Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

V Olomouci otevřeli novou halu pro tramvaje

OLOMOUC - Dopravní podnik města Olomouce včera slavnostně dokončil výstavbu nových krytých odstavů v Jeremenkově ulici. Nová hala uvolní hlavně centrum města, kde přes noc bývaly tramvaje častým cílem vandalů.

Před noc hala slouží k odstavu obousměrných tramvají jezdících na linkách číslo 3 a 5, přes den je tady pak odstavena záložní tramvajová doprava...


Pohled do haly tramvají od koleje číslo 3 (21. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Nová hala má kapacitu až pro 18 vozů, respektive 9 tramvajových souprav, a zahájení jejího využívání pomáhá především přetížené vozovně v Koželužské ulici. "Nová hala uleví obyvatelům a řidičům projíždějícím Sokolskou ulicí, kde už nebudou dlouhodobě odstavené tramvaje a kolej bude využívána pouze pro krátkodobé manipulace s vozy. Pro dopravní podnik je výhodou, že vozy jsou v nové hale chráněny před poškozením vandaly, ke kterému docházelo při nočním odstavení v Sokolské ulici nebo na točně na Nové Ulici," uvedl primátor města Olomouce Miroslav Žbánek.

Hlavní dominantou nového areálu Dopravního podniku města Olomouce v blízkosti tramvajové smyčky Fibichova je pozemní objekt haly se zázemím pro obslužný personál. "V hale o celkové délce 105 metrů jsou umístěny tři koleje, na kterých je možné odstavit až 9 tramvajových souprav. V hale bude prováděn také denní úklid vozů, kontrolní a servisní činnost," upřesnil následně předseda představenstva dopravního podniku Jaroslav Michalík.


Celkový pohled na novou odstavnou halu (21. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Pro potřeby údržby je každá kolej vybavena v celé délce servisní montážní jámou s příslušenstvím a dále jsou u každé koleje umístěny lávky umožňující přístup k technologii na střeše vozů," doplnil pak člen představenstva pověřený řízením technického úseku dopravního podniku Petr Kocourek. Hala byla zhotovitelem dokončena a předána v červnu letošního roku. Od července je hala ve zkušebním provozu z důvodu optimalizace nastavení technologie a synchronizace se stávajícími systémy. Přes léto tak byly z haly zkušebně vypravovány dvě až tři soupravy denně, od září tady bývá přes noc odstaveno šest souprav.

Místopředseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Pavel Zatloukal při proslovu před slavnostním přestřižením pásky vyzdvihl zásluhy společnosti OHLA ŽS, která stavbu realizovala. "Stavba byla zahájena v srpnu 2021 a bylo to v počátku ekonomické krize, která nás všechny potkala. Poté přišla válka na Ukrajině, kvůli čemu se nedostávalo se materiálu a následně byly zpožďovány jeho dodávky. Přesto se společnost OHLA ŽS zhostila úkolu na jedničku," doplnil Zatloukal. 

Čtěte také...
Vozovnu doplní stání u Fibichovy. Dočasně (vydáno 4. ledna 2016)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Od července do haly zajíždí tramvaje, zatím zkušebně (6. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

"Olomouc vnímám jako velmi progresivní a strategicky přemýšlející město. Olomouc dokonce zmiňuji jako příklad dobré praxe," uvedl pak Michal Ulrych z Ministerstva dopravy ČR, které pomohlo se samotným financováním stavby. Celková cena stavby přesáhla 300 milionů korun bez DPH a je spolufinancována z fondů Evropské unie, a to konkrétně z Operačního fondu Doprava ve výši 85 procent uznatelných nákladů. Ulrych následně také doplnil, že veřejná doprava je pevným článkem a dílem podpory udržitelné městské mobility. 

V areálu odstavů byl vybudován objekt výpravny tramvají, zázemí pro řidiče tramvají a technologická místnost se zabezpečovacím zařízením. "Přes noc jsou v hale odstaveny obousměrné tramvajové soupravy, které jsou vypravovány převážně na linky číslo 3 a 5. Přes den potom v hale bývá umístěna záložní souprava, ta odtud vyjíždí v případě nutnosti výměny s některou soupravou na trati," doplnila pak tisková mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová. Ta také uvedla, že hala se v pátek 22. a v sobotu 23. září otevře veřejnosti. 


Nechybělo symbolické stříhání pásky (21. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Město mezitím řeší výstavbu úplně nové vozovny. Ta stávající v centru města slouží tramvajím od roku 1899. Obě tato zařízení jsou zásadně limitována v dalším rozvoji nedostatkem prostoru. Jejich provoz navíc zatěžuje okolí a životní prostředí v centru města. Proto jsou už řadu let tématem úvahy o přestěhování obou vozoven na jednu společnou vhodnější lokalitu. Po zkoumání variant umístění vozovny v lokalitě Rolsberská či v trojúhelníku mezi železniční tratí na Přerov, Prostějov a Holicí, které nakonec vypadalo jako nejreálnější řešení, se později ukázalo, že je i nadále potřeba hledat jinde. "Například trojúhelník mezi dvěma železničními tratěmi a Holicí by byl velmi obtížně dostupný pro tramvaje a také jeho vlastnické poměry jsou nevýhodné pro město," poznamenala tisková mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

Radnice proto dále hledala jiné lokality. Radní dostali na jednání na výběr mezi dvěma variantami umístění vozovny v Neředíně v lokalitě bývalých kasáren sovětské armády a třetí variantou u nákupního centra Globus. Po zhodnocení silných a slabých stránek vybrali z těchto tří možností variantu 'Kasárna Neředín A'. Tato plocha je relativně nejlépe dopravně dostupná, více než polovinu pozemků zde už nyní vlastní město. Budoucí provoz dílen a vozovny by navíc ani nerušil okolí tak, jako je tomu u vozoven v centru města.


V den slavnostního zahájení byla v hale tramvaj T3 (21. září 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!