Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Přestavba nádraží v Jihlavě
začne už v srpnu

 Oprava Zbrojnické ulice
brzdí plzeňskou MHD

 Pendolina dočasně skončí
na spojích do Košic

 Na Muglinovské v Ostravě
opravují parovod

Velká změna nočních linek: ROPID je přečísluje

PRAHA - Posílení provozu metra, zkrácení večerních intervalů, posílení intervalů vybraných linek také během dne a přečíslování nočních linek. To přinesou změny v pražské dopravě již od této soboty 29. dubna.

Dopravní podnik tak reaguje na požadavky městských částí, které začátkem dubna schválila Rada hlavního města Prahy...


Zrušen bude pásmový provoz na trasách metra A, B i C (8. září 2016, František Živnůstka).

"Dofinancování provozu MHD, které bude v objemu dnes schválených položek završeno v návrhu rozpočtu pro rok 2018, umožní nabídnout potřebnou kapacitu i komfort nejen pro stávající cestující, ale také otevře prostor pro přilákání dalších uživatelů veřejné dopravy do budoucna. Praha tím dává jasně najevo, že to s podporou veřejné dopravy myslí vážně," uvedl náměstek primátorky a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek. 

"Omezujícím faktorem pro posilování spojů nejsou dnes paradoxně finance, ale především technické a personální limity dopravců PID. Tedy dostupné počty vozidel a řidičů," dodává náměstek ředitele ROPID pro městskou dopravu a marketing Martin Šubrt. Důležitým prvkem v oblasti zvyšování konkurenceschopnosti hromadné dopravy ve vztahu k dopravě individuální je i prudký rozvoj integrovaného systému PID za hranicemi Prahy.

Radikálně přečíslují všechny noční linky

Vzhledem k tomu, že příměstské a regionální autobusové linky již zaplnily číselnou řadu od 301 do 499 a integrovaná doprava ve Středočeském kraji se rozvíjí plynule dále, je nutné pro její potřeby od 29. dubna uvolnit čísla od 501 do 750. Z tohoto důvodu dojde ke stejnému termínu také k přečíslování všech nočních linek PID a vybraných denních městských a regionálních linek.


Na 'áčku' budou všechny soupravy jezdit až do Motola (8. září 2016, Filip Vlček).

Na základě vyhodnocení komplexního přepravního průzkumu metra bude v období od 21.00 do 22.30 hodin posílen provoz na všech třech linkách metra snížením intervalu z 10 na 7,5 minuty. Současně dojde k mírnému zkrácení intervalů metra v podvečer na konci přepravních špiček zejména na trase B. Bude zrušen speciální páteční grafikon metra, který v systému přežíval z dob brzkých odjezdů Pražanů na chalupy. V pátek pojede nově metro stejně jako každý jiný pracovní den a na všech linkách bude během pátečního odpoledne provoz posílen.

V souvislosti s pokračující rekonstrukcí Vysočanské estakády bude od konce dubna v ranní špičce zrušen pásmový provoz v úseku Letňany - Ládví. Poslední úprava v provozu metra spočívající v trvalém zrušení pásmového provozu na lince A v úseku Petřiny - Nemocnice Motol vyplynula z žádosti Fakultní nemocnice Motol. 

Zkrátí intervaly i na městských linkách

V souvislosti s večerním posílením provozu na linkách metra a nutností zachovat návaznosti spojů, dojde ke zkrácení intervalů cca do 22:30 i na řadě autobusových linek. Celodenně budou zkráceny intervaly na linkách 119, 136 a 213, ve špičkách na lince 113, v období mezi špičkami na linkách 125 a 180 a o víkendu na lince 100 směřující ze Zličína na letiště. Na linku 118 vyjedou o víkendech a svátcích kloubové autobusy. 


Posílen bude také večerní provoz vybraných autobusů (11. března 2012, Filip Vlček).

Na základě dlouhodobých jednání se zástupci okolních městských částí bude od 29. dubna realizována významnější úprava linkového vedení autobusů v oblasti Uhříněveska. S cílem posílit provoz v okolí nové zástavby v okolí zastávky Venušina, v oblasti Křeslic a Pitkovic a směrem ke stanici metra Háje zde dopravní obsluhu zajistí nové linky v souvislé číselné řadě od 226 do 229 namísto linek 265, 266 a 267. Mimo jiné vzniknou nová přímá spojení mezi stanicí metra Háje, Benicemi a Lipany a dojde k posile spojení do Hájku i Královic.

