Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

S nedostatkem řidičů se Z-Group stále potýká

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - Marně na spoj čekali minulý týden cestující na Opavsku i Vítkovsku. Dopravce Z-Group, který dopravu zajišťuje, se potýká s nedostatkem řidičů, kvůli čemu denně nevyjíždělo několik desítek spojů... 

/AKTUALIZOVÁNO/ Vedení kraje připustilo vyhlášení nového výběrového řízení na dopravce, který by na Opavsku zajišťoval dopravu. To ale neřeší aktuální situaci...


V rámci minulého týdne nevyjelo téměř 300 spojů (3. ledna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

V uplynulém týdnu nevyjelo téměř 300 spojů. Nejhorší situace byla ve středu, kdy podle údajů Koordinátora integrovaného dopravního systému ODIS nevyjelo 72 autobusových spojů. V pondělí 24. července nevyjelo 47 spojů, v úterý 52 spojů, ve čtvrtek rovných 60 spojů a v pátek 28. července opět 47 spojů. A podobná situace byla i v týdnu předtím. Naopak tento týden se zatím daří všechny spoje zajišťovat. Nejvíce zasaženými oblastmi, ve kterých cestující na svůj autobus v minulém týdnu čekali marně, bylo Vítkovsko a oblast severovýchodně od Opavy.

I přesto, že tento týden zatím byly odjety všechny spoje, starostové dotčených měst a obcí jsou situací rozhořčeni. "V dané záležitosti jsem minulý týden mluvil telefonicky s jednatelem firmy KODIS Alešem Stejskalem, který mi sdělil, že situaci řeší Krajský úřad Moravskoslezského kraje jako smluvní partner dopravce," potvrdil Informačnímu portálu Vlčoun.cz starosta Bolatic na Opavsku Herbert Pavera. V podobném duchu reagovaly další redakcí oslovené radnice. "Poprvé jsme se setkali, že autobusová oprava je nespolehlivá. Zdá se mi posle počtu nevypravených spojů, že je to teď nejhorší," uvedl pak ve vysílání České televize místostarosta Vítkova Martin Šrubař. Právě Vítkova se přitom dotýkala zhruba polovina neodjetých spojů. 

Čtěte také...
Na Opavsku stále denně nejezdí desítky spojů (vydáno 28. července 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Problémy jsou na spojích do Opavy i Vítkova (16. července 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Denně jsou moravskoslezskému krajskému úřadu doručovány stížnosti z jednotlivých měst a obcí, cestující si stěžují i vedení Moravskoslezského kraje. Představitelé samosprávy i odpovědní zaměstnanci krajského úřadu jednají s dopravcem a neustále hledají v rámci svých kompetencí a smluvních možností řešení tohoto problému. Větší počet stížností potvrdil také KODIS, koordinátor integrovaného dopravního systému. "Je to i několik desítek denně. Úměrně počtu nevypravených spojů každý den," reagoval na dotaz Informačního portálu Vlčoun.cz jednatel KODISu Aleš Stejskal. 

Potíže, do kterých se autobusový dopravce Z-Group v uplynulých dnech dostal, způsobilo především čerpání většího počtu dovolených. "Příčinou je výpadek několika řidičů. Sešlo se nám čerpání starých a nových dovolených u našich řidičů a do toho nám několik řidičů onemocnělo. Výsledkem je, že tento týden nám chybí na Opavsku 5 řidičů. Proto v těchto dnech nevyjíždí několik desítek spojů denně," uvedl tiskový mluvčí dopravce Z-Group Miroslav Slaný s tím, že ojediněle do hry vstupují i běžné provozní záležitosti typu náhlý úraz řidiče, kdy si řidič třeba zlomil nohu a nepřišel do práce, nebo se porouchal autobus.


První provozní den ČSAD Vsetín, dnešního Z-Group (10. června 2019, Vlčoun/Filip Vlček)

Informační portál Vlčoun.cz mezitím obdržel postřehy od několika současných i bývalých řidičů společnosti Z-Group. Jejich jména jsou redakci známa, zveřejňovat je ale z pochopitelných důvodů nebude. Podle nich nejde jen o dovolené, ale především o zkracování výkonů. Dopravce sice v uplynulých měsících zvýšil mzdy řidičům, ale zkrácením výkonů jsou na tom řidiči buď stejně, nebo absurdně ještě hůř. Některým řidičům jsou údajně také kráceny náhrady v podobě proplacení dojezdů k místu odstavení autobusů. Mezi dalšími důvody personální krize je také odchod části zaměstnanců z firmy. "V poslední době odešlo snad 15 řidičů," uzavřel popis kritické situace u dopravce jeden z řidičů. 

Moravskoslezský kraj tak v současné době dopravce může pouze pokutovat. "Od počátku smluvních vztahů s dopravcem Z-Group udělil Moravskoslezský kraj sankce za zhruba 13 milionů korun," potvrdila Informačnímu portálu Vlčoun.cz tisková mluvčí kraje Miroslava Chlebounová. Na otázku, jak mají v případě výpadku spojů postupovat cestující, jen odpověděla, že cestující mohou podávat stížnosti u dopravce, mají právo na vydání potvrzení dopravcem o vynechání spoje, ale bohužel nemají právo na náhradu škody.

Čtěte také...
Z-Group se potýká s výpadky, situaci ale řeší (vydáno 19. července 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Dopravce Z-Group má značné probémy (3. ledna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Na přímý dotaz Informačního portálu Vlčoun.cz, zda neplánuje kraj zajistit náhradní dopravu prostřednictvím jiného dopravce, krajská mluvčí Miroslava Chlebounová odpověděla, že kraj o této variantě nyní uvažuje. "Pokud se situace, která nyní nastala v okresech Opava a Nový Jičín, nezlepší, je možné vyhlásit nové výběrové řízení a hledat nového dopravce. Je ale nutné upozornit, že celý proces, jak ukončení smluvního vztahu se stávajícím dopravcem, tak i vyhlášení nového výběrového řízení a uzavření smlouvy s novým dopravcem, je velmi zdlouhavý. Moravskoslezský kraj v současné době v rámci svých kompetencí a smluvních možností o možnosti zajištění dopravy prostřednictvím jiného dopravce intenzivně vyjednává," uzavřela Chlebounová. 

Dopravce mezitím potvrdil, že během tohoto týdne by se situace měla uklidnit, což zatím dokládá fakt, že včera i dnes byly zajištěny bez potíží všechny spoje. "Vypomůžou nám naše sesterské dopravní společnosti z holdingu Z-Group z jiných části republiky," uvedl Slaný s tím, že již minulý týden přijel jeden řidič z Plzně a několik řidičů z Karlových Varů. "Na počátku týdne ještě k nějakým výpadkům zřejmě docházet bude, ale koncem týdne by situace již měla být stabilizovaná," ubezpečil Miroslav Slaný s tím, že na Opavsku firma nyní zaměstnává celkem 146 řidičů linkových autobusů.


Autobus Z-Group ještě jako ČSAD Vsetín na lince 248 (10. září 2019, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!