Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Olomouc obdržel dalších osm nových Solarisů

OLOMOUC - Posledních osm autobusů Solaris Urbino 12 bylo v pondělí slavnostně předáno olomouckému dopravnímu podniku. Od dnešního dne pak autobusy začínají zasahovat do běžného provozu.

Díky nákupu nových autobusů může dopravní podnik začít vyřazovat první nízkopodlažní autobusy Solaris dodané v roce 2003...


Osm nových Solarisů seřazených v garáži (16. července 2018, Filip Vlček).

V letošním roce došlo k poslední části plnění tříletého kontraktu na nákup autobusů v hodnotě 156,5 milionů korun se společnostmi Solaris Bus a Solaris Czech na nákup celkem 26 autobusů Solaris Urbino. Zatímco v předchozích dvou letech již bylo do Olomouce dodáno celkem 18 vozidel, zkraje týdne bylo předáno zbývajících 8 autobusů, které budou postupně nasazovány na všechny autobusové linky Dopravního podniku města Olomouce.

Stejně jako v předchozích dodávkách se jedná o vozidla IV. generace splňující emisní normu Euro 6. "Nové autobusy přinášejí městu i jeho obyvatelům řadu výhod. Jde samozřejmě o vyšší komfort cestujících, spolehlivý provoz a také o významný krok z pohledu ekologie, protože všechny nové vozy plní nejpřísnější emisní normy," uvedl náměstek primátora Filip Žáček. Zdůraznil také, že se díky novým autobusům už vloni stala Olomouc největším městem, které má stoprocentní výpravu nízkopodlažních vozů.


Nechybělo ani slavnostní přestřihnutí pásky (16. července 2018, Filip Vlček).

Předseda představenstva dopravního podniku Jiří Kropáč pak dodal, že došlo ke zkvalitnění cestování nejen cestujícím, ale také řidičům. A slova chvály oplývala také Eva Ručková, zástupce společnosti Solaris Czech. "Přeji pohodovou jízdu řidičům i cestujícím. Na českém trhu fungujeme od roku 2002 a chtěla bych vyzdvihnout, že právě olomoucký dopravní podnik byl s těmi v Opavě a Ostravě prvními, kteří s námi zahájili spolupráci," řekla Ručková.

Po dodání třetí várky nových vozidel může dopravní podnik začít vyřazovat ze svého vozového parku první nízkopodlažní autobusy Solaris Urbino 12, které byly pořízeny v roce 2003. Průměrné stáří autobusů olomoucké městské dopravy se nyní sníží na 7,74 roků.


Interiér jednoho z autobusů Solaris Urbino 12 (16. července 2018, Filip Vlček).

"Dle koncepce obnovy vozového parku autobusů připravujeme další nákup vozidel v roce 2020. Letos bude ještě Dopravnímu podniku města Olomouce dodán elektrobus značky SOR," doplnila tisková mluvčí dopravního podniku Martina Krčová. Ten chce dopravce nasazovat především na linku jezdící do areálu nemocnice. 

A v letošním roce nepřijde zkrátka ani tramvajová doprava. Již v červnu byly dodány dvě modernizované tramvaje Vario LFR.S v hodnotě zhruba 37,5 milionu korun. A další nové vozy mohou Olomoučané očekávat na podzim. "V říjnu by měl dopravní podnik převzít 8 tramvají typu EVO v celkové hodnotě přibližně 175 milionů korun," připomněl na tiskové konferenci Filip Žáček. Na uvedená tramvajová vozidla byla získána dotace z fondů Evropské unie ve výši 85%.


Pohled na zadní čela autobusů Solaris (16. července 2018, Filip Vlček).

První autobus Solaris nové generace se objevil na zkušebních jízdách v srpnu roku 2016. A již koncem stejného roku, dva dny před Štědrým dnem doby symbolický vánoční dárek, bylo do olomouckých garáží dodáno šest kloubových a dva standardní autobusy Solaris Urbino nové generace. V závěru května roku 2017 pak byly předány další autobusy Solaris, a to dva kloubové autobusy, sedm sólo autobusů a jeden midibus. Díky tomu mohly být z běžného provozu vyřazeny poslední vysokopodlažní autobusy Karosa. 

Čtěte také...
- Olomoučané testují Solaris nové generace (vydáno 22. srpna 2016).
- Nové Solarisy v Olomouci převzal sám primátor (vydáno 28. prosince 2016).
- S novými Solarisy jsou v Olomouci spokojeni (vydáno 13. února 2017).
- Olomouc již má pouze nízkopodlažní autobusy (vydáno 8. června 2017).


Pro média se uskutečnila také zkušební jízda (16. července 2018, Filip Vlček).

Olomoucký kraj teď

zdroj: https://www.chmi.cz/

Počasí Olomouc - Slunečno.cz

Redakce Olomouc:

212 olomoucky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- olomoucky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Olomouc na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!