Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Muzeum MHD poskytlo azyl Čechoameričanovi

PRAHA - Expozice Muzea MHD ve vozovně Střešovice obohatil unikátní exemplář, jeden z posledních trolejbusů Škoda 14TrEs evidenčním číslem 9803, který téměř 22 let jezdil v Daytonu v Ohiu pro místní dopravní podnik RTA Dayton.

Jediný dochovaný exemplář tohoto typu trolejbusu na území ČR bude až do 1. listopadu 2020 dočasně vystavenv Muzeu MHD...


Daytonský trolejbusu bude v Praze do listopadu (24. června 2020, DPP/Daniel Šabík)

Trolejbus Škoda 14 TrE ev.č. 9803 byl nasazen do pravidelného provozu v americkém Daytonu 10. června 1998. Pro místní dopravní podnik RTA Dayton jezdil téměř 22 let do loňského 7. prosince, kdy poté byly poslední trolejbusy Škoda 14TrE vyřazeny z provozu. Dayton bylo současně poslední město na americkém kontinentu, kde tato vozidla sloužila na pravidelných linkách městské dopravy. Trolejbus Škoda 14TrE byla speciální verze vozidla vyvinuta v České republice a určena pro dopravní podnik v Daytonu v Ohiu v USA.

Vycházela z československého trolejbusu Škoda 14Tr, která se začala vyrábět v závodě v Ostrově nad Ohří v roce 1981. Škodě Ostrov se na začátku 90. let podařilo prosadit na trhu v USA a v roce 1994 společně s firmou AAI Baltimore založila společnost ETI Baltimore, jejímž cílem byla výroba trolejbusů Škoda 14TrE pro města Dayton a později 14TrSF a 15TrSF pro San Francisco. První prototypy byly v HuntValley u Baltimore vyrobeny v roce 1995, celkem jich dopravní podnik v Daytonu odebral 57, dalších 277 odebralo San Francisco. V HuntValley probíhala pouze kompletace vozidel, Škoda Ostrov do USA dodávala hotové skelety a kontejnery s elektrickou výzbrojí a náhradními díly.


Speciální vůz je k vidění v pražském Muzeu MHD (24. června 2020, DPP/Daniel Šabík)

V současnosti jeden trolejbus Škoda 14TrE ev.č. 9602, což byl jeden ze tří odlišných prototypů dodaných do USA, slouží pro RTA Dayton jako historické vozidlo v nepojízdném stavu. Další trolejbus ev.č. 9809 je v Illinois Railway Museum a vozidlo ev.č. 9803 věnoval dopravní podnik v Daytonu časopisu Československý Dopravák, aby sloužil jako historické vozidlo české veřejnosti. "Je současně jediným českoamerickým trolejbusem dochovaným na území ČR a v muzeálních sbírkách bude připomínat českou tradici výroby trolejbusů a úspěch českého strojírenství 90. let na trhu v USA," doplnil Libor Hinčica, šéfredaktor časopisu Československý Dopravák.

Díky sbírce nadšenců a fanoušků na crowdfundingovém webu Startovač.cz se podařilo trolejbus Škoda 14TrE ev.č. 9803 letos v květnu a na začátku června přepravit z USA do Evropy a následně do České republiky. V pondělí 15. června jej přepravní společnost za asistence speciálního vyprošťovacího vozidla Dopravního podniku hlavního města Prahy Tatra Phoenix složila ve vozovně Střešovice. Technici pak společně s majitelem, Liborem Hinčicou, trolejbus opět zprovoznili a od středy 17. června 2020 je dočasně vystaven na čtvrté koleji v Muzeu MHD. Bude zde k vidění do 1. listopadu 2020. Fanouškové a návštěvníci si jej mohou prohlédnout nejen o víkendech, ale nově také každou středu odpoledne, a to až do 2. září.


Vůz byl po dodání oživen a zprovozněn (24. června 2020, DPP/Daniel Šabík)

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!