Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Lovosická MHD slaví 10 let. A již je i bezplatná

LOVOSICE - Přesně v den, kdy lovosická MHD oslavila desetileté výročí provozu, rozhodli zdejší zastupitelé, že autobusy budou po městě jezdit zdarma. Město chce přilákat lidi zpět právě do veřejné dopravy.

Městská doprava v Lovosicích začala jezdit od 28. ledna 2008 prvním spojem v 5.53 hodin, postupně přibyly další spoje...


MHD Lovosice provozovaná dopravcem ČSAD Semily (23. června 2008, Karel Mikolášek).

Změnu tarifů jízdného město připravilo hned z několika důvodů. "K tomuto rozhodnutí jsme dospěli z důvodu snahy o navrácení cestujících do autobusů MHD a snížení počtu automobilové dopravy ve městě. MHD chápu hlavně jako službu především starším, sociálně slabším občanům a žákům základních škol. Tímto krokem chceme uspořit drobnou část jejich výdajů," vyjmenoval Milan Dian, starosta města.

Podle odboru dopravy v roce 2017 výrazně poklesl zájem o městskou hromadnou dopravu. V roce 2016 bylo přepraveno přes 55 tisíc cestujících, loni to bylo už jen 35,5 tisíce cestujících. Snížením počtu přepravovaných osob také narostl počet osobní dopravy ve městě. Město doufá, že nalákáním cestujících do autobusů dojde ke zklidnění dopravy ve městě a snížení počtu osobních vozidel. Město dále doufá, že se sníží množství pohledávek za neuhrazené pokuty za špatné parkování.


Spoj ČSAD Česká Lípa v zastávce Lovosice, kostel (5. května 2010, Lukáš Verner).

Lovosice už nyní MHD dotují částkou překračující 1,3 mil. Kč ročně. Výpadek jízdného z rozpočtu bude znamenat navýšení této kapitoly pouze o 3 procenta. "V minulém roce se nám podařilo dokončit jeden z největších projektů tohoto volebního období - autobusové nádraží. Současný ekonomický vývoj financí města se začíná opět vyvíjet pozitivně. A je proto jen dobře, že můžeme občanům poskytnout další službu, která vlivem náhody připadla právě na krásné desetileté výročí jejího zavedení ve městě," doplnil Dian.

Městská doprava v Lovosicích jezdí již deset let

První spoj na lince MHD, označené číslem 558 001, vyjel 28. ledna 2008 v 5.23 hodin z autobusového nádraží. Linka byla tehdy smyčková a každý spoj tak vyjížděl a končil na zastávce závod 1 u firmy Lovochemie. Obsluhoval místní čtvrť Nové Klapý, centrum, Dlouhou ulici, nákupní dům LIDL a hřbitov. Provozováno bylo 11 spojů autobusem SOR C 9.5 společnosti ČSAD Semily. Po pětiměsíčním zkušebním provozu byl od 1. července 2008 provoz posílen na 13 spojů. 


Jeden ze zálohových vozů na autobusovém nádraží (4. února 2011, Lukáš Verner).

V dubnu 2009 došlo ke změně dopravce na ČSAD Česká Lípa a rozšíření zajíždění spojů na směny do průmyslové zóny TRCZ. Jelikož jízdní doby spojů nebyly reálné, došlo v průběhu roku 2009 k několika změnám jízdního řádu. Na lince došlo rovněž ke změně autobusu na typ SOR Ekobus B 10.5 CNG. Od května 2010 byly vybrané spoje prodlouženy ze zastávky závod 1 na zastávku závod 2 u firmy Preol a v blízkosti železniční zastávky Lovosice, závod.

Od 1. července 2011 se změnil provozovatel linky na společnost BusLine, která provozuje linku do současnosti. Změnil se rovněž systém provozování spojů, kdy výchozí zastávkou je závod 2 a konečnou zastávkou je hřbitov, respektive opačně. Rovněž došlo ke změně typu autobusu na SKD Iveco Stratos LE 37, který jezdí na lince doposud. Od ledna 2015 byl zrušen večerní spoj ze zastávky Průmyslová na vlakové nádraží, z důvodu nahrazení linkou číslo 661, objednávanou Ústeckým krajem. V prosinci 2016 se jízdní řád linky přizpůsobuje pravidelným intervalům.


Na konečné zastávce Lovosice, hřbitov (3. září 2014, Lukáš Verner).

V současnosti je linka lovosické městské hromadné dopravy vedena v pracovních dnech od 5.05 do 18.25 hodin zhruba v hodinovém taktu s výjimkou dopolední a odpolední přestávky, kdy spoje jedou až po dvou hodinách. Ve směru od závodu 2 na hřbitov je provozováno 12 spojů, v opačném směru pak 11 spojů.

Lovosice jsou páté s bezplatnou MHD v republice

Od 29. ledna se tak městská hromadná doprava v Lovosicích připojila k dalším městům, kde je provozována MHD bezplatně. Jako první s touto službou přišlo město Hořovice ve Středočeském kraji, které zajišťuje bezplatné jízdní na lince 210009 od 3. března 2008. V březnu 2011 se k tomuto městu připojila Třeboň s bezplatným jízdným na vybraných linkách ve městě a okolí po zakoupení průkazu za 100 korun. Ve stejném termínu začali po zakoupení čipové karty za 300 korun jezdit zdarma také cestující na 19 linkách ve Frýdku-Místku. Šesticí linek MHD pak od 1. září 2017 jezdí cestující ve Valašském Meziříčí.


Vozidlo BusLine je provozováno na lince od roku 2011 (5. května 2017 Lukáš Verner).

Ústecký kraj teď

zdroj: http://www.kr-ustecky.cz/

zdroj: http://www.chmi.cz/

Počasí Ústí nad Labem - Slunečno.cz

Redakce Ústí nad Labem:

210 vysocina
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček
- František Živnůstka
- Miroslav Hruška

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!