Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Přestavba nádraží v Jihlavě
začne už v srpnu

 Oprava Zbrojnické ulice
brzdí plzeňskou MHD

 Pendolina dočasně skončí
na spojích do Košic

 Na Muglinovské v Ostravě
opravují parovod

Arrivě chybí 50 řidičů, Ropid firmě ubere linky

PRAHA - Po několika měsících klidu se opět pražská Arriva potýká s nedostatkem řidičů. Dopravce chybějící síly přiznává a nováčkům nabízí bonus, Ropid jen Arrivě rozdal pokuty přesahující půl milionu korun.

Od poloviny října by situaci mohly uklidnit změny autobusových linek, při kterých Arriva přijde o sedm kurzů ve všední den...


Autobus pražského dopravního podniku na lince Arrivy (31. srpna 2016, Jakub Lachout).

"Po delší době jsme měli ve čtvrtek 25. srpna opravdu problém s nedostatkem řidičů a intenzivně jsme to řešili přímo s dispečery Ropid, aby byly dopady co nejmenší," potvrdil Informačnímu portálu Vlčoun.cz Petr Šihák, ředitel Arriva Praha. Naposledy firmu podobná situace potkala začátkem července, kdy několik šoférů ohlásilo nečekaně na poslední chvíli zdravotní problémy a firma tak nebyla schopna sehnat náhradu.

Arriva v České republice shání až 150 řidičů, v samotné Praze jich chybí přibližně padesát. Jako východisko z nouze se jeví hledání nových sil v zahraničí nebo zájemců, kteří mají řidičský průkaz jen na osobní automobil. "Autoškolu jim zařídíme a také sami zaplatíme. Řidičům jsme letos opět přidávali, ti pražští si u nás vydělají v průměru kolem 30 tisíc hrubého každý měsíc. Pokud někdo umí řídit autobus a přijde k nám, má jistý nástupní bonus deset tisíc korun. Ale to všechno bohužel nestačí," dodal Čihák


Dopravní podnik nahrazuje část linek dopravce Arriva (31. srpna 2016, Jakub Lachout).

Regionální organizátor Pražské integrované dopravy výpadky spojů řeší dlouhodobě, nicméně na základě uzavřených smluv nemůže dělat víc, než je pokutovat. "Sankce dopravci Arriva Praha udílíme standardně dle smlouvy, od začátku roku to bylo již zhruba přes půl milionu korun," uvedl tiskový mluvčí ROPIDu Filip Drápal s tím, že souhrnný objem výpadků se v poměru k celkovému objemu výkonů pohybuje hluboko pod jedním procentem.

Místo vypadlých spojů tak ROPID musí zajišťovat a nasmlouvat náhradní autobusy od jiných dopravců. Na linkách číslo 165, 173 nebo 223 se tak cestující mohou setkat s autobusy Dopravního podniku hlavního města Prahy s dodatkovou tabulkou za oknem, že držitelem licence linky je společnost Arriva Praha.


S autobusy DPP se setkáte i na lince číslo 165 (31. srpna 2016, Jakub Lachout).

Během prázdnin se pražské Arrivě podařilo přijmout 15 nových řidičů, dalších 15 se připravuje v autoškole a 8 z nich nastoupí už v průběhu tohoto měsíce. "Pro další týdny máme řidiče, brigádníky i subdodavatele výkonů zajištěny," ubezpečil Petr Čihák. Připomněl, že krize s nedostatkem pracovních sil je také v případě mechaniků. "Autobusy a nákladní auta nejen že nemá kdo řídit, ale ani opravovat, někteří dopravci kvůli tomu už omezují výkony, jinde zas jezdí i manažeři a majitelé firem," připomněl závěrem ředitel Arriva Praha.

Cestující by se ale měli dočkat částečné úlevy. Podle Filipa Drápala dojde k 15. říjnu v rámci změn autobusových linek ke snížení podílu výkonů dopravce Arriva Praha zhruba o sedm vozů ve všední den. Mimo jiné přijde o linku 297, která bude přesunuta dopravci About Me jako linka 155. "Dále je počítáno s tím, že linky zajišťované tímto dopravcem půjdou s ohledem na končící smlouvy v roce 2019 do výběrových řízení jako jedny z prvních," uzavřel Drápal.


Také část spojů linky číslo 173 nahrazoval pražský DP (31. srpna 2016, Jakub Lachout).

S podobnými výraznějšími problémy se pražská Arriva potýkala také v srpnu loňského roku. Tehdy za její autobusy museli zaskakovat další pražští dopravci. Na arriváckých linkách tak kromě Dopravního podniku hlavního města Prahy jezdily také vozy Jaroslava Štěpánka, Martina Uhra nebo společnosti Stenbus.

Čtěte také...
- Arriva nemá řidiče, místo ní jezdil pražský DP (vydáno 15. září 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Arriva Praha mezitím shání nové řidiče, pár jich už má (31. srpna 2016, Jakub Lachout).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!