Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ostravskou MHD zbrzdily zasněžené výhybky

OSTRAVA - Víkendové sněžení zasáhlo také Moravskoslezský kraj. V Ostravě se dařilo udržet provoz městské dopravy bez větších komplikací, provoz brzdily jen zasněžené výhybky a nebo auta najetá v kolejích.

Větší komplikace nastávaly v regionální autobusové dopravě, kde spoje nabíraly zpoždění až 30 minut. Celkově se ale podařilo situaci zvládat...


Sněhem pokrytá zastávka Křižíkova (2. prosince 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Sněžení mírně brzdilo provoz již v pátek večer, nicméně provoz městské hromadné dopravy byl prakticky bez výraznějších omezení. Větší problémy nastávaly především v okolí Ostravy, kde například autobusové linky mířící na Hlučínsko a dále směrem do Kravař či Kobeřic nabíraly zpoždění až 20 minut. Problematický byl kopec mezi hlučínským viaduktem a Kozmicemi, a dále v příhraniční oblasti u Píště nebo ve Strahovicích. Nicméně autobusy v této oblasti během večera dojezdily. 

Nejvydatnější sněžení Moravskoslezský kraj včetně Ostravy zasáhlo především v sobotu. Od ranních hodin silné sněžení působilo komplikace nejen v okolí Ostravy, ale i v samotném centru. Regionální autobusy jezdily v závislosti na sjízdnosti komunikací se zpožděním od 5 do 30 minut. Zpoždění v městské dopravě pak bylo menší, dosahovalo od 5 do 10 minut. I tady byla důvodem zpoždění špatná sjízdnost silnic nebo na některých místech namrzlé trolejové vedení. 


Odstavené dobíjecí stanice elektrobusů ve Valchařské (2. prosince 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Do provozu ani během víkendu vůbec nezasáhly elektrobusy. Jejich odstávku Informačnímu portálu Vlčoun.cz ve středu mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová vysvětlila jednodenní plánovanou odstávkou. "Na dnešní den byl dodavatelem naplánovaný servis dvou nabíjecích ramen na ulici Valchařská. Z organizačních důvodů jsme se rozhodli provoz nabíjecího uzlu pro dnešní den mimořádně přerušit," vysvětlila Šnoblová s tím, že od čtvrtku měly být elektrobusy opět v provozu. Jenže nebyly. A jejich provoz se nepodařilo obnovit ani během víkendu. Podle řidičů je na vině špatné dobíjení, které se začalo projevovat při teplotách pod nulou. 

Čtěte také...
Mráz úplně vyřadil elektrobusy ostravské MHD (vydáno 30. listopadu 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Trolejbusová linka číslo 105 v centru Ostravy (2. prosince 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Pro páteřní tramvajovou dopravu byl největší problém sních a zanesené koleje. Proto již od nočních hodin jezdil napříč Ostravou rotační odmetač sněhu v podobě tramvaje ev.č. 8606. Prakticky pár minut po průjezdu tramvaje ale kvůli vysokému spadu sněhu došlo k opětovnému zanesení kolejí sněhem či posypem. Zanesené výhybky působily komplikace na výhybkách například u Karoliny. Před průjezdem tramvaje tak z většiny vozů musel pro bezpečný průjezd řidič vyjít ven a překontrolovat, případně manuálně přenastavit výhybku. Tento stav trval až do nočních hodin. 

Komplikace také nastaly například u zastávky Dolní Vítkovice, kde do otevřeného kolejového svršku najel osobní automobil. Podobné situace byly očekávané, protože přes silnou sněhovou pokrývku nebylo poznat, kde jsou koleje v asfaltu a kde ne. Provoz tady byl omezen na několik desítek minut. Nicméně i přes tyto komplikace byl provoz městské hromadné dopravy v Ostravě bez větších potíží. 


Řidička přehazující výhybku u Karoliny (2. prosince 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Sněžení komplikovalo provoz prakticky v celé republice. Největší problémy byly na železnici, kde v jeden moment byl zastaven provoz až na třech desítkách tratí. Například v jižních Čechách byl vyhlášen kalamitní stav. Například mezi Malšicemi a Táborem byl zastaven provoz na známé Bechyňce, kde ale nebylo ani možné z důvodu nesjízdnosti silnic zavést náhradní autobusovou dopravu. Ta se rozjela až v neděli dopoledne. Hasiči především v Jihočeském a Jihomoravském kraji pak pomáhali vyprošťovat řadu autobusů nebo sypačů. Informační portál Vlčoun.cz situaci sledoval průběžně celou sobotu a nejdůležitější informace pak nabízel v online zpravodajství.

Čtěte také...
Sníh zastavil vlaky a komplikuje MHD (vydáno 2. prosince 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Tramvajové križovatky byly hůře průjezdné (2. prosince 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!