Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ONLINE: Řidiči protestují proti nízkým platům

ČESKÁ REPUBLIKA - Řidiči autobusů některých společností oblečením reflexní vesty dnes souhlasili s Jabloneckou výzvou. Jde o protest upozorňující na nízké platy řidičů autobusů a dumpingové ceny výběrových řízení na zajištění dopravní obslužnosti.

/AKTUALIZACE 22.20/ Vlčoun.cz sledoval dění ve větších městech a čtenářům tak informace přináel online po celý den...


Vestu obléklo jen pár řidičů opavského dopravního podniku (15. října 2015, Filip Vlček).

22.20 hodin:
(ČR) Vážení čtenáři, online zpravodajství pro dnešek končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám krásnou dobrou noc.

22.05 hodin:
(ČR) Ze sledování a informací, které nám po celý dnešní den zasílali jak řidiči, tak i naši čtenáři, vyplývá jedno. Problematika Jablonecké výzvy, která má upozornit především na nízké platy řidičů autobusů a dumpingové ceny v případě výběrových řízení na zajištění dopravní obslužnosti, nijak nezajímá velké dopravce, kde je základní hodinová mzda vysoká. Zatímco řidič u BusLine v Ústeckém kraji dostane okolo 70 korun na hodinu, v Praze je to více než dvojnásobek této částky. Z toho důodu se do protestní akce nezapojili řidiči dopravních podniků jak v Praze, tak v Brně či Ostravě. O akci měly zájem menší dopravní firmy nebo dopravci potýkající se s nedostatkem kvalitních řidičů, které nemá v důsledku nuceně snižovaných mzdových nákladů.

21.33 hodin:
(ČR) Zástupci protestní akce, kteří hned dopoledne vyjeli do Prahy, pochodili jen částečně. "Pan ministr dopravy byl v Královéhradeckém kraji, takže jsme se nesetkali a jeho náměstek na nás měl čas až později. Podklady jsme nakonec předali zástupcům tiskového odboru. Dnešní protestní akcí jsme vyzvali vládu, kraje, dopravní specialisty, zaměstnavatele a odboráře, abychom začali jednat o metodice výběrových řízení," řekl ve večerních hodiách Informačnímu portálu Vlčoun.cz Jiří Kuchynka.

21.17 hodin:
(BEROUN) Ke stávce se připojili také řidiči berounského dopravce Probo Bus, kde podle zjištěných informací řidiči berou 82 korun na hodinu. Informačnímu portálu dorazilo několik desítek fotografií, které určitě nezapadnou. Řadu z nich budeme používat průběžně v dalších dnech a některé z nich použijme také v samostatné fotogalerii na naší facebookové stránce Vlčoun.cz.


Autobus společnosti Arriva Morava na ostravském nádraží (15. října 2015, Filip Vlček).

20.31 hodin:
(ZLÍN) Malým překvapením bylo to, že i přes negativní odpověď mediálního zástupce Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Vojtěcha Cekoty, který vyloučil účast řidičů na protestní akci, nakonec redaktor Informačního portálu Vlčoun.cz Adam Bartoš zpozoroval dva řidiče s reflexní vestou. "Až na řidiče u Student Agency měli skoro všichni řidiči od ČSAD Vsetín, Uherské Hradiště a Housacar vesty," upřesnil Bartoš.

20.04 hodin:
(JABLONEC NAD NISOU) Podle Jiřího Kuchynky, otce myšlenky Jablonecké výzvy a jabloneckého odboráře, se do dnešního protestu zapojilo přes čtyři tisíce řidičů. Kuchynka je ale zvláště překvapen minimální účastí řidičů v Ústeckém kraji, na kterou Informační portál Vlčoun.cz upozornil. "Ano, tato informace se ke mě také dostala. Ale i přesto si myslím, že jsme dokázali, že se umíme domluvit. Je velmi dobré, že se čtyři tisíce lidí dokáže sejít na jedné myšlence," uvedl večer.

19.25 hodin:
(ČR) Protestní akce Jablonecká výzva pozvolna končí. S prodlužujícími se intervaly se zmenšuje také počet řidičů, kteří obléknutím reflexní vesty vyjádřili souhlas s touto formou protestu. Nicméně i nadále ještě zjišťujeme střípky z dalších měst.


Hodně příznivců Jablonecké výzvy je také v Liberci (15. října 2015, Zdeněk Mazánek).

18.35 hodin:
(OPAVA) Reflexní vestu byste na Opavsku hledali marně. Při hodinovém pobytu v centru Opavy i poblíž východního nádraží redaktoři zpozorovali jen tři řidiče Městského dopravního podniku Opava, kteří si oblékli reflexní vestu nebo ji v jednom případě měli položenou za předním sklem. Překvapením bylo, že během celé hodiny redaktoři nezpozorovali jediného řidiče dopravce TQM s reflexní vestou.

