Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zlínští řidiči přivolají lékaře, zachraňují i životy

ZLÍN - Řidiči městské hromadné dopravy v uplynulých dnech zachraňovali život, respektive asistovali do příjezdu záchranářů. Podle vedení Dopravní společnosti Zlín-Otrokovice jsou řidiči na podobné situace proškolováni.

Řidiči jsou schopni zajistit první pomoc, přivolat lékařskou pomoc a záchranáře přesně navést na konkrétní zastávku či místo události...


Řidiči MHD zachraňují životy (21. května 2019, Filip Vlček).

Zatím poslední případ se stal v neděli 7. července odpoledne, kdy řidič trolejbusu na lince 6 čekal na příjezd záchranky pro cestujícího, kterému se udělalo náhle nevolno. K události došlo ve 14.56 hodin v kloubovém trolejbusu ev.č. 454 na lince číslo 6 na zastávce Pila ve Zlíně-Malenovicích. Trolejbus směřoval do Otrokovic, když cestující upozornili řidiče na zdravotní problém jedné z přepravovaných osob. Řidič vozidlo nechal stát na zastávce a okamžitě zjišťoval situaci. Spolucestující už prý volali záchrannou službu a o postiženou osobu se starali.

Řidič tentokrát nemusel aktivně zasahovat. Informoval dispečink a čekal s trolejbusem na místě, dokud nepřijela sanitka a dokud si zdravotníci postiženého nepřevzali do své péče. Vozidlo městské dopravy pak mohlo pokračovat v další jízdě s třináctiminutovým zpožděním. "Ale v takových mimořádných situacích má lidské zdraví a život samozřejmě přednost před jízdním řádem," poznamenal dispečer Milan Heczko, který měl v tu dobu zrovna službu na dispečinku.


K poskytování první pomoci jsou řidiči pravidelně školeni (21. května 2019, Filip Vlček).

Další případ se stal v pondělí 1. července na trase linky číslo 31. Pravidelný večerní spoj do Jaroslavic měl zastavovat na zastávce Morýsovy domy ve 20.41 hodin. Když autobus ev.č. 684 dojížděl k zastávce, všiml si nejdříve mávající ženy na nástupišti. Vzápětí rozeznal zhroucenou postavu muže, který byl za hrdlo zavěšen na označníku zastávky. "Řidič vystoupil z autobusu, zhodnotil situaci, potom skočil do vozu pro nůž, aby s ním látku bavlněného trička, ze kterého si nešťastník zhotovil oprátku, přeřezal. Bezvládné tělo kleslo na chodník. Řidič pak rychle uvolnil látku, která byla utažena kolem mužova krku," uvedl tiskový mluvčí Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Vojtěch Cekota.

Řidič navíc ihned telefonoval pro lékařskou pomoc. Do záchrany a hlídání bezvládného, ale ještě žijícího nešťastníka, se zapojil rovněž řidič autobusu zatahujícího do vozovny o pár minut později. Je pravděpodobné, že včasný zásah cestující na zastávce a řidičů MHD pomohl zoufalému muži zůstat naživu. "Naši řidiči se na linkách setkávají s různými neočekávanými událostmi, kolapsy cestujících i dopravními nehodami, při kterých občas poskytují první pomoc. Pokus o oběšení se na označníku zastávky a zachraňování postiženého, aby měl ještě šanci se vrátit do života, však evidujeme poprvé," poznamenal hlavní dispečer Josef Polách.


Právě řidič MHD záchranářům nejpřesněji určí místo události (21. května 2019, Filip Vlček).

Podobných případů dopravní společnost zaznamenává celou řadu. "Naše vozidla projíždějí městem všemi směry a jejich řidiči se občas stanou svědky mimořádné události, dopravní nehody, zdravotního kolapsu cestujícího nebo chodce. Školíme je, aby uměli rychle reagovat a poskytnout potřebnou součinnost nebo i přímou pomoc," dodal ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň. Je důležité, aby ostatní cestující o případném akutním vážném zdravotním problému přepravované osoby řidiče informovali, protože ten ze svého místa nemusí mít přehled o dění ve vozidle a netuší, že někdo potřebuje pomoc.

Řidič trolejbusu či autobusu musí v takové situaci bezpečně zastavit zpravidla v zastávce, aby neohrozil cestující uvnitř ani ostatní účastníky silničního provozu. Je-li to nezbytné, řidič je schopen poskytnout první pomoc a má k dispozici lékárničku. Zpravidla se ihned spojí s dispečerem a informuje o situaci nebo i přímo volá záchrannou službu. Nejlépe dokáže záchranářům popsat, na kterém místě a v kterém směru jízdy bude vozidlo MHD na příjezd sanitky či lékaře čekat.


Případ oběšeného muže dispečeři ještě nepamatují (21. května 2019, Filip Vlček).

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!