Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zlín se připravuje na platební terminály v MHD

ZLÍN - Dopravní podnik, který chce být vstřícný k cestujícím, nemůže ignorovat moderní elektronické způsoby odbavení. Týká se to i Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice, jež se přidala ke krajské aplikaci Fairtiq.

V letošním roce se ale zároveň rozjede také možnost odbavení pomocí bankovních karet či chytrých hodinek přímo ve trolejbusech a autobusech MHD...


Ilustrační foto (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Určitá část cestujících elektronické platby jízdného vyžaduje a prozákaznicky orientované dopravní společnosti se tomu musí přizpůsobovat. "Už před několika lety, když jsme zavedli SMS jízdenky, se ukázalo, že mají svůj okruh cestujících, kteří jim dávají přednost, a to i přesto, že jsou o něco dražší," řekl ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň. Například za rok 2023 bylo ve Zlíně a Otrokovicích odbaveno SMS jízdenkou více než 350 tisíc cestujících. SMS jízdenky tvořily 11,5 procenta z prodaných jízdních dokladů pro jednotlivou jízdu.

"Dále nabízíme možnost hradit jízdné pomocí aplikace DoKapsy. U ní jsou ceny stejné jako u SMS jízdních dokladů," doplnil vedoucí dopravního úseku Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Ondřej Vašulka. Přes aplikaci DoKapsy se v roce 2023 prodalo přes 25 tisíc kusů jízdenek. Od letošního srpna spustí dopravní společnost na internetu vlastní eshop pro nákup časových předplatních jízdních dokladů, tzv. kartiček, na bankovní karty a podobné. "Poté v závěru roku nabídneme možnost zakoupení jízdního dokladu pomocí terminálů ve vozidlech. Zde zůstanou ceny stejné, jako jsou v současných tarifních přepravních podmínkách, protože tyto služby si budeme zajišťovat sami, bez poplatků třetím stranám," upřesnil Kocháň. 


Ilustrační foto (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Novinkou v elektronickém odbavování cestujících je od 1. července účast Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice na systému mobilní aplikace Fairtiq, kterou zavádí Koordinátor veřejné dopravy Zlínského kraje. Cestující si na svém mobilu zapne polohové služby, v aplikaci zadá před nástupem do vozidla začátek cestování a poté už se může libovolně přepravovat autobusy, vlaky nebo MHD. Při výstupu zadá na mobilu ukončení cestování. Aplikace rozpozná, čím se po celou dobu přepravoval, a podle toho mu spočítá jízdné a strhne z jeho bankovního účtu. Pro cestující v MHD bude účtováno podle současného tarifu. Cestující si vytvoří profil, ve kterém zadá věk a případný nárok na slevy. Revizorům se uživatel této aplikace bude prokazovat vygenerovaným QR kódem.

"Přizpůsobujeme se těmto moderním elektronickým trendům úhrady jízdného a zařazujeme je postupně do své nabídky. Zdá se, že v budoucnu bude využívání elektronických platebních metod v dopravě převažovat. Současně ale pro konzervativnější cestující ponecháváme i papírové jízdní doklady a kartičky. Každý si může vybrat. Doufáme, že černých pasažérů bez jízdenky budeme mít co nejméně," uzavřel pak ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň.


Ilustrační foto (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!