17.22 hodin:
(OLOMOUC) V Olomouckém kraji se přidali jen jednotlivci. U Dopravního podniku města Olomouce se podle sledování redaktorů Informačního portálu Vlčoun.cz nepřipojil žádný řidič a podobně 'slabé' to bylo i u dalších dopravců.

16.53 hodin:
(ČR) Facebooková stránka Jablonecká výzva se plní příspěvky jednotlivých řidičů, kteří akci podporují buď slovně, nebo rovnou přiloží fotografii. V současné době má stránka již přes 130 fanoušků a dá se předpokládat, že tento počet bude nadále narůstat.

16.02 hodin:
(ÚSTÍ NAD LABEM) V dopoledních hodinách jsme upozornili na malý počet řidičů Dopravního podniku města Ústí nad Labem, kteří oblékli reflexní vesty. Informační portál Vlčoun.cz se proto s dotazem obrátil na vedení ústeckých odborů. "Rozhodnutí obléknout vestu a zapojit se tak k Jablonecké výzvě bylo na každém řidiči," vysvětlil Jan Hampejs. Očekává, že se v průběhu celého dne zapojí přibližně stovka řidičů.


Výzvu podpořili také někteří z ČSAD Vsetín (15. října 2015, Filip Vlček).

15.33 hodin:
(ÚSTECKÝ KRAJ) Podle fanoušků facebookové stránky Jablonecká výzva se k protestu připojili také zástupci dopravce BORS Břeclav jak z Břeclavi, tak i ze střediska Hustopeče. Stejně tak i řidiči autobusů na Kadaňsku, Žatecku a Chomutovsku. Objevují se i informace, že se ke stávce nepřidalo moc řidičů společnosti BusLine v Ústeckém kraji.

15.10 hodin:
(ČR) Redaktoři Informačního portálu Vlčoun.cz jsou v současné době na Ústecku, Liberecku, v Moravskoslezském kraji, Olomoucké a Zlínském kraji a dále také v jižních Čechách a připravují pro vás průběžné vstupy a postřehy. Pokud máte nějaký postřeh z jakékoliv lokality týkající se protestní akce, neváhejte a napište nám na mail info@vlcoun.cz - zajímavé postřehy rádi zveřejníme.

14.21 hodin:
(OSTRAVSKO) Zhruba 80 procent řidičů autobusů v Moravskoslezském kraji jezdí v reflexních vestách. Potvrzuje to sledování na ústředním autobusovém nádraží v Ostravě, kam zajíždí například společnosti 3ČSAD Havířov, ČSAD Vsetín i Arriva Morava. Bez vest, a tedy bez podpory Jablonecké výzvy, jezdili jen jednotlivci. Jeden řidič společnosti Arriva Morava dokonce po nástupu do služby autobus v polovině trasy odstavil, aby našel reflexní vestu.


Někteří řidiči mají reflexní vestu za čelním sklem (15. října 2015, Ladislav Grepl).

13.02 hodin:
(ZLÍN) Vojtěch Cekota, mediální zástupce Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice, dnes dopoledne uvedl, že pracovníci této společnosti se k Jablonecké výzvě nezapojí.

12.39 hodin:
(SLANÝ) Reflexní vestu cestující nenajdou ani u řidičů společnosti ICOM ČSAD Slaný. Podle našich čtenářů vestu neměl zatím žádný řidič, kteří byli navíc povětšinou ukrajinského původu.

11.45 hodin:
(KLADNO) Na Kladensku čtenáři zpozorovali první reflexní vestu. "Řidička Eva jezdí s vestou narozdíl od kolegů, kteří si vestu na podporu výzvy nevzali," poslal do redakce informaci čtenář Josef Tovara.

11.42 hodin:
(ČR) Memorandum požaduje mimo jiné i důstojnou progresivní mzdu, která bude smluvně zajištěna a kontrolována státem. Konkrétně navrhuje alespoň 1,75 násobku základní minimální mzdy. Dalším požadavkem je revize veřejných zakázek, kde jediným kritériem byla nejnižší cena. 


Někteří řidiči v teplické MHD mají reflexní vestu jen za oknem (15. října 2015, Ladislav Grepl).

11.06 hodin:
(KLADNO) Jablonecké kolegy podporují také řidiči na Kladensku. Společnost ČSAD MHD Kladno společně se společností KD servis se rozhodla připojit k akci a apelovala na všechny řidiče, aby si oblékli reflexní vestu. K tomu se ale příliš řidičů neuchýlilo. "Když stávkovat, tak natvrdo. Vesta není řešení," uvedl starší řidič, který si nepřál být jmenován, ale jeho jméno je redakci známo. Proto celou dnešní směnu odjezdí jen v košili. 

