Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Za potíže kvůli ETCS se cestujícím omluvil kraj

OLOMOUC - Cestující na trati z Olomouce do Šumperku musí počítat se zpožděním. Na trati se totiž testuje zabezpečovací systém ETCS, který v některých případech běžnou situaci vyhodnocuje jako poruchu a vlaky zastaví. 

Dopady testování jsou ale nepříjemné, cestující se tady potýkají se zpožděním, o kterém dle Olomouckého kraje mnohdy nejsou ani informováni...


Nové jednotky RegioPanter vybavené systémem ETCS (červen 2023, České dráhy)

Cestující na trati Olomouc - Uničov - Šumperk se v posledních dnech častěji potýkají se zpožděním spojů, či jejich úplného odřeknutí. Komplikace způsobuje výpadek zabezpečovacího zařízení ETCS na trati, ale v menší míře i poruchy vlaků. Olomoucký kraj situaci aktivně řeší. "Cestující jsou nespokojení, a já je chápu. Mají nárok na bezpečnou, pohodlnou a hlavně včasnou dopravu. Za vzniklé potíže, i když nejsou zaviněné krajem, se jim omlouvám a zároveň ujišťuji, že se situaci snažíme vyřešit co nejrychleji," uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Problémy na této trati trvají delší dobu. Měsíčně docházelo z důvodu výpadku zabezpečovače přibližně ke třiceti zásahům do jízd vlaků. Nejkritičtější byl poslední říjnový den, kdy dopravce odřekl celkem patnáct vlakových spojů. Mezi posledními problémy pak byla sobota 4. listopadu, kdy kvůli závadě na zabezpečovači ETCS docházelo ke zpožděním vlaků od 10 do 30 minut. Již začátkem listopadu se za problémy omluvil i Koordinátor IDS v Olomouckém kraji. Nespokojenost cestujících se zvyšovala hlavně v souvislosti s neinformovaností o aktuální situaci ze strany dopravce a správce železniční infrastruktury.


Z Olomouce do Šumperku musí cestující počítat se zpožděním (říjen 2023, České dráhy)

"Zabezpečovací systém je v pilotním režimu, a to z toho důvodu, aby se všechny nedostatky vyladily. Nespolehlivost systému ETCS už řeší zástupci železničních subjektů v republice. Jakmile závadu vyřešíme, trasa z Olomouce do Šumperka bude jedna z nejbezpečnějších tratí v Česku," dodal Michal Zácha, náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Modernizace spojená s elektrizací a doplněním zabezpečovacího zařízení ETCS byla dokončena loni v prosinci. Od ledna letošního roku mohou na trati z Olomouce přes Uničov do Šumperku jezdit pouze vlaky vybavené mobilní částí evropského zabezpečovače ETCS. Jedná se o první trať s výhradním provozem pod dohledem tohoto moderního systému."Od roku 2025 bude výhradní provoz ETCS povinný na významné části naší sítě. Spuštění tohoto systému na trati z Olomouce do Uničova je důležitým krokem, protože si zde můžeme společně s dopravci provoz otestovat a vyhnout se tak některým komplikacím, které se zaváděním výhradního provozu evropského zabezpečovače mohou být spojeny," uvedl tehdy ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. 

Čtěte také...
V Olomouckém kraji se investují miliardy korun (vydáno 11. srpna 2020)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Rekonstrukce tratě z Olomouce do Uničova (9. července 2020, Správa železnic)

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!