Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Pražský DP hodlá nakoupit stovku elektrobusů

PRAHA - Dopravní podnik se chystá v nejbližších letech nakoupit až 100 městských dvanáctimetrových elektrobusů. Na jejich dodavatele v těchto dnech vyhlásil veřejnou zakázku, jejíž předpokládaná hodnota činí 1,5 miliardy korun...

Nabídky bude DPP vyhodnocovat podle pěti kritérií, jedním z nich je i termín dodání vozidel. Vítěz tendru by měl být znám do konce roku...


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/Filip Vlček)

Předmětem této veřejné zakázky je kromě uzavření rámcové smlouvy na dodávku až 100 nízkopodlažních elektrobusů také dodání až 35 sad hardware a software pro diagnostiku závad elektrobusů, až 20 kusů přenosných nabíječek pro možnost případného dobíjení vozidel kabelem a až 100 nových trakčních akumulátorů. Součástí veřejné zakázky je také realizace garančních prohlídek, záruční, mimozáruční a pozáruční údržby a oprav vozidel, poskytování podpory a rozvoje funkcí odbavovacího a informačního systému, jakož i systému energetického managementu a v neposlední řadě dodávky náhradních dílů a zřízení konsignačního skladu.

"Nové elektrobusy plánujeme nakoupit v horizontu let 2025 až 2030 v rámci obnovy našeho vozového parku autobusů a naplňování klimatických závazků, které jako provozovatel veřejné dopravy máme. Budou součástí mixu vozidel různých pohonů, vedle bateriových trolejbusů, hybridních i dieselových autobusů. Nákup elektrobusů je samozřejmě podmíněn realizací nabíjecích míst a napájecí infrastruktury jednak v našich garážích i na vytipovaných linkách, tedy na obratištích a konečných zastávkách. Celkem máme vytipováno zhruba 20 lokalit," uvedl generální ředitel pražského dopravního podniku Petr Witowski. 

Při hromadné závadě oprava do půl roku

V zakázce dopravní podnik vychází z dosavadních zkušeností provozu elektrobusů. "Jedním z našich požadavků je, aby v případě výskytu hromadné závady dodavatel na vlastní náklady nejpozději do 180 dnů provedl u všech dodaných elektrobusů takové úpravy, které zabrání výskytu dalších vad stejného druhu. Přičemž na provedené opravy hromadných vad bude automaticky poskytnuta záruka 36 měsíců bez ohledu na to, jestli záruka na jakost vozidla skončí za rok nebo za měsíc," dodal vedoucí jednotky Provoz Autobusy Jan Barchánek.


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/Filip Vlček)

Elektrobusy budou konstruované pro nabíjení kabelem přes standardizované rozhraní CCS-2 a zároveň je bude možné dobíjet z trolejbusové troleje. Konstrukční rychlost nabízených vozidel by měla být minimálně 80 km/h. Všechna vozidla musí umět rekuperovat energii vzniklou při brzdění do trakčních baterií. Garantovaný dojezd nabízeného elektrobusu musí být minimálně 100 kilometrů při použití topení nebo klimatizace, větrání a předepsaného osvětlení vozidla, bez ohledu na roční období, klimatické či provozní podmínky na území Prahy a Středočeského kraje, s dosahováním maximální rychlosti, při plném obsazení a zastavování ve všech zastávkách včetně odbavení cestujících, na křižovatkách a ostatních překážkách, a to po celou dobu životnosti trakčních akumulátorů.

Dopravní podnik požaduje záruku životnosti akumulátorů minimálně pět let nebo nájezd 360 tisíc kilometrů, přičemž během životnosti akumulátorů musí být zachovány minimální hodnoty dojezdu. Referenční linkou pro měření bez připojení sběrače k troleji bude linka číslo 154 v původní trase Koleje Jižní Město - Strašnická, jejíž délka tam a zpět je 42,5 kilometrů a jízdní doba 126 minut. I přesto, že se vedení linky číslo 154 od 27. května změnilo, testovací jízdy dopravní podnik provede na lince v původním rozsahu kvůli srovnání s jízdními daty u současných elektrobusů.

Dodavatel musí splnit minimální životnost

Dodavatel současně musí být schopen dodat náhradní akumulátory po dobu deklarované životnosti elektrobusu, která by měla být minimálně 12 let v městském provozu. Dopravní podnik hlavního města Prahy požaduje na elektrobusy záruku minimálně 5 let v městském provozu. S ohledem na přechod na cirkulární ekonomiku dopravní podnik může požadovat od dodavatele také bezplatný zpětný odběr a likvidaci elektroniky a baterií s ukončenou životností, jejich recyklaci a opětovné využití zejména kritických surovin v nich obsažených. Další případnou možností je využití baterií pro stacionární úložiště elektrické energie.


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/Filip Vlček)

Nabízené elektrobusy by podle aktuálně platných Standardů kvality Pražské integrované dopravy měly mít minimálně 25 až 35 sedadel pro cestující, z čehož minimálně 6 vyhrazených pro osoby se sníženou schopností pohybu nebo orientace. Elektrobusy budou samozřejmě plně nízkopodlažní, vybaveny celovozovou klimatizací, nad rámec Standardů kvality Pražské integrované dopravy dále dvěma místy pro přepravu cestujících na invalidním vozíku nebo pro kočárky, interiérovými i vnějšími bezpečnostními a asistenčními kamerami a systémem automatického počítání cestujících. Ve vozidlech budou kromě toho nainstalovány GNSS přijímače signálu systémů především GPS a Galileo pro prostorové určování polohy s přesností pět metrů.

Důležitých bude pět hodnotících kritérií

Obdržené nabídky bude Dopravní podnik hlavního města Prahy vyhodnocovat v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek podle ekonomické výhodnosti, a to na základě pěti hodnotících kritérií. Tím hlavním s váhou 65 % bude celková nabídková cena za celý předmět plnění, tj. vozidla včetně příslušenství. Dalšími dílčími kritérii jsou délka záruky na elektrobus s váhou 17 %, délka záruky na trakční akumulátor s váhou 8 % a termín dodání elektrobusů s váhou 5 %, přičemž maximální doba by neměla překročit 14 měsíců od objednávky, resp. účinnosti prováděcí smlouvy.

Posledním dílčím hodnotícím kritériem s 5% váhou je navýšení trvalého nabíjecího proudu nad rámec minimálního požadavku na trvalý nabíjecí proud v rámci celého procesu nabíjení, který činí 150 ampérů. Při vyšším nabíjecím proudu se zkracuje doba potřebná pro nabíjení baterií elektrobusu, čím že se zvyšuje efektivita provozu.


Ilustrační foto (nedatováno, Vlčoun/Filip Vlček)

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!