Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Navigační systém v metru má zlepšit orientaci

PRAHA - Stanice Nádraží Holešovice a I.P.Pavlova na trase C a Náměstí Míru na trase A se mohou pochlubit zkušebně instalovaným navigačním systémem výstupů. Dopravní podnik testuje systém podobný exitům z dálnice.

Jasné označení výstupů z metra má ulehčit i při plánování spojů, dopravce jej plánuje zakomponovat do vyhledávačů spojení...


Každý výstup z metra dostal své označení (12. července 2019, František Živnůstka).

Hlavní novinkou je označování jednotlivých východů čísly, podle stejné logiky jako u exitů na dálnicích. Opatření má ulehčit a zrychlit orientaci v systému východů z metra. Testování ukáže, jestli se nové označení bude v této podobě instalovat do všech 61 stanic metra. Čísla východů budou následně doplněna také do vyhledávačů spojení. Potřebu lepšího značení výstupů z metra prokázal i běžící projekt Jednotného informačního systému hlavního města Prahy. V systému pražského metra existuje více než 300 výstupů na povrch. Se čtvrtou trasou metra D jich v následujících letech přibudou další desítky. Rekordmankou je přestupní stanice Můstek na lince A, ze které vede 17 výstupů.

"Zejména zahraniční turisté častokrát váhají nad správným výstupem, obzvláště pokud dále pokračují povrchovou MHD. V místních názvech směrů se moc neorientují. Aby se všichni v dnešním rychlém světě mohli jednodušeji orientovat, inovovali jsme navigační systém a doplnili jej o čísla výstupů ze stanice. Inspirovali jsme se v zahraničí, ale také u číslování sjezdů z dálnic. Pro řidiče je jednodušší si zapamatovat, že má sjet na exitu číslo 14, to je jednoznačná informace, než být v rozpacích, jestli má jet na Beroun Východ, Střed nebo Západ," uvedl Jiří Černík, vedoucí odboru Dopravně provozní informace pražského dopravního podniku. "Stávající navigaci instalujeme v rámci plánované obměny, současné tabule jsou za hranicí své životností. Obměna tedy nepředstavuje žádné extra náklady navíc," zdůraznil Černík.


Na Náměstí Míru jsou výstupy označeny E1 až E4 (12. července 2019, František Živnůstka).

Stejnou logiku má podle Černíka i číslování výstupů z metra, které v testovacím provozu zavedl dopravní podnik v březnu ve stanici I.P.Pavlova a v uplynulých dnech jej zkušebně dosadil také do stanice Nádraží Holešovice a Náměstí Míru. "Pevně věříme, že číslování výstupů bude fungovat stejně i v metru a cestujícím to pomůže," poznamenal Černík. Popisovaná novinka je první vlaštovkou celé řady námětů na zlepšení, která již brzy ROPID představí veřejnosti. "Naším cílem je nejen zlepšit přehlednost přicestování veřejnou dopravou, ale také propojit jednotlivé druhy zdravé mobility mezi sebou a například mnohem více podpořit pěší dopravu nebo lépe provázat MHD s železnicí," vysvětlil ředitel ROPIDu Petr Tomčík.

Číslování výstupů je vždy z pohledu cestujícího vystupujícího z metra. Ve stanici má každý výstup svoje jedinečné číslo, v jednotlivých stanicích začínáme vždy od čísla E1. Čísla výstupů jsou také vyznačena v nové orientační mapě okolí dané stanice metra, kterou cestující najdou v klasických žlutých vitrínách na nástupištích a ve vestibulu metra. Čísla výstupů dopravní podnik a ROPID plánují vložit také do vyhledávačů spojení. Cestující pak dostane informaci, že má například jet metrem do stanice I.P.Pavlova, použít východ E3, a dále pokračovat tramvajovou linkou číslo 4, 10 nebo 16 do zastávky Štěpánská.


Jasnou navigaci chce DP zavést i do vyhledávačů (12. července 2019, František Živnůstka).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!