Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Tramvaje jezdí z Barrandova jen do Hlubočep

PRAHA - Rekonstrukce Nádražní ulice, důležité výpadovky z pražského Smíchova směrem na Hlubočepy a jih Prahy, vyhnala tramvajové linky. Ty tak ve směru z centra končí na Smíchovském nádraží, dál cestující musí autobusem.

Podle Dopravního podniku hlavního města Prahy jde o přípravné práce před samotnou dlouhodobou rekonstrukcí tramvajové tratě...


Odstavené tramvaje v obratišti Sídliště Barrandov (12. července 2019, Filip Vlček).

Úplná výluka tramvajového provozu byla zahájena 8. července se zahájením denního provozu a v rámci první etapy potrvá až do neděle 8. září do ukončení denního provozu. Tramvajové linky číslo 5, 12 a 20 jsou ve směru z centra zkráceny a ukončeny v obratišti Smíchovské nádraží, odkud přibližně po dvou minutách odjíždí zpět na své konečné zastávky. Noční linka číslo 94 také končí na Smíchovském nádraží, ale ta je zde mezi příjezdem a odjezdem odstavovaná. Tramvajová linka číslo 4 není po dobu prázdnin v provozu.

Současná tramvajová trať v Nádražní ulici se nachází z valné většiny na velkoplošných panelech BKV. Ty už jsou v některých úsecích vychýlené nebo propadlé, tramvaje tak musí jezdit pomaleji, což snižuje komfort a kvalitu cestování. Podle dopravního podniku jde o nejzchátralejší tramvajovou trať v Praze. Současné práce by měly odstranit největší komplikace, modernizace celé tratě se pak uskuteční až v příštím roce.


Snadný přestup v zastávce Hlubočepy (12. července 2019, Filip Vlček).

Z tramvajové zastávky Smíchovské nádraží směrem na Sídliště Barrandov odjíždí náhradní autobusová doprava X12, která je v provozu v nepřetržitém provozu. Dopravní podnik hlavního města Prahy na linku nasazuje kloubové autobusy. V ranní špičce jsou autobusy provozovány v intervalu 2 až 3 minuty, v sedle každých 5 minut stejně, jako o víkendech. V nočním provozu pak autobusy jezdí v intervalu 30 minut. 

Stáhněte si...
- Zastávkový jízdní řád linky X12 ze zastávky Smíchovské nádraží si stáhněte zde.
- Zastávkový jízdní řád linky X12 ze zastávky Hlubočepy si stáhněte zde.
  (zdroj: www.dpp.cz).


Jedna z nejstarších tramvají T6A5 v zastávce K Barrandovu (12. července 2019, Filip Vlček).

Z důvodu souběžné dlouhodobé opravy ulice K Barrandovu se Dopravní podnik hlavního města Prahy rozhodl zachovat tramvajový provoz v úseku Hlubočepy - Sídliště Barrandov, kde by jinak autobusy náhradní dopravy uvízly v kolonách. V uvedeném úseku je tak zavedena náhradní tramvajová doprava linkou číslo 32, která jezdí v ranní špičce v intervalu 2 minuty, dopoledne a večer pak každých 5 minut. V nočním provozu je dodržen interval 30 minut, v návaznosti na zkrácenou noční linku číslo 94 a náhradní autobusovou dopravu X12.

Stáhněte si...
- Zastávkový jízdní řád linky 32 ze zastávky Hlubočepy si stáhněte zde.
- Zastávkový jízdní řád linky 32 ze zastávky Sídliště Barrandov si stáhněte zde.
  (zdroj: www.dpp.cz).


Nejnutnější opravy tramvajové tratě v Nádražní (12. července 2019, Filip Vlček).

Pro zajištění bezproblémového provozu tramvají v úseku mezi Barrandovem a Hlubočepy byla v obratišti Sídliště Barrandov postavena prohlídková jáma. Zmíněný úsek je totiž během úplné výluky v Nádražní ulici odříznut od vozovny, jáma proto umožní zajistit běžné prohlídky a opravy menšího charakteru přímo v obratišti. Příští rok bude navíc výluka ve stejném úseku probíhat delší dobu, v budoucnu pak jáma může sloužit během rekonstrukce křižovatky Na Knížecí, kdy tramvaje budou jezdit jen mezi Barrandovem a Smíchovským nádražím.

Provoz na tramvajové lince číslo 32 je zajištěn celkem až 12 tramvajemi, další dvě jsou v záloze odstavené na obratišti. Dopravní podnik hlavního města Prahy sem předisponoval tramvaje T6A5, které v současnosti postupně vyřazuje, a nízkopodlažní modernizované tramvaje T3R.PLF přezdívanou též jako 'wana'. 


Tramvajová trať je místy dost propadlá - na snímku vpravo (12. července 2019, Filip Vlček).

Současná výluka potrvá do ukončení denního provozu 8. září, následovat bude několik jednokolejných úseků. Zcela bez omezení se tramvaje mezi Smíchovským nádražím a Hlubočepy projedou po polovině prosince. Ne však na dlouho, další výluka s úplným přerušením provozu začne v polovině března příštího roku a potrvá do podzimu. Dělníci se vrhnou na celou Nádražní ulici včetně tramvajových kolejí, organizace dopravy bude během těchto prací obdobná, jako nyní. 

V souvislosti s opravou tramvajové tratě příští rok je nutné zmínit, že samotná tramvajová trať změní svoji polohu. Oproti současnému stavu, kdy je trať vedená uprostřed Nádražní ulice, bude posunuta blíže k železniční trati Správy železniční dopravní cesty. Tramvajovou trať tak již nebudou devastovat projíždějící automobily. 


Míjení tramvají T6A5 u zastávky K Barrandovu (12. července 2019, Filip Vlček).

Bohatá výluková činnost v hlavním městě během letních prázdnin bude jedním z hlavních témat Informačního portálu Vlčoun.cz. K jednotlivým výlukám bude proto vydávat samostatné články s fotografiemi z průběhu prací, díky kterým bude možné zmapovat průběh a čtenářům tak nabídnout komplexní informace o probíhajících výlukách. V následujícím díle se redaktoři Informačního portálu Vlčoun.cz zaměří na výluku malého rozsahu na Náměstí Bratří Synků.

Stáhněte si...
- Schema tramvajové dopravy s výlukami od 8. července 2019 si stáhněte zde.
  (zdroj: www.dpp.cz).


Tramvaj T3R.PLF opouštějící estakádu před Geologickou (12. července 2019, Filip Vlček).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!