10.59 hodin:
(PRAHA) Do protestní akce se nazpojili řidiči autobusů pražského dopravního podniku, což potvrdila také tisková mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková. "Nemáme žádnou informaci o tom, že by někdo v dopravním podniku organizoval připojení k této akci. Do současné doby ani dispečeři nezaznamenali žádného našeho řidiče v reflexní vestě," potvrdila Řehková. Podle dostupných informací na webu dopravního podniku se základní hodinová mzda řidičů pohybuje ve výši 146,90 korun.

10.33 hodin:
(ČR) Facebookové stránky Jablonecká výzva si od včerejšího večera přidalo přes deset dalších uživatelů. Místo 109 fanoušků této stránky jich je v tuto chvíli již 121. To značí jediné: Lidé se zajímají o podrobnosti týkající se Jablonecké výzvy. Facebookovou stránku Jablonecká výzva najdete ZDE.


Řidič dopravce Arriva Morava s reflexní vestou v Bolaticích (15. října 2015, Filip Vlček).

10.15 hodin:
(OSTRAVA) K protestní akci se připojili také řidiči společnosti Arriva Morava, což potvrdil například autobusový spoj linky číslo 281 z Bolatic do Ostravy před 10.00 hodinou. Řidič tohoto spoje stejně, jako jeho další kolegové na dalších místech kraje, oblékl reflexní vestu. Podle neověřených informací by se měli k protestu zapojit také řidiči autobusů společnosti TQM zajišťující dopravu na Opavsku.

09.51 hodin:
(TEPLICE) Také řidiči v Teplicích na severu čech se připojují k protestní akci jen sporadicky. Podle redaktora Ladislava Grepla je i tady počet řidičů jezdících s reflexní vestou malý. Ti, co ji nemají oblečenou, ji mají alespoň vyvěšenou za předním sklem. Do protestní akce Jablonecká výzva se v Teplicích zapojují jak řidiči autobusů, tak i trolejbusáci. Předseda zdejších odborů s ostatními kolegy údajně nekomunikuje.

09.22 hodin:
(PARDUBICE) Jabloneckou výzvu původně neměli podporovat řidiči Dopravního podniku města Pardubic. Podle facebookové stránky Jablonecká výzva se ale objevují také zde řidiči, kteří nakonec reflexní vestu oblékli. Průměrná mzda u pardubických řidičů dosahuje téměř 23 tisíc korun.


K protestu se v Ústí nad Labem připojili jen někteří řidiči (15. října 2015, Ladislav Grepl).

08.39 hodin:
(ÚSTÍ NAD LABEM) V Ústí nad Labem se ke stávce podle výzvy odborů měli připojit všichni. Narazit ale na řidiče s reflexní vestou je problém. "Viděl jsem zatím jen 3 řidiče a jednoho aranžéra z vozovny, kteří měli reflexní vestu," uvedl z centra Ústí nad Labem redaktor Ladislav Grepl. Předseda odborů Dopravního podniku města Ústí nad Labem Jan Hampejs uvedl, že závodní výbor se rozhodl připojit k Jablonecké výzvě dne 15. října tak, jak je uvedeno ve výzvě.

08.20 hodin:
(ČR) O nutnosti Jablonecké výzvy odboráře přesvědčily zkušenosti z Ústeckého kraje, kde díky nízkým nabídkovým cenám dochází k fluktuaci kvalitních řidičů a tím pádem i k snížení kvality poskytované služby v dopravě směrem k cestujícím, a potažmo i zadavateli,uvedl Kuchynka. Celý text memoranda Jablonecká výzva je ke stažení ZDE.

08.08 hodin:
(ČR) Od ranních hodin jsou někteří řidiči oblečeni do reflexních vest, čímž podporují Jabloneckou výzvu. "Cílem tohoto projektu je napravit negativní dopady veřejných soutěží na zaměstnance dopravních společností. Celý problém spočívá v tom, že veřejné zakázky jsou soutěženy podle Zákona číslo 137 o veřejných zakázkách, kdy hlavním kritériem je cena, a to cena nejnižší," vysvětlil předseda jabloneckých odborů Jiří Kuchynka s tím, že s cílem snížit náklady na provoz a vyhrát tak výběrová řízení musí dopravci snížit mzdy řidičům.


Reflexní vesta je povinnou výbavou každého vozu (říjen 2015, FB Jablonecká výzva).

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!