Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Kavárna Potmě vyráží s nevidomými na turné

ČESKÁ REPUBLIKA - Mobilní Kavárna Potmě, ve které obsluhují nevidomí kavárníci v zatemněném autobuse, přivítala první hosty 17. května ve 13.00 hodin na náměstí Jana Palacha v Praze.

Slavnostní zahájení 5. ročníku s podtitulem 'bez nehod' nabídlo návštěvníkům nejen osvěžující občerstvení na palubě kavárny...


Kloubové autobus SOR slouží jako kavárna Potmě (17. května 2016, Arriva).

"Kavárenský autobus Světlušky najezdil za svou historii více než patnáct tisíc kilometrů, a to bez nehod. Chceme proto letos vyzvat řidiče, aby si nechali pravidelně kontrolovat zrak, chodce, aby používali reflexní prvky, a přispěli tak k bezpečným cestám po silnicích nejen našeho černočerného autobusu," řekl Přemysl Filip, ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu, který projekt Kavárny Potmě pořádá.

První nápoje připravili letos nevidomí kavárníci v Kavárně Potmě pro sportovní moderátorku Barboru Černoškovou, freestyle motocyklového jezdce Libora Podmola nebo herce Pavla Nového a Jana Révaie. Nevidomí se ale v netradiční kavárně perfektně postarají o vidící od počátku jejich návštěvy do konce.

Kavárna je prototypem autobusu od společnosti SOR

Autobus vyrobil SOR Libchavy v roce 2012, který na něm testoval celou koncepci kloubových autobusů, které vyvíjel. Prototyp se od výsledného sériově vyráběného autobusu liší nejen od pohledu, ale i řadou unikátních dílů. Také právě proto nikdy nebyl určen pro ostrý provoz s cestujícími. Arriva ho od výrobce koupila a darovala ho před třemi lety Světlušce, aby mohla vzniknout pojízdná kavárna Potmě. "Dnes pomáháme Světlušce dál. Když se její autobus zadýchá nebo potřebuje nějakou opravu, přijedeme na pomoc," dodal generální ředitel společnosti Arriva Daniel Adamka.


Kam směřovat své dary? I to najdete na autobuse (17. května 2016, Arriva).

"Rád zastávám práci hostesky, která zajišťuje první kontakt návštěvníků s Kavárnou Potmě. Mohu hostům vše vysvětlit, připravit je na to, co je v kavárně čeká. A také jim poděkovat a říct, proč je fajn, že do kavárny přišli a podpořili Světlušku," řekl kavárník Mirek, který bravurně zvládá i roli průvodce zatemněnou kavárnou. Protože je Mirek také milovníkem kávy, dokáže vás upozornit na její tajemství chuti a vůně, kterých byste si na světle třeba ani nevšimli. 

Při kavárenské tour v roce 2015 bylo týmem nevidomých kavárníků obslouženo v autobuse 5780 hostů. Světluška zve na černočernou kávu také do Kavárny Potmě, která bude od 6. do 23. června v Praze na náměstí Republiky. Návštěvou Kavárny Potmě přispějete Světlušce 140 korun a jako vzpomínku na nevšední zážitek si odnesete hrneček s logem Světlušky a button se světluščím motivem. Kavárnu Potmě můžete letos potkat ještě na sedmi místech.

Kde můžete letos zajít na kávu Potmě?
- Zlín, náměstí Míru od 27. do 29. května,
- Brno, náměstí Svobody od 30. května do 1. června,
- Mladá Boleslav od 25. do 26. června,
- Pardubice, Masarykovo náměstí dne 27. června,
- Ostrava, Nová Karolina od 8. do 9. července,
- Znojmo, Masarykovo náměstí od 5. do 6. srpna,
- Jičín, Valdštejnovo náměstí od 9. do 11. září.


Slavnostního zahájení turné se zúčastnil i Daniel Adamka (17. května 2016, Arriva).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!