Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V metru lidé tráví více času a méně přestupují

PRAHA - Pražské metro v den přepravního průzkumu přepravilo 1.272.143 cestujících. Ve srovnání s výsledky z roku 2008 se v pražském metru zvýšil počet cestujících i průměrná doba strávená v metru.

Lidé dnes metrem cestují vzhledem k prodloužení jeho sítě téměř o čtvrt kilometru dále a naopak méně přestupují...


Cestující se aktivně zapojili do průzkumu v listopadu (11. listopadu 2015, DPP).

Organizačně náročný přepravní průzkum, jehož cílem bylo po otevření nového úseku metra V.A a po vybudování tunelu Blanka detailně zmapovat přepravní vztahy v metru, proběhl ve středu 11. listopadu 2015 od 5.00 do 0.00 hodin. Počet přepravených osob představuje podle radního pro dopravu Petra Dolínka úctyhodné číslo a potvrzuje, jak neskutečně důležité metro v Praze je. Cestování metrem je rychlé a ekologcké. "V porovnání s ježděním autem lze každý den ušetřit spoustu peněz i času, proto doufám, že bude pražské veřejné dopravě dávat před autem přednost stále více lidí. Musíme je však i nadále motivovat neustálým zvyšováním kvality přepravy," dodal Dolínek.

"Za sedm let od posledního komplexního průzkumu vzrostl počet cestujících v pražském metru o 73 tisíc za den, což je pro nás kladné zjištění," řekl generální ředitel a předseda představenstva pražského dopravního podniku Jaroslav Ďuriš a dodal, že nejvíce lidí jezdí na lince C, kterou využije více než půl milionu lidí denně. "Nejvytíženější stanicí je I. P. Pavlova následovaná Andělem a nejvíce lidí přestupuje na Můstku," doplnil.

Počet cestujících v pražském metru stoupá

Z výsledků průzkumu, které vycházejí ze získaných směrových vztahů pomocí sčítacích lístků a z údajů automatických počítadel cestujících ve všech stanicích metra vyplývá, že během posledních 7 let vzrostl počet cestujících využívajících systém pražského metra. Za celý den (od 5.00 do 24.00 hodin) vstoupilo do prostoru metra celkem 1 272 143 cestujících, kteří uskutečnili 1 549 827 jízd. Oproti roku 2008 došlo k nárůstu o více než 73 tisíc cestujících, resp. téměř 62 tisíc jízd.

Víte, že...
...nejvíce cestujících (526.710) již tradičně využilo trasu metra C?
...nejméně cestujících (312.529) jelo trasou metra A?
...celková míra přestupování se snížila z předchozích 24,14% na 21,83%?


Jeho hladký průběh zajistily téměř dva tisíce lidí (11. listopadu 2015, DPP).

Lidé jízdou metrem strávili více času než před 7 lety, i když šlo pouze o minimální nárůst. Průměrná doba přepravy se navýšila na 16:21 minut. V roce 2008 činil stejný ukazatel 16:09 minut. Nejdelšího průměrného času jízdy (14:58 minut) dosáhli lidé na trase metra B, naopak nejméně času průměrně strávili na trase metra A (12:01 minut). Průměrně každý cestující v den sčítání vykonal cestu dlouhou 6,642 metrů, což je o 242 metrů více než při předchozím sčítání. Nejvytíženější přestupní stanicí pražského metra byla v den průzkumu stanice Můstek - A, kudy prošlo 178.087 cestujících. Nejvytíženější nepřestupní stanicí byla I. P. Pavlova (102.379 cestujících) a Anděl. Naopak nejméně využitou se v den průzkumu stala stanice Kolbenova, kterou 11. listopadu prošlo pouze 3 601 cestujících.

"Nová data umožní plánovat dopravu v metropoli v optimálním rozsahu a na základě skutečných potřeb cestujících. Výsledky nám pomohou nejen správně naplánovat například rozsahy přepravních špiček, ale stanou se i nápovědou pro chystané úpravy linkového vedení tramvají a autobusů v příštím roce," řekl ředitel Ropidu Petr Tomčík.

Na průzkumu se podíleli pracovníci DP i studenti

Průzkum zajišťovalo téměř dva tisíce pracovníků dopravního podniku, Ropidu a studentů středních dopravních škol. Každý cestující obdržel při vstupu do metra sčítací lístek, který v cíli své cesty při výstupu z metra odevzdal do sběrných krabic nebo určeným pracovníkům. Pohyb cestujících také monitorovala automatická počítadla umístěná ve sloupcích oddělujících přepravní prostor. Data byla následně využita pro srovnávací kontrolu objemu vybraných lístků a získání počtu přepravených cestujících za celý provozní den.


Sčítací lístky byly v ten den na každém rohu :-) (11. listopadu 2015, DPP).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!