Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Z-Group se potýká s výpadky, situaci ale řeší

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ - S výpadky se potýkají cestující v autobusové dopravě. Zatímco koncem června nejezdily desítky spojů na Novojičínsku a Kopřivnicku, nyní jsou výpadky v řádech spojů na Opavsku...

Aby k podobným situacím nedocházelo, dá se říci, že za volant autobusů Z-Group usedají všichni, kteří mají ruce, nohy a hlavně řidičák na autobus...


Dopravce Z-Group se potýkal s výpadky spojů (16. července 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

V závěru června a v menší míře také v polovině července se řada cestujících potýká s výpadky krajských autobusových spojů. Koncem června například nejezdily desítky spojů na Novojičínsku a Kopřivnicku. Ačkoliv dopravce tvrdí, že dopravu se začátkem letních školních prázdnin zvládá odjezdit na všech spojích, v těchto dnech krajský organizátor integrované dopravy v Moravskoslezském kraji opět upozorňuje na výpadky jednotlivých spojů. Tentokrát v oblasti Opavska a Vítkovska.

"Příčinou výpadků spojů, ke kterým docházelo minulý měsíc, byly souběh nemocenské řidičů a začátek dovolených," uvedl tiskový mluvčí dopravce Z-Group Miroslav Slaný. Doplnil, že se ojediněle stává, že si řidič zlomí nohu a nepřišel do práce a nebo došlo k defektu na předním kole autobusu. "Ale to jsou nečekané jednotlivosti, ke kterým dochází v běžném provozu zcela běžně. Pokud tedy v těchto dnech náhodou někdy nějaký spoj nevyjede, jedná se o jednotky spojů z celkového počtu osmi set každodenně vypravovaných spojů," doplnil Slaný. 


Koncem června nejezdily desítky spojů na Novojičínsku (3. ledna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Aby dopravce podobným situacím zamezil, přijal hned několik opatření. "Za volant jsme posadili i naše dispečery, vedle toho jsme personálně posílili stav našich řidičů prostřednictvím externích řidičů pracujících na základě dohody o provedení práce. Pomohly nám také naše sesterské dopravní společnosti z našeho holdingu z jiných části republiky," uvedl Miroslav Slaný s tím, že do kraje přijeli vypomoct i řidiči z Karlových Varů, Plzně nebo Kroměříže. Za volant autobusu podle mluvčího usedl i sám předseda představenstva Z-Group bus Josef Kolář. 

Moravskoslezský kraj o výpadcích ví a eviduje je. Prostřednictvím Koordinátora ODIS na svých webových stránkách také informuje o tom, jaké spoje v následující den nepojedou tak, aby se cestující mihli na výpadky připravit. Současně s tím také dopravce pokutuje. "Nemyslím si, že to úplně funguje. Opět nám vypadávají nějaké spoje. My dopravce penalizujeme," uvedl v reportáži České televize Radek Podstawka, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. 


Dopravce proto musel přijmout řadu opatření (16. července 2022, Vlčoun/Filip Vlček)

Dopravní společnost Z-Group se snaží sestavovat i řadu opatření, která podobným situacím zamezí v budoucnu, především tedy se začátkem školního roku. Od září se intenzita spojů a potřeba dalších řidičů totiž zvýší. Dopravce zvažuje například i to, že bude mít k dispozici záložní řidiče, které bude mít připravené právě pro případ nenadálých událostí a výpadků řidičů. V současné době velkého republikového nedostatku řidičů ale není realizace tohoto plánu jednoduchá. Do optimálního stavu firmě chybí zhruba pět až deset řidičů. Toto číslo se ale podařilo snížit po posledním náborovém dni v Novém Jičíně, kde se přihlásilo několik zájemců o práci řidiče autobusu. 

Miroslav Slaný také reagoval na výpovědi ze strany řidičů, o kterých informovala právě Česká televize. Podle mluvčího to někteří řidiči udělali naschvál, protože jim dopravce nechtěl dát dovolenou v době velkých výpadků mimo jiné právě i na Novojičínsku. "Pracovní zátěž pro naše řidiče je v posledním období velká a je to náročné, ale to je u úplně všech autobusových dopravců po celé republice v situaci kritického nedostatku řidičů. Obecně situace s řidiči a jejich kritickým nedostatkem je napjatá u všech autobusových dopravců a jde o celorepublikový systémový problém," uzavřel Slaný. 


V polovině července nejezdily některé spoje na Opavsku (3. ledna 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!