Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Prahu čeká roční testování dalšího elektrobusu

PRAHA - V rámci společného projektu pražského dopravního podniku, společnosti SOR Libchavy a Cegelec byly zahájeny přípravy na dlouhodobý ověřovací provoz elektrobusu SOR EBN 11.

Zkoušky nabíjecí infrastruktury byly zahájeny včera. Zkušební jízdy začnou v půli července bez cestujících, ty sveze až v září...


Elektrobus na obratišti Želivského (24. června 2015, Archiv DPP).

Praha testováním dalšího elektrobusu jasně deklaruje svůj dlouhodobý cíl, a to odlehčit městu po dopravní stránce a postupně zavádět ekologický způsob dopravy na vybraných linkách. Cílem je ověřit provozní, technické a ekonomické parametry vozidla, které je z hlediska obsaditelnosti již srovnatelné se standardními dvanáctimetrovými autobusy.

Zkoušet ho budou rok

Důležitým požadovaným parametrem je plně elektrický systém vytápění vozidla, který zajistí zcela nulové emise v místě provozu. "Praha chce být moderní metropolí se špičkovou veřejnou dopravou, proto nesmíme zaspat. Elektrobusy jsou velmi šetrné k životnímu prostředí a věřím, že se v příštích letech stanou stabilní součástí pražské MHD. Samozřejmě je ale nutné otestovat i ekonomická a další hlediska, k čemuž poslouží i tento zkušební provoz," řekl náměstek pražské primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

"Ověřovací provoz se předpokládá v trvání jednoho roku, přičemž užívání vozidla bude poté možné případně prodloužit," dodal tiskový mluvčí pražského dopravního podniku Jiří Štábl.


Od půli července do konce srpna bude jezdit bez lidí (24. června 2015, Archiv DPP).

Pro zajištění potřebného denního dojezdu bude elektrobus nabíjen nejen v noci, ale také během provozních přestávek v obratišti Želivského. Průběžné denní nabíjení bude probíhat pomocí dvoupólového pantografového sběrače na střeše vozidla z krátkého úseku speciálně vybudované trolejbusové troleje. Nabíjecí úsek bude napájen z přilehlé sekce tramvajové sítě a bude zabezpečen pomocí stacionárního galvanického oddělovacího zařízení.

Nabití za 5 hodin i 60 minut

Prototyp vozidla SOR EBN 11 se poprvé představil na výstavách v německém Hannoveru a polských Kielcích. Premiérou pro českou veřejnost byla výstava CzechBus listopadu 2014. Ve vozidle jsou použity lithium-iontové baterie, jejichž nabíjení bude prováděno v nočních hodinách v areálu garáže Hostivař v řádu pěti až sedmi hodin. Nově je na tomto vozidle aplikováno rychlonabíjení pomocí dvoupólového pantografu využívající napájení z tramvajové sítě, kdy doba nabíjení plně vybité baterie trvá zhruba hodinu. To zajistí požadované prodloužení denního dojezdu elektrobusu minimálně na 260 km.

Společnost SOR Libchavy, s.r.o. se zabývá vývojem a výrobou elektrobusů již od roku 2010. Do dnešního dne bylo vyrobeno a uvedeno do provozu 17 ks elektrobusů. Ve výrobním programu společnosti jsou aktuálně tři verze vozidel na bateriový pohon v délkách 8 až 11 metrů.


Detailní pohled na trolejové vedení (24. června 2015, Archiv DPP).

Praha teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Redakce Praha:

201 praha
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Martin Röslein

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!