Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Praha představila unikátní tramvaj T3 Coupé

PRAHA - Dopravní podnik hlavního města Prahy, ve spolupráci se studiem Anna Marešová designers, přivedl na svět novou vyhlídkovou tramvaj T3 Coupé. Unikátní tramvaj bude možné objednat za 7700 korun na hodinu.

Během přestavby tramvaje využil pražský dopravní podnik know-how své Opravy tramvají v Hostivaři, která se prací vyznamenala...


Nová tramvaj T3 Coupé před představením veřejnosti (23. října 2018, DPP/Archiv).

Tramvaje T3 a Praha neodmyslitelně patří k sobě. Pražský dopravní podnik ve spolupráci se studiem Anna Marešová designers vytvořil nový koncept výletní tramvaje, která navazuje na tradici legendárních vozů Tatra T3. Dává ji do nového kontextu, přitom ale respektuje její autentický vzhled. Otevřením zadní části vozu a využití původních prvků v kombinaci s moderními technologiemi vznikl old-timer, který ukazuje, že i MHD může poskytnout opravdový luxus. Tramvaj nabízí požitek nejen z jízdy po Praze v polootevřeném voze, ale poskytne i zážitek ze stylového interiéru. Tramvaj byla vyrobena v Opravně tramvají v Praze Hostivaři. Celý projekt včetně návrhu až po kompletní výrobu vozu trval dva roky.

Inspirace v mnohých té trojkách i starších vozech

"V T3 Coupé jsme mohli využít unikátní know-how pražské tramvajové opravny. Tento projekt je pro mě důkazem umu našich lidí, který již i v minulosti prokázali v řadě zakázek pro velká evropská města," řekl Martin Gillar, generální ředitel dopravního podniku. "Všechny naše projekty, které přímo nesouvisejí s poskytováním dopravní obsluhy, podléhají velmi přísnému posouzení z hlediska finanční návratnosti. To by u této speciální tramvaje neměl být problém," dodal. Bez zápalu zaměstnanců Opravy tramvají by ale realizace projektu tak snadná nebyla. 

Designéři se nejvíce inspirovali původní T3, ale pro nápady chodili i do starších typů tramvají. Součástí interiéru je i bar, který vychází z tramvaje T1, kde podobný pultík sloužil na prodej jízdenek. Další výraznou inspirací jsou střešní okna, která připomínají legendární autobus RTO. "Vyhlídkové tramvaje mají v Praze svoji tradici, vždyť již v roce 1913 byl vyroben legendární otevřený vůz číslo 500, který je chloubou sbírky vozů v Muzeu MHD," uvedl Jan Šurovský, vedoucí jednotky Historická vozidla a manažer projektu T3 Coupé.


Pohled na zadní 'cabrio' čelo tramvaje (23. října 2018, DPP/Archiv).

Koncept a návrh pochází ze studia Anna Marešová designers, konkrétně od designérů Anny Marešové, Tomáše Chludila a grafického designéra Jiřího Tomana. Výkresovou dokumentaci pro realizaci přestavby zpracovala společnost VKV Praha pod vedením Jana Cmírala, který se pak výrazně zasloužil i o praktickou realizaci této přestavby. "Vážím si toho, že mě Dopravní podnik oslovil s tímto námětem. Těší mě, že něco nového a svěžího vzniklo. Spolupráce na tomto unikátním projektu byla zajímavá zkušenost jak pro mě, tak myslím i pro Dopravní podnik, a jsem ráda, že jsme projekt společně dotáhli do konce. Tramvaje jsou moje srdeční záležitost, T3 je legenda a Praha si zaslouží svoje kupátko. Tak doufám, že se bude líbit nejen Pražanům," dodala šéfdesignérka Anna Marešová.

Pronájem bude možný, za 7700 korun na hodinu

Návrháři nezapomněli ani takové detaily, jako je například znehodnocovač jízdenek, který bude v tramvaji natrvalo a cestující při každé jízdě dostanou originální T3 Coupé jízdenku. Tramvaj si zachovává poetiku 60. let a vyjadřuje tak poctu designérovi Františku Kardausovi, který je autorem mimo jiné původní tramvaje Tatry T3. Uniformy pro T3 Coupé navrhl oděvní výtvarník Česlav Jaroš ve spolupráci s Radanem Kukalem - odborníkem na stejnokroje.

Po Designbloku bude vyhlídková tramvaj pro Prahu T3 Coupé sloužit pro zážitkové a komerční jízdy, které bude vypravovat vozovna Střešovice. Obsaditelnost vozidla je 31 osob. Cena za pronájem T3 Coupé na hodinu bude činit 7700 korun. Komerční provoz se plánuje zhruba od poloviny letošního listopadu.


Vůz bude možné objednat na komerční jízdy (23. října 2018, DPP/Archiv).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!