Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Přestavba nádraží v Jihlavě
začne už v srpnu

 Oprava Zbrojnické ulice
brzdí plzeňskou MHD

 Pendolina dočasně skončí
na spojích do Košic

 Na Muglinovské v Ostravě
opravují parovod

Před 80 lety vyjely v Praze první trolejbusy

PRAHA - Pražský dopravní podnik si letos připomíná osmdesáté výročí od zahájení trolejbusové dopravy v Praze. První trolejbusy vyjely v Praze 28. srpna v roce 1936 jako první v tehdejším Československu.

Celkem jezdily trolejbusy pražskými ulicemi 36 let a získaly si řadu příznivců. Nakonec ale v roce 1972 v Praze dojezdily...


Kromě pozůstatků po trolejbusech najdete ještě jedno místo (20. srpna 2012, Filip Vlček).

K zavedení trolejbusů se Elektrické podniky - dnešní Dopravní podnik hlavního města Prahy - rozhodly v duchu tehdejších světových trendů na počátku 30. let minulého století jako první město tehdejšího Československa. První trať spojující Střešovice s oblastí Hanspaulky v Dejvicích byla postavena v roce 1936 a měla především ověřovací charakter. S výrobou a provozem trolejbusů u nás v té době nebyly žádné zkušenosti. O tři roky později byla zřízena druhá trať, která spojila Smíchov s Walterovou továrnou v Jinonicích.

Další předpokládaný rozvoj trolejbusové dopravy v Praze zastavila válka, přesto se právě během války objevily trolejbusy také v Plzni a ve Zlíně. K velkému a rychlému rozvoji trolejbusové dopravy došlo až v osvobozené republice na přelomu 40. a 50. let. V letech 1946 – 1952 byly trolejbusy zavedeny v jedenácti českých a moravských městech a do roku 1954 byly postaveny v Praze všechny tratě sloužící osobní dopravě. Praha tehdy byla městem s největším rozsahem trolejbusové sítě v republice.


Jde o pomník v podobě části trolejbusového obratiště (20. srpna 2012, Filip Vlček).

V roce 1955 se ale výstavba pražských tratí zcela zastavila. Důvodem se stala neschopnost národního hospodářství zajistit pro hlavní město potřebné energetické zázemí. Prioritu dostaly měnírny pro páteřní tramvajový systém. Od počátku 60. let se s trolejbusy v Praze pro budoucí síť pražské MHD přestalo počítat a od roku 1959 byly trolejbusové linky nahrazovány autobusy, k jejich velkému rozvoji přispívala i levná ropa z tehdejšího Sovětského svazu. Na zániku trolejbusů v Praze, Českých Budějovicích a Děčíně se podepsaly také ministerské směrnice požadující minimalizaci druhů dopravních prostředků elektrické trakce v jednotlivých městech s MHD.

"V Praze trolejbusy dojezdily v roce 1972. Pozdější úvahy o jejich znovuzavedení na počátku devadesátých let vyšly naprázdno vzhledem k finanční náročnosti, kdy prioritou byla výstavba metra, případně alespoň omezený rozvoj tramvajové sítě," uvedl Pavel Fojtík, vedoucí archivu dopravního podniku.


Zájemci jej najdou u zastávky Orionka (20. srpna 2012, Filip Vlček).

Při příležitosti tohoto 80. výročí připravil dopravní podnik komentované vycházky, které připomněly tuto zajímavou kapitolu pražské městské hromadné dopravy. Společné vycházky sledovaly trasu první pražské trolejbusové linky ze Střešovic ke kostelu sv. Matěje. Jízda trolejbusem po trati trvala 13 minut, komentovaná prohlídka trvá hodinu a půl až dvě hodiny a její délka je zhruba čtyři kilometry.

V muzeu MHD si zájemci mohli prohlédnout jeden z muzejních trolejbusů a dále se vydali ulicí Na Ořechovce, prošli podjezdem pod železniční tratí, minou Bořislavku, kde v minulosti končila část spojů a dále pokračovali přes Hanspaulku ke kostelu sv. Matěje. V Šárecké ulici si připomněli zajímavý památník na první trolejbusovou trať – dva sloupy trakčního vedení s částí trolejbusové troleje a pamětní tabulkou. Trolejbusy na této trati jezdily v letech 1936 až 1959. Historii trolejbusů připomene i výstavka ve stanici Florenc.

Komentovaná vycházka pro skupiny 30 registrovaných účastníků:
- ve středu 31. srpna od 16.00 hodin.


Nechybí ani dobový označník a trolejové vedení (20. srpna 2012, Filip Vlček).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!