Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Pražský DP koupí až 140 hybridních autobusů

PRAHA - V následujících pěti letech plánuje Dopravního podnik hlavního města Prahy nákup až 140 hybridních autobusů. Dodavatelem těchto vozů bude společnost Iveco, které bude dodávat autobusy typu Urbanway Hybrid 18M...

První autobusy by se v Praze měly objevit v průběhu příštího roku, pražský dopravní podnik bude jejich prvním provozovatelem v České republice...


Nové hybridní autobusy Iveco Urbanway Hybrid 18M (vizualizace, Iveco Bus)

Dopravní podnik hlavního města Prahy ve veřejné zakázce na nákup až 140 kloubových městských hybridních autobusů obdržel nabídky od tří firem. Kromě vítězné také od společností Solaris a SOR Libchavy. Předpokládaná hodnota této veřejné zakázky byla 2,017 miliard korun, vítězná nabídková cena činila 1,549 miliardy korun. Pokud by pražský dopravní podnik naplno využil uzavřenou rámcovou smlouvu a odebral všech 140 vozidel, ušetřil by až 468 milionů korun oproti předpokládané ceně. "Autobusovou flotilu dopravního podniku v průběhu dalších pěti let postupně zmodernizujeme. I nadále budeme pokračovat v masivních finančních investicích do rozvoje městské hromadné dopravy a stabilního komfortu cestujících nejen v metru a tramvajích, ale i ve vozech našich autobusů a trolejbusů." řekl náměstek pražského primátora pro oblast dopravy Zdeněk Hřib.

Hybridní autobusy Iveco Urbanway Hybrid 18M jsou plně nízkopodlažní, třínápravové, se čtyřmi dvoukřídlými dveřmi a maximální přepravní kapacitou 130 cestujících, z toho 35 míst pro sedící. Kromě spalovacího motoru jsou autobusy vybaveny automatickou převodovkou s elektromotorem, který funguje zároveň jako generátor energie, pomáhá například při rozjíždění vozidla nebo slouží pro rekuperaci energie při brzdění. Autobusy jsou vybaveny také baterií, kterou je možné dobíjet i externě ze zásuvky na principu plug-in. Autobusy se budou vyrábět v závodě Iveco Bus v Annonay ve Francii.


Dosud má největší zastoupení v Praze společnost SOR (16. června 2020, Vlčoun/Filip Vlček)

"Podařilo se nám dokončit další úkol, vysoutěžit dodavatele hybridních kloubových autobusů pro budoucí vozový park, který by do roku 2030 měl splňovat Klimatický plán hlavního města Prahy i závazky na národní či evropské úrovni, to je, že 75% autobusů dopravního podniku budou tvořit lokálně zcela bezemisní nebo nízkoemisní vozidla. Jsou to na jedné straně nízkoemisní vozidla, na straně druhé je v případě blackoutu či jakékoliv nenadálé situace v elektrické rozvodné síti budeme moct bez zásadních omezení vypravovat do provozu a zajišťovat tak základní dopravní obsluhu Prahy, což je naší základní povinností," okomentoval nové autobusy generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski.

Rámcová smlouva nezavazuje k odběru nějakého minimálního počtu vozidel. "Hybridní kloubové autobusy budeme využívat na doplnění průběžné nezbytné obnovy vozového parku autobusů, a to podle postupu realizace projektů elektrifikace autobusových linek a dodávek trolejbusů a elektrobusů na tyto linky. I přes dílčí zpožďování některých elektrifikačních projektů jsme v poměrně dobré situaci, protože máme uzavřeny také rámcové smlouvy na až 273 nových dieselových autobusů v běžně používaných kategoriích, což nám umožňuje po určitou dobu doplnit a pokrýt nezbytnou obnovu dle našich provozních potřeb," řekl Jan Barchánek, vedoucí jednotky Provoz Autobusy DPP s tím, že v průběhu roku 2024 by se měly objevit v Praze a poprvé vyjet do běžného provozu s cestujícími.


SORka dodala do DP většinu kloubových autobusů (16. června 2020, Vlčoun/Filip Vlček)

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!