Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Řidiči se seznamují s trendy první pomoci

ZLÍN - Řidičům Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice se stává, že se jako první dostanou i do blízkosti dopravní nehody se zraněním osob nebo že dojde i u některého z cestujících k náhlému prudkému zhoršení zdravotního stavu.

Probíhající školení mají zajistit, že to budou právě řidiči, kteří budou schopni poskytnout potřebným kvalifikovanou první pomoc...


O názorné ukázky nebyla nouze (9. února 2015, Vojtěch Cekota - DSZO).

K běžnému periodickému profesnímu školení řidičů přidala v tomto roce dopravní společnost ještě i devadesátiminutové odborné školení pracovníkem zdravotnické záchranné služby. To má zajistit, že schopnost pokytnout předlékařskou první pomoc nezůstane u řidičů MHD na úrovni třeba i desítky let starých vědomostí z autoškoly, ale že bude odpovídat současným záchranářským postupům.

Součástí školení je také to, že v případě naléhavé potřeby nezůstane řidič MHD bezradný, když se dostane k člověku, kterému se zastavilo srdce, který přestal dýchat, dostal epileptický záchvat nebo který ztratil vědomí.


Školení prováděl specialista (9. února 2015, Vojtěch Cekota - DSZO).

Pokud mozek člověka zůstane déle než pět minut bez zásobování krví, začíná odumírat. "Pro poskytnutí první pomoci je proto důležitý ten, kdo je na místě. Než přijedeme my s vybaveným záchranným vozidlem, mohlo by být v některých případech na záchranu a návrat pacienta do normálního života pozdě. Určité stavy potřebují neodkladnou intervenci laika," konstatoval záchranář Oskar Sviták, který zlínské řidiče MHD zasvěcoval do současných principů efektivní první pomoci.

Přednostně volejte na linku 155

Na figurantovi názorně ukázal i způsoby vyprošťování zraněného ze zdemolovaného vozidla, pokud postižený člověk není ve vozidle zaklíněn. Doporučil, aby lidé v případě zdravotních problémů využívali přednostně tísňovou linku 155. Je také důležité přesně a pokud možno v klidu popsat situaci a místo neštěstí operátorce tísňové linky a řídit se jejími pokyny.

"Toto školení v poskytování první pomoci absolvují všichni naši řidiči a pracovníci údržby vozidel díky dotaci, kterou jsme pro účel dalšího vzdělávání zaměstnanců získali od Evropského sociálního fondu," uvedla vedoucí personálního útvaru DSZO Taťána Charvátová.


Figurantem byl přímo jeden z řidičů (9. února 2015, Vojtěch Cekota - DSZO).

"Při řízení trolejbusu jsem se ještě nedostala do situace, že by bylo potřeba poskytovat první pomoc. Vítám toto školení. Jsem přesvědčena, že nyní bych se dokázala s větší jistotou podílet aktivně na oživování člověka a zvětšit v kritické situaci jeho šanci na přežití do příjezdu profesionálních záchranářů," řekla po absolvovaném školení řidička Ivana Hurtová z Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice.

O získání prostředků 2,4 milionu korun z ESF pro další vzdělávání pracovníků dopravní společnost informovala již loni. Projekt trvá od června 2013 do května 2015 a z celkového počtu naplánovaných 40 vzdělávacích akcí se jich už uskutečnilo do 31. ledna dvacet pět.


Účastníci školení jej sledovali se zájmem (9. února 2015, Vojtěch Cekota - DSZO).

Zlínský kraj teď

zdroj: http://cam-zl.nwt.cz/

Počasí Zlín - Slunečno.cz

Redakce Zlín:

213 zlinsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- zlinsky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!