Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Mráz úplně vyřadil elektrobusy ostravské MHD

OSTRAVA - Stávající mrazivá rána odstavily z provozu elektrobusy Dopravního podniku Ostrava. Již několik dní tak například na linkách mířících z Ostravy do Hlučína jezdí jak plynové, tak i naftové autobusy.

Dopravní podnik to sice oficiálně vysvětlil jednodenním plánovaným servisem, ale ani den po "plánované" odstávce elektrobusy na linky nevyjely...


Elektrobusy zmizely z ulic Ostravy (29. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

První mrazivá rána letošní zimy odstavily z provozu všechny elektrobusy Dopravního podniku Ostrava. Na skutečnost redakci Informačního portálu Vlčoun.cz upozornili jeho čtenáři, redakce si stav následně ověřila přímo v terénu během středečního rána. Supernabíječky ve Valchařské ulici, jak trojici nabíjecích ramen koncem března označil dopravní podnik v tiskové zprávě, ale také zázemí ve Vítkovické ulici zprovozněné v červenci, vypovědělo službu a nefunguje tak, jak má. 

Informační portál Vlčoun.cz se proto ještě v průběhu středečního rána obrátil na Dopravní podnik Ostrava s žádostí o vysvětlení celé situace. "Na dnešní den byl dodavatelem naplánovaný servis dvou nabíjecích ramen na ulici Valchařská. Z organizačních důvodů jsme se rozhodli provoz nabíjecího uzlu pro dnešní den mimořádně přerušit," vysvětlila tisková mluvčí Dopravního podniku Tereza Šnoblová ve vyjádření s tím, že obsluha dotčených linek zůstala beze změn. "Od zítra už plánujeme obnovení provozu," dodala mluvčí. Jenže k tomu nedošlo a i během čtvrtka nebyl v ulicích Ostravy k vidění jediný elektrobus. 


Nahradily je autobusy na CNG nebo naftu (29. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Informačnímu portálu Vlčoun.cz se podařilo zjistit, že problém současných mrazivých dnů je v nabíjení. Podle řidičů, jejichž totožnost redakce zná, ale kteří nechtějí být jmenováni, totiž během nočního nabíjení nedošlo k plnému dobití baterií na 100 procent. Elektrobusy by tak nemusely zvládnout plný dojezd, a proto je dopravní podnik nahradil jinými autobusy. V ulicích tak byly zpozorovány jak autobusy s pohonem na stlačený zemní plyn, tak i naftové autobusy, které z pravidelného provozu Dopravní podnik odstavil v dubnu 2021. Právě díky tomu nebyl provoz nijak omezen a linky jezdí bez omezení podle platných jízdních řádů. 

První větší nabíjecí stanice pro průběžné dobíjení elektrobusů byla slavnostně zprovozněna letos na přelomu března a dubna ve Valchařské ulici. Došlo tak k výraznému rozšíření nabíjecích míst, které do té doby byly jen na Hranečníku a Svinově. "V Ostravě je realizován největší elektromobilní projekt ve veřejné dopravě tohoto typu. Máme celkem 26 elektrobusů s průběžným nabíjením, které dokážeme napájet pomocí strategicky rozmístěných nabíječek. Díky tomu bude každý desátý vypravovaný autobus dopravního podniku elektrobus," uvedl tehdy generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. Další pak byla zprovozněna v červenci v areálu dopravního podniku ve Vítkovické ulici.


Na vině je údajně údržba, podle řidičů je to ale jinak (29. listopadu 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!