Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Praha od listopadu omezí autobusové linky

PRAHA - Pražskou integrovanou dopravu čeká v nejbližší době omezení provozu. Fakt, že autobusové linky jsou na hranici efektivity, ale také trvající nedostatek řidičů vede dopravní podnik k tomu, že intervaly vybraných linek prodlouží.

Na některých autobusových linkách pak bude omezen rozsah provozu, vybrané linky pak přijdou o vložené nebo posilové spoje...


Provoz autobusových linek bude od listopadu mírně omezen (27. září 2019, Filip Vlček).

"Jsme na hranici efektivity a před velkými investicemi. Je potřeba autobusovou přepravu připravit na funkci doplňkové dopravy k páteřním tramvajovým linkám a linkám metra. Také se samozřejmě ani nám nevyhýbá nedostatek řidičů autobusů, jejichž práce je zvláště v Praze velmi náročná. To všechno dohromady nás přivedlo k rozhodnutí, že nebudeme řidiče přetěžovat neúměrnými přesčasy, ale mírně prodloužíme jízdní řády tam, kde jsou spoje velmi málo obsazené," vysvětlil náměstek primátora a radní pro dopravu Adam Scheinherr. 

Na základě aktuální situace dojde na počátku listopadu k úpravám jízdních řádů zhruba 20 autobusových linek. Dopravní podnik hlavního města Prahy chystá změny tak, aby se dotkly jen minimálního počtu cestujících a přitom se snížil počet řidičů, kteří jsou každý den potřeba. "Nejde jen o úpravy jízdních řádů, ale prověřujeme i možnosti, zda by v některých situacích nepomohla výměna linek mezi dopravci. Poslední roky ukazují, že občas je pomoc jednoho dopravce druhému velmi důležitá. Ten, který pomohl dnes, může naopak při problému s počtem řidičů potřebovat pomoci příště," doplnil ředitel ROPIDu Petr Tomčík.


Důvodem je mimo jiné také nedostatek řidičů autobusů (27. září 2019, Filip Vlček).

Dopravní podnik vnímá, že je potřebné flexibilněji reagovat na vývoj poptávky a jednotlivé linky podle toho optimalizovat. "Řešením určitě není rušení linek, ale úprava jejich frekvencí, změna tras nebo prodloužení do dalších oblastí nebo jejich spojování, jinými slovy přeskupování kapacit. K tomu ale potřebujeme relevantní průběžné údaje. V metru máme automatické sčítače cestujících, proto metro dokážeme řídit velmi efektivně. Napasovat nabídku na skutečnou poptávku ale musíme i u autobusů a tramvají," vysvětlil generální ředitel dopravního podniku Petr Witowski. Systémem automatického počítání cestujících je vybaveno téměř 300 autobusů, do dvou let bude tímto systémem vybaveno dalších 200 nových autobusů. Poté bude sčítání přesnější.

Na části linek budou prodlouženy intervaly

Zatímco od prosince se chystá výraznější rozšíření provozu, od 1. listopadu bude provoz autobusových linek omezen. Na lince číslo 102 pokračuje výluka mezi Sídlištěm Bohnice a Starými Bohnicemi, na linkách číslo 109, 151, 175 a 183 budou prodlouženy intervaly z 20 minut na půl hodiny, a na linkách číslo 131, 176 a 193 pak dojde k prodloužení intervalů z 10 na 12 minut.


Zpravidla nejsou omezovány linky s již tak dlouhým intervalem (27. září 2019, Filip Vlček).

Linka číslo 123 nebude v dopoledním sedle v provozu mezi Kavalírkou a Na Knížecí, mezi Modřany, Komořany a Zbraslaví bude zrušena polovina spojů linky číslo 165. Na lince číslo 168 budou zrušeny vložené spoje mezi Novými Butovicemi a Nemocnicí na Homolce, linka číslo 170 pak bude v ranním období mezi Braníkem a Barrandovem vedena jen každým druhým spojem. Na lince číslo 181 jsou v pracovní dny nasazeny kloubové vozy jako kompenzace za dočasně zrušenou linku 182, naopak na lince číslo 182 jsou do 1. prosince v provozu jen vybrané spoje v ranní špičce.

Snížený bude počet spojů linky číslo 185 mezi Palmovkou a Letňany v době začátku a konce přepravní špičky. Ze dvou na tři minuty ve špičce a ze tří na 3,75 minut bude prodloužen interval linky číslo 200. Linka číslo 216 bude zkrácena do trasy Sídliště Baba - Vozovna Střešovice a nově bude linka v provozu pouze v pracovní dny od 6.00 do 19.00 hodin. Omezení se dočká také linka číslo 241, kde nebude v provozu část vložených spojů ze Zbraslavi na Smíchov.


Od prosince bude provoz autobusů zase mírně posílen (27. září 2019, Filip Vlček).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!