Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Lávka pro pěší na Rajské
zahradě je kompletní

 O Rail Business Days
je letos nebývalý zájem

 Nové jízdní řády v Ústí:
Mizí takt a mění rozjezdy

 Začala oprava nádražní
budovy v Pardubicích

Okolí některých stanic metra brzy prokoukne

PRAHA - Veřejný prostor jedenácti stanic pražského metra by měl projít změnou k lepšímu. Návrhy opatření pro vybrané stanice zpracoval Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha).

Vedle generálního úklidu by z vestibulů měly postupně mizet mobilní stánky, příliš agresivní reklama či nevhodný mobiliář...


Generální úklid čeká například stanici Háje (24. září 2016, Michal Fořt).

Rozšířit by se naopak měla nabídka služeb a maloobchodu ve stálých provozovnách. Některým stanicím metra by se také mohl postupně navracet jejich původní, architektonicky hodnotný design. "Pražské metro bylo svého času vysoce ceněno pro své architektonické provedení," řekla náměstkyně primátorky Petra Kolínská. "Je na čase, abychom stanicím metra coby významnému veřejnému prostoru, kudy denně projdou statisíce lidí, věnovali odpovídající pozornost."

Soubor opatření a doporučení pro vybrané stanice metra je výstupem druhé etapy dlouhodobějšího projektu Veřejný prostor a jeho potenciál u stanic metra. V první etapě IPR Praha analyzoval stav jednotlivých stanic a z více než šedesáti pražských stanic vybral jedenáct, které by měly přijít na řadu nejdříve.


Uklizeno bude také v okolí vestibulu stanice (24. září 2016, Michal Fořt).

Nebyly vybrány primárně stanice s nejrozsáhlejšími nedostatky, ale takové, které mají největší rozvojový potenciál. Většina z nich leží na sídlištích a po dílčích proměnách by se mohly stát centry veřejné vybavenosti, která na sídlištích často schází. Konkrétně se změny budou týkat stanic Skalka, Dejvická a Bořislavka na trase A, stanic Luka, Lužiny, Hůrka, Karlovo náměstí, Českomoravská a Černý Most na trase B, stanic Háje a Ládví na trase C.

Pro každou z nich je sepsán plán opatření v několika časových horizontech. Nejprve by se měl odehrát generální úklid – mnoha stanicím by velmi pomohly i relativně nenáročné práce, které ovšem jdou nad rámec běžné údržby: očištění konstrukcí a podhledů, vyčištění světel, odstranění výkalů ptactva, odstranění výlepu či oprava poškozených dlaždic. Později by měla přijít na řadu například snaha o obnovu původní, mnohdy velmi kvalitní, architektury stanic. Součástí projektu bylo i řešení majetkoprávních vztahů, které umožní pracovat s veřejným prostorem v bezprostředním okolí stanic metra skutečně komplexně a s jednoznačným určením odpovědnosti za jejich správu a rozvoj.


Také Dejvická projde velkou očistou (24. září 2016, Michal Fořt).

Dlouhodobějším úkolem je pak řešení celé stanice v širších vztazích. Mohly by tak postupně vznikat nové přechody pro chodce či nová veřejná vybavenost. Pozornost si v několika případech zaslouží i zvýšení úrovně veřejných WC. Cílem je také zlepšit přestupní vazby v důležitých uzlech veřejné dopravy, jako je například Černý Most.

Počítá se i s rozšířením kapacit pro záchytná parkoviště či s budováním tzv. B+R stanovišť pro bezpečné uložení jízdních kol. U sedmi stanic pak IPR Praha navrhuje zpracovat architektonicko-urbanistické studie, které by prověřily možnosti zkvalitnění veřejného prostoru v okolí těchto stanic, případně také možnosti budoucí dostavby budov nad stanicemi nebo v jejich bezprostředním okolí.


Českomoravská je další ze 'zapadlejších' stanic (24. září 2016, Michal Fořt).

Na zpracování materiálu IPR Praha spolupracoval s Dopravním podnikem hlavního města Prahy i s organizací ROPID.

"Většina vybraných stanic jsou významné uzly s přestupy na povrchovou dopravu. Řada z nich slouží cestujícím již delší dobu a projdou tudy denně desítky tisíc lidí. Dopravní podnik hlavního města Prahy jednoznačně stojí za tím, aby se cestující v tomto veřejném prostoru cítili příjemně a zvýšil se jejich komfort," řekl generální ředitel dopravního podniku Martin Gillar.


Vestibul bude očištěn (24. září 2016, Michal Fořt).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

  20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!