Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

ETCS na Uničovce už funguje tak, jak by mělo

OLOMOUCKÝ KRAJ - Počet zastavení provozu na trati z Olomouce do Uničova kvůli testování zabezpečovacího zařízení ETCS se stabilizoval. V posledním týdnu se systém choval zcela bez problému či jiných závad.

Minulostí tak jsou častá zpoždění či rušení spojů, která byla zapříčiněná chybným fungování ETCS. Nejkritičtější situace byla loni na podzim...


Provoz vlaků na Uničovce se již stabilizoval (říjen 2023, České dráhy)

Na Uničovce už prakticky nedochází k nouzovým zastavením vlaků. Nedávno zmodernizovaná jednokolejka z Olomouce do Uničova byla vybrána pro pilotní provoz pod dohledem jednotného evropského zabezpečovače ETCS. Jak vyplývá ze statistik Správy železnic, od konce loňského listopadu systém správně fungoval v téměř sto procentech případů. Za poslední dva měsíce se situace zlepšila o více než 50 procent. V souvislosti s přípravou na provoz pod výhradním dohledem ETCS na dalších tratích budou pokračovat také zátěžové testy celého systému.

Na takzvanou Uničovku vyjede týdně až pět set osobních a spěšných vlaků. Všechny už více než rok jezdí pod výhradním dohledem ETCS. Od konce listopadu loňského roku zaznamenala Správa železnic pouze jednotky případů týdně, kdy evropský zabezpečovač z různých technických příčin způsobil nouzové zastavení vlaků. Systém tak správně plnil svoji funkci zpravidla ve více než 99 procentech případů. "V posledním lednovém týdnu systém dokonce vykázal stoprocentní funkčnost. Zaznamenali jsme sice jedno nouzové zastavení vlaku, to však bylo kvůli poruše přejezdu. ETCS v tomto případě zafungoval správně," upřesnil tiskový mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda.


Zabezpečovací zařízení ETCS funguje tak, jak má (grafika, Správa železnic)

V polovině ledna provedla Správa železnic zátěžové testy ETCS na koridorovém úseku z Břeclavi do Starého Města u Uherského Hradiště. Do konce letních prázdnin plánujeme provést dalších šest testů, které pokryjí všechny úseky, na nichž dojde od začátku příštího roku k zavedení provozu pod výhradním dohledem ETCS. Zkoušky se zaměří na ověření funkčnosti nastavení systému, například správnou obsluhu zařízení a komunikaci mezi dopravcem a řízením provozu.

Nejkritičtější situace na trati z Olomouce do Uničova byla v listopadu, kdy z důvodu chybné funkčnosti zabezpečovacího zařízení ETCS docházelo k výrazným zpožděním desítek osobních vlaků, řada spojů pak byla dokonce bez náhrady odřeknuta. "Za vzniklé potíže, i když nejsou zaviněné krajem, se jim omlouvám a zároveň ujišťuji, že se situaci snažíme vyřešit co nejrychleji," omlouval se v listopadu hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. "Spolehlivost systému jako celku není možné ověřit jinak než v reálném provozu. Proto jsme záměrně vybrali regionální trať. Pokud bychom výhradní provoz pod ETCS zavedli na některém z koridorů, jeho případné poruchy by pocítilo mnohem víc cestujících" vysvětlil poté generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Čtěte také...
Za potíže kvůli ETCS se cestujícím omluvil kraj (vydáno 14. listopadu 2023)
ETCS brzdí vlaky na Olomoucku, Správa to řeší (vydáno 21. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


České dráhy na trať pouští pouze GerioPantery (červen 2023, České dráhy)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!