Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Tramvaje se otřesou v základech. Už od neděle

PRAHA - Velká srpnová revoluce. Tak by se daly nazvat plánované úpravy tramvajové dopravy, díky kterým do ulic hlavního města od neděle přibudou tři nové linky a dalších devět změní svojí trasu.

/KOMPLETNÍ INFORMACE/ K rozsáhlým změnám se vedly dlouhodobé diskuse, první pokus dokonce skončil fiaskem...


Tramvajové linky v Praze čeká výrazná změna tras (12. července 2012, Filip Vlček).

Trvalá změna tramvajových linek začne v Praze platit od neděle 28. srpna. Objeví se tři nové linky 2, 15 a 21, přetížené úseky se dočkají posílení, Pražané budou moci využít nová přímá spojení. Celkově dojde k nárůstu objemu tramvajové dopravy o 4,5 procenta. Praha o změnách masivně informuje občany, a to prostřednictvím svých webových stránek, informátorů ve městě nebo propagačními a informačními materiály na webových stránku Regionálního organizátora Pražské integrované dopravy Ropid.

"Změny tramvajových linek jsme historicky vůbec poprvé opravdu důsledně konzultovali s občany i městskými částmi, byly zapracovány tisíce připomínek. Jsem přesvědčen, že změna byla připravena nejlépe, jak bylo možné, a bude přínosem pro drtivou většinu Pražanů," uvedl náměstek pražské primátorky pro dopravu, sport a volný čas Petr Dolínek.


Oblast Karlína a Vysočan dozná změn (printscreen, Filip Vlček).

Od pondělí 29. srpna bude díky změnám vypraveno o 32 krátkých tramvají více, než v červnu. "Dokázali jsme toto navýšení pokrýt díky lepší organizaci práce a nemusíme kvůli tomu příliš měnit naše plány na vyřazování starých tramvají," řekl technický ředitel Dopravního podniku Jan Šurovský.

Praha nyní ve spolupráci s Dopravním podnikem hlavního města Prahy a Ropidem intenzivně informuje občany, aby se mohli připravit na to, že tramvaje budou od neděle jezdit odlišně. Pražané se mohou na řadě míst setkat s hosteskami s informačními brožurkami, na tramvajových i autobusových zastávkách se objevují informační plakáty. Od čtvrtka a masivně pak od neděle budou na tramvajových zastávkách k dispozici informátoři, kteří cestujícím poradí.

Přehledné trasy tramvají...
- Interaktivní plán nových tras tramvajových linek (vydáno v srpnu 2016).
  (zdroj: www.ropid.cz).


Do ulic znovu vyjede tramvajová linka číslo 21 (13. září 2006, Filip Vlček).

V pražských ulicích se začnou objevovat celkem tři staronové linky. Ze Sídliště Petřiny bude obnovena tramvajová linka číslo 2, která ale od Vozovny Střešovice bude pokračovat přes Hradčanskou, Malostranskou, Staroměstskou, Národní třídu a Karlovo náměstí k Nádraží Braník. Druhou linkou, která opět spatří světlo světa, je linka číslo 15, která bude jezdit z Kotlářky přes Anděl, Újezd, Malostranskou a Čechův most na Náměstí Republiky, odkud bude pokračovat přes Hlavní nádraží na Floru a Olšanské hřbitovy.

Obyvatele Modřan a Braníka zase potěší znovuzavedení tramvajové linky číslo 21, která z těchto lokalit nepojede do centra, ale z Palackého náměstí bude pokračovat přes Anděl na Kotlářku. 


Tradiční čtrnáctka opustí konečnou Sídliště Barrandov (29. dubna 2012, Filip Vlček).

Mezi dalšími převratnými novinkami je například odklonění linky číslo 4, která z centra pojede nově na Sídliště Barrandov. Nahradí tak tradiční čtrnáctku, která po desítkách let opustí Smíchov a pojede nově přes Nusle na Spořilov. Na Barrandov bude vedena také linka číslo 5, a to od Ústředních dílen. Vysočany a Palmovku zase opustí linka číslo 12, která pojede na Výstaviště Holešovice.

Prohozeny budou také konečné linek číslo 18 a 20, kdy osmnáctka pojede jen na Nádraží Podbabu, kdežto dvacítka bude prodloužena až na Divokou Šárku. A změny se dočká také linka číslo 24, která z Florence pojede nově přes Karlín a Palmovku do Kobylis.

Stáhněte si...
- Kompletní rozpis změn tramvajových linek si stáhněte zde.
- Odůvodnění změn jednotlivých tramvajových linek si stáhněte zde
- Orientační schema tramvajových linek si stáhněte zde.
- Orientační linkové schema tramvajových linek si stáhněte zde.
  (zdroj: www.ropid.cz).


Pohled na výřez Smíchova a Braníku, kde dojde také ke změnám (printscreen Filip Vlček).

Nové linkové vedení tramvajových linek se snažilo reflektovat na třicítku 30 podnětů k podobě tramvajové dopravy na svých územích. Od cestujících přišlo v rámci ankety k tramvajové dopravě v průběhu února zhruba 1800 připomínek a řada dalších problémů k řešení vyplynula z analýzy celosíťových i průběžných průzkumů.

Linkové vedení od 28. srpna zvyšuje rozsah provozu na tramvajové síti o zhruba 2,3 milionů vozokilometrů ročně, což je nárůst o přibližně 4,5 procenta. Navýšení je provedeno v souvislosti s očekávaným růstem počtu cestujících zejména v centrální oblasti města, na které bude mít přímý vliv zavedení zón placeného stání a nepřímo k němu povede i zlevnění ceny ročního jízdného. Snahou návrhu je nabídnout řešení základního okruhu problémů, které zaslaly městské části a cestující.


Kosmetické úpravy čekají také další linky - 25 pojede na Bílou Horu (1. října 2006, Filip Vlček).

V návaznosti na změny linkového vedení tramvají se ale musí cestující připravit i na to, že Ropid ve spolupráci s jednotlivými městskými částmi na podzim letošního roku připravuje také novinky v autobusové dopravě, a to především v severovýchodní a jihovýchodní části Prahy.

"Změny plánované na 15. října 2016 vyřeší nejdůležitější kapacitní problémy, a také splní hlavní požadavky jednotlivých městských částí. Jsem rád, že s naprostou většinou změn vyslovily jednotlivé pražské radnice souhlas a že se podařilo tyto úpravy připravit ve shodě s cestující veřejností. Celá změna je navíc rozpočtově neutrální, takže provoz autobusových linek bude stát Prahu stejně jako nyní," dodal radní Petr Dolínek.


Řada linek se ale nezmění, jako například jedenáctka (29. dubna 2012, Filip Vlček).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!