Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Za polovinou je rekonstrukce Nádražní ulice

OSTRAVA - Za polovinou jsou práce na rekonstrukci tramvajové tratě v Nádražní ulici v Ostravě. Modernizace, která přinese plynulejší průjezd důležité dopravní tepny v Ostravě, vyjde Dopravní podnik Ostrava na téměř 69 milionů...

Cestující místo tramvají až do poloviny srpna vozí náhradní autobusová doprava, která jezdí ze zastávky Karolina rovnou až na Hlavní nádraží...


Nádražní ulice v polovině rekonstrukce (22. července 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Pevná jízdní dráha, zajištující snížení hluku a vibrací od projíždějících tramvají, výstražná světla na nástupišti zastávky Důl Jindřich upozorňující na blížící se tramvaj a nové trolejové vedení. To přinese modernizace tramvajového úseku na Nádraží ulici, a to konkrétně mezi ulicemi 30. dubna a Valchařská. Tu v současné době realizuje Dopravní podnik Ostrava, logisticky náročná výluka tramvajové dopravy od Karoliny po Hlavní nádraží je plánována do 18. srpna.

Jde o největší letošní investici dopravního podniku do infrastruktury. "Cena za změnu kolejového svršku na modernější pevnou jízdní dráhu v délce téměř 600 metrů dvoukolejně, novou výhybku, vylepšené nástupní hrany zastávky Důl Jindřich a nové trolejové vedení na nových stožárech vyjde na téměř 69 milionů korun bez DPH," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Tereza Šnoblová. Část by podle mluvčí měla být pravděpodobně dotována díky Operačnímu programu Doprava EU.


Koleje chybí, místo tramvají jezdí náhradní autobusy (22. července 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

V průběhu provádění stavebních prací je zastaven tramvajový provoz mezi zastávkami Karolina a Hlavní nádraží. Tramvajové linky číslo 1, 2, 8, 11 a noční linka číslo 18 jsou ve směru od Náměstí Republiky odkloněny a ze zastávky Karolina jedou přes Výstaviště na obratiště Hranečník. V úseku Karolina - Důl Jindřich - Muglinovská - Hlavní nádraží je zavedena náhradní autobusová doprava, která jezdí v nepřetržitém provozu, a to každé 4 minuty, večer každých 5 minut a v nočních hodinách pak v návaznosti na noční tramvajové spoje. Náhradní dopravu z Muglinovské směrem na točnu Hlučínská pak zajistí pravidelné autobusové linky.

Výluka znepřístupnila i jednu ze dvou tramvajových vozoven, vozovnu tramvají Moravská Ostrava. "Práce vyžadují přesun zhruba 30 vozů z vozovny v centru města do Poruby. To pro nás znamená i přesun týmů lidí, kteří se o vozy starají. Logistiku ale máme zvládnutou a těší nás, že můžeme Ostravanům zrealizovat další moderní trať," uvedl k tomu, co předcházelo zahájení výluky, generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. 


Pohled v místě výjezdu z vozovny Moravská Ostrava (22. července 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Podle Moryse bude výsledkem rekonstrukce klidnější jízda v tramvaji a zvýšení bezpečnosti na zastávce Důl Jindřich. Zatímco první prázdninový týden probíhaly přípravné práce, naplno se práce rozjely po státních svátcích. Do té doby se rozeběhly alespoň práce na rekonstrukci kolejí před smyčkou u Hlavního nádraží a později také přímo v tomto obratišti. Stavbu realizuje společnost Colas CZ.

V rámci plánované modernizace město kladlo důraz i na zvýšení bezpečnosti a instalaci dalších bezpečnostních prvků. "Na zastávce Důl Jindřich dojde k obnově nástupní hrany a doplnění výstražných světel na nástupišti, které upozorní cestující a chodce na blížící se tramvaj. Na nástupišti zůstane stávající vybavení, jako jsou přístřešky a zábradlí, které bylo uvedeno do nového standardu města před více než rokem," zmínil ostravský primátor Jan Dohnal.


Rekonstruována je také trať u hlavního nádraží (22. července 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Náměstek primátora pro dopravu Břetislav Riger pak doplnil, že dochází k výměně sjezdové výhybky z provizorního výjezdu z vozovny Moravská Ostrava do Nádražní ulice. "To se pozitivně projeví v hladším průběhu jízdy vozů a snížení vibrací v okolí křižovatky. Jsem také rád, že se podařilo dohodnout na koordinaci prací a s obnovou stožárů vymění město v modernizovaném úseku i veřejné osvětlení," doplnil Riger. Během realizace stavby je jízdní pruh ve směru centrum v daném úseku uzavřen, ve směru na hlavní nádraží je v úseku umožněn pouze průjezd náhradní autobusové dopravě. Objízdné trasy vedou ve směru do centra po Valchařské a Poděbradově, ve směru na hlavní nádraží po ulici 30. dubna a Sokolská třída.

Čtěte také...
Rekonstrukce Nádražní ulice vyžene tramvaje (vydáno 28. června 2023)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Rekonstrukce Nádražní skončí v polovině srpna(22. července 2023, Vlčoun/Filip Vlček)

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!