Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Bilance orkánu: Najetí i desítky zavřených tratí

ČESKÁ REPUBLIKA - Závěrečný účet pondělního orkánu Sabine, který proletěl celou republikou, za sebou zanechal přes stovku zavřených tratí i tisíce uvízlých cestujících, Správa železnic eviduje také šest najetí vlaku do stromu. 

Nejvíce postižená je šumavská trať z Rybníku do Lipna nad Vltavou, kam se železniční provoz vrátí nejdříve v průběhu čtvrtku...


Jeden z mnoha důvodů výjezdů drážních hasičů (10. února 2020, Správa železnic).

Pondělní vichřice, která místy dosahovala síly orkánu, výrazně zkomplikovala a částečně ještě komplikuje provoz na české železnici. Od nočních hodin Správa železnic uzavírala jednu trať za druhou, nejvíce postižené byly železniční tratě postupně v Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji, později se přidaly také další tratě ve Středočeském, Ústeckém, Libereckém a Královéhradeckém kraji. V menším rozsahu se cestující potkávali s komplikacemi také v dalších krajích. S nejrozsáhlejšími následky se ale bude správce železniční infrastruktury v Jihočeském kraji, a to patrně do čtvrtku.

Nejvíce potíží bylo v Jihočeském kraji

Právě Jihočeský kraj byl postižen pravděpodobně nejvíce, když tady Správa železnic rozhodla a v pondělí v 7.15 hodin zcela zastavila provoz na všech tratích z Českých Budějovic společně se třemi tratěmi na Šumavě. Původně se sem měly vlaky vrátit v poledne. "Nemůžeme stále obnovit provoz v Českých Budějovicích, ani na jihočeských šumavských tratích, kde stále fouká silný vítr," uvedla ale okolo poledne ve vysílání zpravodajské ČT24 tisková mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová s tím, že vlaky tady nejezdí z preventivních důvodů.


Popadané stromy bránily železničnímu provozu (10. února 2020, Správa železnic).

Celkově byla nejkritičtější situace odpoledne, kdy Správa železnic evidovala celkem 43 uzavřených úseků na 33 tratích. Celkově pak počet úseků, na kterých zasahovali hasiči Hasičského záchranného sboru Správy železnic, dosahuje dvou stovek. "Drážní hasiči měli celkem 171 výjezdů, popadaných stromů se týkalo 139 z nich," uvedla Správa železnice na svém twitterovém účtu. Mezi dalšími příčinami výjezdů byly utřžené střechy ve 14 případech či čtyři požáry. "A řešili i další technické zásahy. Díky nim a dalším stovkám našich zaměstnanců v terénu se provoz na železniční síti vrací do normálu."

Do popadaných stromů najelo šest vlaků

Podle přehledu, který médiím poskytuje Správa železnic, došlo během pondělí k pěti najetí vlaků do popadaných stromů. Na trati 198 mezi Kubovou Hutí a Lipkou narazil do stromu osobní vlak 18101 společnosti GW Train Regio. Druhý případ eviduje Správa železnic na trati 200, kde mezi Příbramí a Milínem najel do spadlého stromu osobní vlak 7923 Českých drah. Dopoledne pak osobní vlak Českých drah 3129 najel na trati 323 mezi Frýdkem-Místkem a Baškou do stromu. K prvnímu případu došlo odpoledne na trati 080 mezi Jestřebím a Srním u České Lípy, kde osobní vlak 6008 Českých drah najel do stromu. Poslední pondělní případ se pak stal na trati 160 v úseku mezi Plzní a Třemošnou u Plzně s osobní vlakem 7666 Českých drah.

Do součtu bilance následků po orkánu Sabine lze ale navíc přičíst úterní najetí vlaku do stromu na trati 148 mezi Františkovými Lázněmi a Hazlovem, kde narazil do stromu osobní vlak 20878 dopravce České dráhy. Všechny srážky se obešly bez zranění. V daleko větším počtu se ale podařilo strojvůdcům všech železničních dopravců zastavit ještě před spadlými stromy, a to přibližně ve dvou desítkách případů. Díky pohotové reakci tak nedošlo k dalším nehodám.


Na řadě míst popadané větve poškodily trolejové vedení (10. února 2020, Správa železnic).

Rozsah poškození tratí na jihu Čech nebyl dlouho znám, i proto se postupně posouval termín zprovoznění tratí v okolí Českých Budějovic. Zatímco od odpoledne se do večerních hodin podařil snížit počet uzavřených tratí o polovinu, teprve až v pondělí večer se podařilo obnovit provoz na trati z Českých Budějovic do Tábora a během noci se pak podařilo zprovoznit další tratě směrem do Plzně a do Horního Dvořiště. V úterý odpoledne byl zastaven provoz na deseti úsecích osmi tratí.

Nejvíce poškozenou železniční tratí je šumavská trať z Rybníku do Lipna. "Hodně popadaných stromů a poškozené trakční vedení včetně sloupů evidujeme na trati z Rybníku do Lipna," uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová s tím, že sem se vlaky vrátí až v průběhu čtvrtku.

Čtěte, jak postupoval orkán...
- ČR: Orkán ochromí dopravu, připravují se na něj dopravci (vydáno 9. února 2020)
- ONLINE: Orkán zastavil vlaky na desítkách tratí (vydáno 10. února 2020).
- Zvažte dnes nutnost cesty, jízdenky lze vrátit (vydáno 10. února 2020).
- Jihočeský kraj: Vlaky stojí, náhradní autobusy nejezdí (vydáno 10. února 2020).
- Jihočeský kraj: Dopravcům se podařilo zajistit autobusy (vydáno 10. února 2020).
- Do jižních Čech se po řádění orkánu vrací vlaky (vydáno 10. února 2020).
- ČR: Po řádění orkánu vlaky stále nejezdí na desítce tratí (vydáno 11. února 2020).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Na jednom místě na tratě popadaly i desítky stromů (10. února 2020, Správa železnic).

Železnice teď

Kubova Huť:
zdroj: https://www.sumavanet.cz/

Kořenov:
zdroj: http://www.zubacka.cz/

Tip na další webkamery
nám pošlete na mail!

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!