Každý druhý spoj metrobusové linky 213 bude prodloužen namísto linky 232 z Hájů přes Křeslice a Pitkovice k nádraží do Uhříněvsi. Oproti současné lince 232 nabídne prodloužená linka 213 Křeslicím, Pitkovicím i Uhříněvsi kratší intervaly a nové přímé spojení do oblasti Prahy 3 a 10. 


Reorganizace dozná noční provoz. Kompletně (12. srpna 2012, Filip Vlček)

Vzhledem k tomu, že integrace autobusových linek ve Středočeském kraji velmi rychle postupuje, číselná řada pro příměstské autobusové linky 301 - 499 je již vyčerpána, čísla od 501 výše jsou obsazena městskými nočními a školními linkami a od 601 výše příměstskými nočními linkami, bylo rozhodnuto přistoupit ke změnám číslování zejména noční dopravy v rámci PID. Cílem změny číslování je sjednotit číselnou řadu pro příměstské a regionální linky od 301 do 750 (výhledově 799). Jednotná číselná řada příměstských linek má významný vztah k tarifu, signalizuje jiný druh odbavení, neplatnost SMS jízdenek a nástup předními dveřmi.

Noční městské autobusové linky 501 až 515 proto na konci dubna změní svá čísla na 901 až 915. Noční příměstské autobusové linky 601 až 610 budou nově očíslovány 951 až 960. Aby všechny noční linky PID začínaly stejnou číslicí, dojde také ke změně čísel nočních tramvajových linek z 51 až 59 na 91 až 99. Jednotným znakem pro noční dopravu na území Prahy a nově i v regionu tak bude namísto číslice pět číslice devět. 

Upraví také trasy některých nočních linek

S cílem co nejvíce usnadnit přechod na nová čísla nejsou na konci dubna na nočních tramvajových ani autobusových linkách plánovány rozsáhlejší změny. Výjimkou bude prodloužení trasy dnešní linky 501 (nově 901) z Novodvorské přes IKEM, Kunratice, Šeberov a Jižní Město do Strašnic na Skalku, kde posílí provoz linky 506 (nově 906). Linka 501 (nově 901) bude ve směru od Smíchovského nádraží ukončena již u Anděla a v úseku Anděl - Jinonice ji nahradí nová linka 908. Linka 513 bude trvale zrušena a spoje budou převedeny na linku 603.


Noční linky začnou jezdit s první číslicí '9' (12. srpna 2012, Filip Vlček).

Rozvoj systému PID v regionu a vznik řady nových linek mimo Prahu, které je nutné očíslovat, má za následek, že i školní linky s čísly od 551 do 575 musí být od začátku příštího školního roku v září letošního roku označeny jinak. Aby pro žáky a jejich rodiče tato změna byla co nejpřehlednější, dostanou od září 2017 školní linky čísla od 251 do 275, tedy opět dojde pouze ke změně jedné číslice, kdy pětku nahradí dvojka. Tato změna záměrně neprobíhá nyní v dubnu během školního roku. Aby však byla realizovatelná v září, dochází již k 29. dubnu ke změnám čísel sedmi městských autobusových linek, které nyní čísla vyšší než 251 mají. Linky 251, 253, 260, 261, 262, 263 a 269 budou mít nově čísla 211, 190, 210, 221, 212, 208 a 209. 

Přečíslují také regionální linky mimo Prahu

Jelikož se předpokládá, že ještě v budoucnu přibude zhruba 20 nových příměstských autobusových linek, které spojí Prahu s místy ve Středočeském kraji, je ke konci dubna navržena změna čísel u čistě mimopražských linek z číselné řady 401 až 420 na 651 až 670.

"Hlavní město Praha si je vědomo, že zejména změny číslování linek jsou pro cestující nepříjemné. V tomto případě ale jejich realizace umožní zrychlit proces integrace regionálních autobusových linek do systému Pražské integrované dopravy a tím rozšířit území, na němž se cestující mohou přepravovat na jeden jízdní doklad. Proto věříme, že Pražané přijmou tyto změny s pochopením," dodal mluvčí ROPIDu Filip Drápal.


Linky číslo 51 a 59 budou nahrazeny linkami 91 až 99 (12. srpna 2012, Filip Vlček).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!