Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Zlíňany vozí už třetina vozů MHD s klimatizací

ZLÍN, OTROKOVICE - Počet klimatizovaných vozidel ve vozovém parku Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice se v porovnání s loňským letním obdobím zvýšil o sedm. Celkem tak tvoří více než třetinu vozového parku.

Dopravní společnost přitom opakovaně apeluje na cestující, aby ve vozidlech s klimatizací neotevírali okénka. Klimatizace je pak neúčinná...


Cestující ve zlínské MHD mají řadu vozů klimatizovanou (21. května 2019, Filip Vlček).

"V horkých dnech upřednostňujeme nasazování klimatizovaných vozidel, aby bylo cestování v městské hromadné dopravě pro naše zákazníky co nejpříjemnější. I do budoucna proto hodláme při obnově vozového parku pořizovat nové trolejbusy a autobusy s klimatizací, i když je jejich provoz o něco dražší. Kultura cestování a co nejpříjemnější prostředí ve vozidlech MHD je však jednou z našich dlouhodobých priorit," řekl ředitel Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice Josef Kocháň.

Od loňského léta přibylo do vozového parku Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice sedm nových trolejbusů, všechny s klimatizací. Současný stav je 24 klimatizovaných trolejbusů a 16 klimatizovaných autobusů. To je už více než třetina vozového parku a více než polovina z počtu vozů, které jsou vypravovány na linky v pracovních dnech. Klimatizované vozy se objevují na všech linkách ve Zlíně i Otrokovicích a nejnovější vozidla vypravuje dopravce během dnů s vysokými teplotami vzduchu na linky přednostně. Ve víkendovém provozu může představovat nasazení klimatizovaných vozidel až sto procent u autobusů a 84 procent u trolejbusů.


S klimatizací jezdí více než třetina vozidel MHD (21. května 2019, Filip Vlček).

První klimatizované autobusy se objevily na linkách Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice v roce 2012, V České republice tehdy ještě téměř žádný městský dopravní podnik klimatizované vozy neprovozoval. Nyní je situace značně odlišná, neboť klimatizované autobusy i trolejbusy doplňují vozové parky ve více městech a přestávají být výjimkou. "Ve Zlíně a Otrokovicích ale máme určitý náskok, takže podíl klimatizovaných vozů na linkách je u nás ve srovnání s ostatními českými dopravními podniky asi největší," poznamenal Josef Kocháň.

Klimatizace se ve vozidlech zapíná, když venkovní teplota vzduchu dosáhne 26 až 27 stupňů Celsia. Předtím bývá výhodnější provětrávat vozidlo proudem vzduchu z otevřených okének. Dříve než řidič klimatizaci zapne, musí dojet na některou konečnou stanici a všechna okna pozavírat, jinak by klimatizace nebyla účinná. "Prosíme cestující, aby s tím počítali a neotvírali u těchto vozů okénka, když je klimatizace v provozu," doplnil hlavní dispečer Josef Polách.


Dopravce ale apeluje na cestující, aby neotvírali okénka (21. května 2019, Filip Vlček).

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!