Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Během letošní Barumky musela MHD uhnout

ZLÍN - Motoristický svátek v podobě Barum Czech Rally, který se uskutečnil v druhé polovině srpna, přinesl naopak komplikace do zlínské MHD. Cesta na největší zlínské sídliště Jižní Svahy se prakticky na půl dne radikálně změnila.

Dopravu sem navíc převzaly pouze autobusy s výpomocí v podobě parciálních trolejbusů, které zajišťovaly dopravu na zvláštních linkách 7X a 14X...


Ze zastávky Pod Babou jede odklonem parciální trolejbus (18. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Závod, který v pátek 18. srpna výrazně zamával s trasami několika linek městské dopravy, úderem 16.30 hodin uzavřel Gahurovu ulici. Jde o kapacitní dopravní tepnu, která spojuje centrum Zlína se sídliště Jižní Svahy. Zatímco do půl páté odpoledne jezdily trolejbusy a autobusy prakticky bez omezení, poté se za čísla řady linek přidalo písmeno X a trasy mnohdy radikálně změnily trasy. Navíc se adekvátně také prodloužila dojezdová doba mezi centrem a největším zlínským sídlištěm. 

V 16.30 hodin pořadatelé po průjezdu posledního trolejbusu linky číslo 9 ze Středové k Baťově nemocnici uzavřeli Gahurovu ulici a po celé trase uzavírky se rozmístily nákladní vozy s technikou pro rychlostní zkoušku. V trolejbusové dopravě byla omezena trolejbusová doprava na linkách číslo 6, 8, 9, 14, v autobusové dopravě pak došlo k omezení provozu na linkách číslo 31, 33 a 38.


Na odklonové trase jedoucí parciální trolejbus linky 7X (18. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Trolejbusové linky číslo 6 a 8, které obvykle jezdí na obratiště Kocanda na Jižních Svazích, byly přečíslovány na linky 6Z a 8X. Ve směru z Otrokovic tak linka jela jako linka 6Z, kdy se na zastávce Náměstí Práce označení změnilo na 8X a tyto spoje pokračovaly po trase linky 8 kolem Baťovy nemocnice. Na zastávce Náměstí Míru se označení těchto spojů opět změnilo, tentokrát na linku číslo 2. Trolejbusy pak pokračovaly v časové poloze pravidelných spojů linky číslo 6 až do Otrokovic.

Dopravu na Kocandu pak v době uzavírky přibližně do 1.30 hodin nahradila zvláštní linka 7X, která vedla z Náměstí Míru přes Náměstí Práce a Prštné po ulici Nábřeží. Linka vedla kolem teplárny až do zastávky Pod Babou, odkud pokračovala po pravidelné trase až na Jižní Svahy na obratiště Kocanda. Dopravu zajišťovaly autobusy s výjimkou jednoho pořadí, které přibližně do půl sedmé zajišťoval parciální trolejbus. Ten po půl sedmé zatáhl jako zvláštní spoj linky 7X do vozovny. 

Stáhněte si...
- Jízdní řád linky 6 si stáhněte zde.
- Jízdní řád linky 8 si stáhněte zde.
- Jízdní řád zvláštní linky 7X si stáhněte zde.
  (zdroj: Dopravní společnost Zlín - Otrokovice)


Odkloněná linka 9X končila na Antonínově (18. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Trolejbusová linka číslo 9 zajišťující spojení centra Zlína s obratištěm Středová byla od 16.30 hodin přeznačena na linku 9X, která vedla od Baťovy nemocnice po své standardní trase až na Náměstí Míru. Odtud ale nejela na Středovou, ale mimořádně na obratiště Antonínova. Linka číslo 10 o prázdninách končí po půl čtvrté, takže jí se omezení nedotklo. Linku číslo 14 pak Dopravní společnost Zlín - Otrokovice po dobu uzavírky Gahurovy ulice zcela zrušila.

Náhradní spojení centra města s obratištěm Středová pak zajistila zvláštní linka 14X. I tato linka začínala na Náměstí Míru a přes Náměstí Práce a odklonem přes Prštné a dále ulicí Nábřeží pokračovala do zastávky Pod Babou, odkud cestující dovezla až na Středovou. I tato linka byla zajištěna autobusy vyjma jednoho pořadí, které stejně, jako u linky 7X, bylo zajištěno přibližně do 18.30 hodin parciálním trolejbusem. Intervaly na linkách 7X a 14X byly do zhruba 18.00 hodin patnáctiminutové, pak linky jezdily až do půlnoci co 20 minut ve vzájemném prokladu.

Stáhněte si...
- Jízdní řád linky 9 si stáhněte zde.
- Jízdní řád zvláštní linky 14X si stáhněte zde.
  (zdroj: Dopravní společnost Zlín - Otrokovice)


Linka 6 z Otrokovic jezdila do Zlína jen na Školní (18. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Změněny byly také autobusové linky číslo 31, 33 a 38. Zatímco linky číslo 31 a 33 jezdily jako linky 31X a 33X objízdnou trasou přes Prštné, linka číslo 38 začala od 16.00 hodin jako linka 38X a nezajížděla do továrního areálu, přes jehož velkou část byla rychlostní zkouška vedená. Linka tak jezdila přes Náměstí Míru, Náměstí Práce a točnu Antonínova na Náměstí Práce a dále po své trase. Po skončení noční městské rychlostní zkoušky rally pak vyjely první pravidelné noční spoje na lince 8 ve 2.03 hodin z konečné Jižní Svahy-Kocanda směrem do centra města nebo ve 2.30 hodin od zastávky U Zámku směrem na Jižní Svahy. 


Vlaky musely ustoupit, v části je nahradily autobusy (18. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Omezení se ale dotklo také vlakové a autobusové dopravy. Vlakové spoje z Otrokovic s cílovou stanicí Zlín střed pro běžné cestující končily v Prštném. Dále byla povolena pouze přeprava cestujících na akci Barum Czech Rally, protože ve stanici Zlín střed nebyl již tradičně umožněn odchod z prostoru nádraží. Cestující tak mohli v Prštném přestoupit na autobus, a to na vlakovou jízdenku Českých drah. Revizoři v tomto období v úseku mezi zastávkami Prštné a Náměstí Práce výjimečně uznávali i jízdenky z vlaku s cílovou stanicí Zlín střed. Cestující z vlaků, které ale měly cílovou stanici Vizovice, si museli přestoupit v Malenovicích na náhradní autobusovou dopravu. 

A omezena byla také krajská autobusová doprava. Místo uzavřeného autobusového nádraží, které přestalo spoje odbavovat od 15.00 hodin, začaly spoje odjíždět z provizorních nástupišť v Hradské ulici nad budovou univerzitní knihovny. Celkem 4 nástupiště odbavily několiek desítek spojů, k dispozici byl také informátor, který cestující dokázal správně navést. 

Čtěte také...
Barum Rally omezí zlínskou MHD i železnici (vydáno 17. srpna 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Provizorní autobusové nádraží v Hradské ulici (18. srpna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!