Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V mostecké MHD si od října cestující připlatí

MOST - Cestující v městské dopravě v Mostě a Litvínově musí počítat s tím, že cena jízdenky se od 1. října zvýší o pět korun. Informoval o tom dopravní podnik společně s Magistrátem města Mostu na svých facebookových stránkách.

Dopravní podnik k tomuto rozhodnutí vedly především zvyšující se ceny vstupních nákladů, adekvátně podraží také dlouhodobé předplatní kupony...


Jednotlivé jízdenky podraží o pět korun (26. března 2021, Vlčoun/František Živnůstka)

"Z důvodu stále vysoké inflace, neustálého růstu nákladů, jako jsou provozní náplně, náhradní díly či mzdy Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova po dohodě s akcionáři přistoupil k nepopulárnímu kroku - zvýšení jízdného. Nový tarif bude platný od 1. října 2023," uvedl dopravní podnik na svých webových stránkách s odkazem na kompletní ceník na svých internetových stránkách. Z něj je patrné, že cena základní jízdenky se zvedne o pět korun, a to u všech jednotlivých jízdenek pro dospělé bez ohledu na počet projetých pásem. Výhodnější jízdenky, které je možné platit čipovou kartou, pak podraží o 4 koruny.

Časové jízdné zdražuje jen o několik procent v průměru o stovku, ale například roční jízdenka zůstává na dosavadní ceně 4000 korun jednopásmová až 6000 třípásmová. Do konce září tak měsíční jízdenka pro dospělého na jedno pásmo stála 1200 korun a třípásmová 1800 korun, od října bude nová cena 1300 korun za jedno pásmo a 1900 za tři pásma. "Zachován bude i velký rozdíl mezi jednotlivými jízdenkami placenými hotovostí a čipovou kartou," doplňuje dopravní podnik.


Měsíční kupony podraží o desítky korun (26. března 2021, Vlčoun/František Živnůstka)

Mostecký dopravní podnik ale není jediný, který v letošním roce podražil. Cena jízdného se od září zvedla v Olomouci, Zlíně i Děčína. Jednotlivá jízdenka v hanácké metropoli se zvedla z dosavadních 18 korun na dvacetikorunu, ve Zlíně pak zrušili dvanáctikorunou jízdenku na 20 minut a patnáctikorunovou na 30 minut zdražili na 18 korun. Cena měsíčních kuponů se pak zvedla o 110 korun. V Děčíně pak cestující za nezlevněnou jízdenku s platností 45 minut v autobuse v hotovosti nově zaplatí 24 korun, v případě elektronické platby pak dvacet korun. "Úprava cen jízdného je nezbytná, neboť od posledního zvýšení v roce 2011 došlo k výraznému nárůstu cen energií a dalších nákladů souvisejících s provozováním MHD," uvedl například zlínský primátor Jiří Korec.

Na nové ceny jízdného si již od června zvykají cestující v autobusové dopravě v Moravskoslezském kraji. Navýšení ceny se týká jednotlivého elektronického jízdného placené ODISkou nebo mobilní aplikací ODISapka. Navýšení se dotklo pouze jedné z položek tvořící cenu jízdného, a to základní sazby. Ta se z dosavadních 9 korun zvedla na 10 korun. Jízdné za tarifní kilometr ve výši 1,50 korun zůstává beze změny. Drobné změny se pak dotkly některých měst, jako například Bruntálu nebo Teplic.

Čtěte také...
Za jízdenky si ode dneška mnohde připlatíme (vydáno 1. září 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Zdražení je nutné pro zvyšující se náklady (26. března 2021, Vlčoun/František Živnůstka)

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!