Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Kraje se vrací do běžného dopravního režimu

ČESKÁ REPUBLIKA - Většina krajů postupně obnovuje provoz regionální autobusové dopravy. Vynucuje si to především obnovení školní docházky pro první a druhé třídy. Do hry se tak vrátily i školní spoje ve městech.

Například Olomoucký kraj se ale rozhodl, a to i přes částečné obnovení školní docházky, zachovat stávající prázdninový režim i nadále...


Do městské dopravy v Praze přibyly školní spoje (29. dubna 2012, Filip Vlček)

V návaznosti na rozhodnutí Vlády České republiky o obnovení prezenční výuky pro 1. a 2. třídy základních škol od 18. listopadu reagují Praha i Středočeský kraj obnovením provozu všech školních linek číslo 251 až 275. Opětovně jsou také zavedeny školní spoje na příměstských autobusových linkách Pražské integrované dopravy tam, kde nejsou tyto spoje nahraditelné jinými spoji v rámci aktuálně platných jízdních řádů. "U příměstských linek, kde byly s ohledem na aktuální pokles poptávky mírně prodlouženy intervaly ve špičkách pracovních dnů, bude toto omezení trvat i nadále, jen do jízdních řádů přibyly školní spoje dočasně zrušené k 19. říjnu," uvedl tiskový mluvčí pražské radnice Vít Hofman.

Jihočeský kraj obnovil spoje, plánuje nasazení menších autobusů

K 18. listopadu bude také obnoven plný provoz linek kladenské MHD, dosud byly tyto linky 601 až 606 provozovány podle víkendových jízdních řádů i v pracovní dny. Také Jihočeský kraj reagoval na návrat dětí prvních a druhých tříd do škol a obnovil pro ně školní autobusy. "Pokud to bude z provozních důvodů možné, rádi bychom vrátili na silnice hlavně kapacitně menší autobusy, které jsou pro částečné obnovení školní docházky postačující," uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba s tím, že hospodárné využití vozového parku má za úkol zajistit krajský koordinátor dopravy, firma JIKORD.


Jihočeský kraj plánuje nasazení kratších autobusů (3. května 2016, Michal Vlásek)

"Při zavedení redukce spojů jsme slíbili, že při návratu byť jen části žáků do lavic obnovíme rozsah autobusové dopravy na standardní úroveň. I když se jedná pouze o první a druhé třídy, tak musíme dětem zajistit možnost dopravy do škol a ze školy," uvedl náměstek hejtman pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Pardubického kraje Michal Kortyš. "Pokud by se situace změnila a vláda přehodnotila svůj postup, budeme i my reagovat zachováním letního provozu. Pevně věřím, že k tomu však nedojde," doplnil Kortyš. V oblasti železniční dopravy zůstává v platnosti upravený jízdní řád s redukcí některých spojů. Nově však na žádost polského Dolnoslezského vojvodství v návaznosti na tamní situaci došlo ke zrušení přímých spojů na trati Praha - Wroclav a přeshraničních osobních vlaků Lichkov - Międzylesie.

V Královéhradeckém kraji vrátil jízdní řády do normálu

Podobně reagoval také Královéhradecký kraj. "Z důvodu otevření základních škol, a to aktuálně pro první a druhé ročníky, končí prázdninový režim autobusových spojů a vracíme se do normálu podle platných jízdních řádů. Chtěl bych také apelovat na rodiče a požádat je o zvýšený dohled nad svými dětmi. Pro mnohé z těch nejmenších je cestování do školy veřejnou dopravou nová zkušenost," řekl radní Václav Řehoř odpovědný za oblast dopravy. 


Pardubický kraj se vrátil k běžným jízdních řádům (11. prosince 2018, František Živnůstka)

Od středy 18. listopadu také skončil prázdninový režim organizace autobusové linkové Veřejné dopravy Vysočiny. S ohledem na fakt, že se do lavic vrací první a druhý ročník základních škol a škol speciálních, zajišťuje Kraj Vysočina autobusové spojení v běžném režimu. Víkendová omezení spojů autobusových i drážních nadále zůstávají v platnosti. "Zbývající spoje budeme postupně obnovovat dle odvolávání jednotlivých omezení a návratu žáků a studentů do školních lavic," avizoval Pavel Bartoš z odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Kraje Vysočina.

Olomoucký kraj jede i nadále podle prázdninových jízdních řádů

Ačkoli se od poloviny tohoto týdne se do základních škol vrátily děti prvních a druhých tříd, Koordinátor integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje veřejnou dopravu ponechal i nadále v prázdninovém režimu. "Děti z prvních a druhých tříd obvykle využívají základní školy v místě svého bydliště, a pokud náhodou ne, vozí je do školy rodiče. Takto malí školáci autobusy většinou nejezdí, což vyplynulo i z diskuze s dopravci, kteří veřejnou dopravu v kraji zajišťují," vysvětlila setrvání v prázdninovém režimu dopravy Kateřina Suchánková, ředitelka Koordinátora.

Čtěte také...
- Olomoucký kraj jezdí dál jako o prázdninách (vydáno 19. listopadu 2020)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Olomoucký kraj zatím jezdí dál podle prázdninového řádu (24. března 2016, Filip Vlček)

Téměř k normálu se vrátila také regionální doprava v Moravskoslezském kraji. Regionální autobusy jsou od 18. listopadu až na výjimky v provozu podle jízdních řádů platných před omezením. Vlaky budou zatím dál jezdit jako v neděli. "Kvůli částečnému obnovení výuky se regionální autobusy vrací ke svým původním jízdním řádům. Týká se to takzvaných školních spojů, na vybraných linkách omezení ještě zůstane. Například stále nebudou jezdit noční spoje nebo nedělní autobusy k nákupním centrům," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro dopravu Radek Podstawka a doporučil, aby si cestující jízdní řády ověřili.

Informační portál Vlčoun.cz čeká na doplnění podkladů ohledně omezení veřejné dopravy z jednotlivých krajích, a současně s tím také návazně i v jednotlivých městech. V průběhu následujících dnů  následně sestaví kompletní přehled aktuálního stavu dopravy. 


Také Moravskoslezský kraj obnovil běžný provoz (16. března 2020, Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!