Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Beroun zahájil provoz nového autobusáku

BEROUN - Obyvatelům středočeského Berouna slouží oficiálně od pondělí 14. prosince nové autobusové nádraží. Cestujícím jej po symbolickém přestřižení pásky předali zástupci města, ministerstev i zhotovitele.

Po čtrnácti letech se tak i obyvatelé Berouna dočkali významného přestupního terminálu železniční i autobusové dopravy...


Nové autobusové nádraží v Berouně (14. prosince 2015, MÚ Beroun).

Ačkoli první cestující přijeli na nové autobusové nádraží už v neděli v rámci celostátního termínu změn v dopravě, slavnostní akt se uskutečnil až v pondělí 14. prosince. Po proslovech starostky města Beroun a dalších zúčastněných pak zástupci vedení města, Ministerstva financí, Ministerstva životního prostředí, zhotovitelské firmy Strabag a také zástupce poskytovatele dotace Ralpha Friedländera slavnostně přestřihli pásku.

"Město si od nádraží, které se nyní nachází v blízkosti vlakového, slibuje čistší ovzduší a vyšší komfort cestujících, jež museli z vlaku na autobus docházet přes celé město," uvedla tisková mluvčí Městského úřadu Beroun Adéla Felklová.


Nachází se hned u železniční stanice (14. prosince 2015, MÚ Beroun).

Historie projektu se datuje do roku 2001, kdy bylo nové autobusové nádraží v Berouně zaneseno do územního plánu. Projekt na jeho výstavbu se rozjel až o devět let později, kdy postoupil do užšího kola na základě hodnocení poskytovatele dotace. Grant byl nakonec 9. května 2012 udělen. Berounští zastupitelé tak následně odsouhlasili spolufinancování projektu a rozeběhla se potřebná jednání.

V prosinci se pak rozeběhlo prosinec 2012 výběrové řízení na firmu, která zajistí organizaci výběrového řízení na výběr zhotovitele stavby. Díky tomu se městu podařilo ušetřit 14 milionů korun. O dva roky později je vybrána společnost Strabag, která se stavbou začala letos v březnu. V červenci pak švýcarská strana souhlasila, aby město Beroun použilo částku ušetřenou při výběrovém řízení na doplňkové aktivity na stávajícím i novém autobusovém nádraží. "Jedná se o instalaci venkovní elektronické tabule s odjezdy vlaků, nebo zbudování přístřešků pro cestující na 2. a 3. nástupním ostrůvku," uvádí se na webu města.


Slavnostní stříhání pásky se zástupci města či investora (14. prosince 2015, MÚ Beroun).

Zatímco dříve na vlakové nádraží zajíždělo jen malé množství autobusových spojů, po novu se jejich počet významně zvýší. "Dříve se z vlaku dalo přestoupit pouze na čtyři linky, jednu městskou a tři příměstské. Nyní bude na nové integrované nádraží jezdit naprostá většina spojů. Jedná se o navýšení o dvacet linek, z toho jsou dvě městské a zbytek příměstských," informoval vedoucí odboru dopravy Miroslav Jerling.

"Pro tyto skupiny občanů máme jednu velmi dobrou zprávu. Se společností Probo Bus už několik měsíců intenzivně jednáme o možnostech zlevněných jízdenek pro seniory a školáky ve věku 6 - 15 let. Pokud vše stihneme tak, jak bychom chtěli, slevy by se měly projevit už od ledna roku 2016," dodala starostka Šárka Endrlová.


Revitalizován byl i přednádražní prostor (14. prosince 2015, MÚ Beroun).

Historicky bylo autobusové nádraží v Berouně už na několika místech. Žádná dosavadní lokalita však nádraží plně nevyhovovala. Autobusy vyjížděly už z Husova náměstí, z prostoru za Tibou a naposledy ze Závodí a každý přesun nádraží s sebou nesl připomínky obyvatel, a to jak pozitivní, tak i negativní. Možnost financování se objevila v roce 2010 z Programu švýcarsko-české spolupráce. "Na nové autobusové nádraží se Berounu podařilo ze švýcarských fondů získat přes 50 milionů korun," uzavřela Felklová.

Jak se nové autobusové nádraží v Berouně osvědčí? Líbí se vám něco na novém autobusovém nádraží nebo vám na něm naopak něco chybí? Ať jste řidič nebo cestující, pošlete nám do redakce na mail info@vlcoun.cz váš postřeh, na který se rádi zaměříme. Za měsíc se na autobusák znovu podíváme.


Proslovy také nechyběly (14. prosince 2015, MÚ Beroun).

Středočeský kraj teď

zdroj: http://benesov-city.cz/

zdroj: http://www.mb-net.cz

Počasí Beroun - Slunečno.cz

Redakce Beroun:

202 stredocesky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- stredocesky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!