Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Za jízdenky si ode dneška mnohde připlatíme

ČESKÁ REPUBLIKA - Olomouc, Zlín, ale i Děčín dnes spojuje jedna událost. Ve všech těchto městech se s platností od dnešního dne zvyšuje jízdné. Někdy jde o korunové rozdíly, jinde se zdražení projeví i stokorunou.

Dopravní podniky se shodují, že zdražení bylo nevyhnutelné. Třeba Zlín naposledy zvyšoval jízdné v roce 2011, přitom se náklady několikrát zvýšily...


Jízdenky v řadě měst ode dneška podražily (1. června 2019, Vlčoun/Filip Vlček)

V olomouci se změna dotkla především krátkodobých jízdních dokladů, méně dopadla na měsíční, čtvrtletní a ostatní dlouhodobé kupony. Základní jízdenku si cestující v prodejnách dopravního podniku, trafikách a v automatech nebo mobilní aplikaci pořídí ode dneška za 20 korun namísto dosavadních 18 korun. Za zlevněné jízdné nově zaplatí 10 korun namísto 9 korun. Cena SMS jízdenky pak bude činit 22 korun. Měsíční kupon pro dospělého cestujícího pak vyjde místo dosavadních 350 korun nově na 400 korun, tříměsíční pak podraží z 900 korun na rovnou tisícovku.

Olomouc zdražuje kvůli modernizaci tramvají

Důvodů pro změnu cen jízdného v Olomouci je hned několik. Dopravní podnik potřebuje mít finanční prostředky na elektrifikaci autobusového provozu, potřebuje také modernizovat tramvajový vozový park a tratě. Vyšší jízdné pomůže také pořídit nový odbavovací systém. Kromě toho jsou důvody pro zvýšení cen jízdného také udržení stávajícího rozsahu dopravy a navýšení cen elektrické energie po ukončení fixace koncem letošního roku. "I se změnou ceny jízdného zůstává městská hromadná doprava v Olomouci pro cestující cenově dostupnější než doprava ve srovnatelných českých městech," podotkla mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová.


Ve Zlíně zmizela dvanáctikorunová jízdenka (27. května 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Ode dneška se zvedlo jízdné také ve Zlíně a Otrokovicích. To se naposledy zdražovalo v roce 2011, přitom se od té doby mnohonásobně zvedly ceny nákladů například za energie. Úúpravou cen a druhů jízdenek by se měly roční příjmy z jízdného MHD zvýšit minimálně o 10 milionů korun. Dosavadní lístek za 12 korun skončil, současný lístek za 15 korun podražil o 3 koruny a lístek za 18 korun se zdražil o 6 korun, avšak nově platí 60 minut, což je o 10 minut déle. Nejlevnější lístek tak nyní stojí 18 korun, avšak je přestupný a platný 30 minut. Cena časových kuponů se zvedla v průměru o 30 procent. Měsíční kupon tak místo dosavadních 380 korun stojí 490 korun, což je v porovnání s jinými městy stále ještě jedna z nejnižších cen na Moravě.

Zlín jízdenky nezdražil přes dvanáct let

"Úprava cen jízdného je nezbytná, neboť od posledního zvýšení v roce 2011 došlo k výraznému nárůstu cen energií a dalších nákladů souvisejících s provozováním MHD. Snažili jsme se při zdražení jednotlivých druhů jízdného vždy zároveň dát i něco navíc. Proto je nejlevnější lístek přestupný a na delší dobu, junior pasy až do 26 let, zatímco senior pasy jsou již od 65 let a časové kupony jsou zdraženy procentuálně nejméně," uvedl primátor Jiří Korec s poznámkou, že v porovnání se srovnatelnými městy vychází zlínské ceny jako nejnižší a zůstane u toho i po navrhovaném zvýšení. Součástí zdražení byla také informační kampaň zahrnující mimo jiné i zřízení facebookového profilu Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice. 


Také Děčín od září zvýšil ceny jízdenek (12. dubna 2018, Vlčoun/František Živnůstka)

A také v Děčíně se zvedne cena jízdenek. Zdražení se dotkne všech typů jízdních dokladů. Za nezlevněnou jízdenku s platností 45 minut cestující v autobuse v hotovosti nově zaplatí 24 korun, v případě elektronické platby pak dvacet korun. Celodenní jízdenka s platností do 4.00 hodin následujícího dne bude stát při platbě v hotovosti 72 korun a při platbě kartou 66 korun. Změny na cestující čekají také v ceníku časových jízdenek. Sedmidenní jízdenku je nově možné zakoupit za 168 korun, třicetidenní za 600 korun a devadesátidenní za 1600 korun. Novinkou, kterou dopravní podnik do prodeje zařazuje, je roční jízdenka, kterou bude možné zakoupit za 5000 korun. 

Letos se zdražovalo napříč celou republikou

Na nové ceny jízdného si již od června zvykají cestující v autobusové dopravě v Moravskoslezském kraji. Navýšení ceny se týká jednotlivého elektronického jízdného placené ODISkou nebo mobilní aplikací ODISapka. Navýšení se dotklo pouze jedné z položek tvořící cenu jízdného, a to základní sazby. Ta se z dosavadních 9 korun zvedla na 10 korun. Jízdné za tarifní kilometr ve výši 1,50 korun zůstává beze změny. Drobné změny se pak dotkly některých měst. Například v Bruntálu se zvedla cena měsíční jízdenky z 235 korun na 270 korun. A po jedenácti letech se zvedla cena jízdného také v Teplicích. Základní jízdné od července tak stouplo proti tarifu platnému jedenáct let o 4 koruny na 24 korun, cena zvýhodněné jízdenky se zvýšila z 10 na 12 korun. Do nabídky kuponů pak byla přidána novinka, roční jízdné, které bude možné zakoupit za 4300 korun.


Jízdné v Teplicích podražilo již v průběhu roku (1. října 2019, Vlčoun/Filip Vlček)

Česká republika teď

zdroj: http://worldcamera.net/

zdroj: http://worldcamera.net

Počasí Praha 1 - Slunečno.cz

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!