Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Již v pátek začnou do Slivence jezdit tramvaje

PRAHA - V pátek 13. října bude slavnostně zahájena tramvajová doprava na zhruba půl kilometru dlouhé trati z Holyně do Slivence. Dopravní podnik sem následně prodlouží linky číslo 4 a 5 a noční tramvajovou linku číslo 94. 

Na obratišti Slivenec plánuje ještě město postavit záchytné parkoviště systému P+R, očekává se zde ale i výstavba nového obchodního centra...


První tramvaj na nové tramvajové trati (9. října 2023, DPP/Dan Šabík)

Nový úsek dlouhý půl kilometru bude zakončen smyčkou smyčkou o celkové délce zhruba 600 metrů, díky čemu odpadne nutnost na linku číslo 5 nasazovat pouze obousměrné tramvaje. Nová tramvajová trať je druhým a závěrečným úsekem prodloužení tratě z obratiště Sídliště Barrandov do Slivence. Dopravní podnik v zastávce Holyně navázal na stávající trať a odstavné koleje a trať tak pokračuje ke křižovatce ulic U Náhonu a K Barrandovu. Před křižovatkou se obloukem stáčí k ulici U Náhonu, kterou překříží pod téměř 90° úhlem, dále pokračuje západním směrem podél ulice K Barrandovu a po zhruba 250 metrech je ukončena smyčkou. Na trati vznikne jeden pár zastávek Slivenec.

Kromě samotného tělesa, tratě a smyčky zde zhotovitel Strabag Rail pro dopravní podnik vybudoval také účelovou komunikaci k obratišti a chodník od zastávek ve smyčce směrem k podchodu pod ulicí K Barrandovu. Zde naváže na již vybudovaný chodník s veřejným osvětlením a alejí stromů, který vede k domu seniorů v centru Slivence. Uvnitř smyčky vznikne také malá budova sociálního zařízení pro řidiče tramvají, která bude sloužit pro jejich hygienu a krátkodobý oddych. Úsek Holyně - Slivenec má až po obratiště otevřený kolejový svršek


První tramvaj na nové tramvajové trati (9. října 2023, DPP/Dan Šabík)

Smyčka Slivenec je jednokolejná se dvěma předjízdnými kolejemi s kapacitou až pro deset článkových tramvají. V prostoru obratiště plánuje hlavní město ještě výstavbu P+R parkoviště, v dohledné budoucnosti by u smyčky mělo vzniknout také obchodní centrum. "Projekty nových tramvajových tratí, které byly dosud jen na papíře, jsme začali konečně stavět a připravujeme nové. Tato trať do Slivence bude v této oblasti tvořit páteř dopravní obsluhy MHD. Bude sloužit především obyvatelům Holyně a Slivence, ale také obyvatelům nových bytových domů, jejichž výstavba se zde připravuje,“ řekl při zahájení prací tehdejší primátor a současný náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib. 

Po slavnostním zahájení provozu bude v pátek 13. října přibližně od 14.00 hodin zahájen pravidelný tramvajový provoz na nové trati. Tramvajová linka číslo 5 bude ze stávající konečné Holyně prodloužena na novou trať až do Slivence. Tuto linku v denním provozu doplní linka číslo 4 prodloužená ze Sídliště Barrandov s rozšířeným provozem od 6.00 do 20.00 hodin, v nočních hodinách pak linka číslo 94. Již od ranního výjezdu pak dochází k přejmenování autobusových zastávek Slivenec na Škola Slivenec, zastávka Slivenecká pak ponese nový název V Bokách. 


První tramvaj na nové tramvajové trati (9. října 2023, DPP/Dan Šabík)

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!