Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ostravské trolejbusy velkolepě oslaví 65 let

OSTRAVA - Ostravský dopravní podnik si v sobotu 9. září připomene krásné 65. výročí zahájení trolejbusové dopravy. Během oslav zpřístupní areál vozovny v Sokolské ulici a na linku 101 nasadí trolejbusy 14Tr a 15Tr.

Nadějné vyhlídky trolejbusy v Ostravě ale nemají. V horizontu 15 až 20 let je mají zčít nahrazovat výkonné elektrobusy...


Historické trolejbusy před vozovnou v Sokolské ulici (7. září 2017, Filip Vlček).

Ostravské trolejbusy se letos dožívají významného jubilea, Je to již 65 let od jejích zavedení a otevření první vozovny trolejbusů v Ostravě. "Letošní oslavy tohoto výročí vygradují v sobotu 9. září ve vozovně trolejbusů, kde proběhne Den otevřených dveří," informovala tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Rycková. A že nepůjde o oslavy ledajaké, nastiňuje program i doprovodné akce.

Jednak si budou moci návštěvníci prohlédnout jak celou vozovnu, tak i desítku historických trolejbusů a autobusů. Čtyři z nich představili zástupci dopravního podniku médiím na dnešní tiskové konferenci. Součástí celé akce, která se koná od 9.00 do 16.00 hodin, bude také vystoupení zpěvačky Eliz Mraz, ukázky výcviku služebních psů a koní Městské policie Ostrava či bezplatné vyhlídkové jízdy Ostravou. Chybět nebudou ani prohlídky dílen nebo občerstvení. Na své si jistě přijdou dospělí i děti.


K vidění bude i poslední obnovený trolejbus 17Tr (7. září 2017, Filip Vlček).

Milovníci tradičních trolejbusů typu 14Tr a 15Tr si také přijdou na své, i když ne přímo v areálu. V rámci oslav 65 let trolejbusů v Ostravě budou totiž uvedené trolejbusy vypraveny na trolejbusovou linku číslo 101, a to od ranního výjezdu po večerní zátah. Z tohoto důvodu nebudou na lince číslo 101 zaručeny bezbariérové spoje garantované jízdním řádem.

Upřesněme, že Dopravní podnik Ostrava disponuje ještě pěti dvanáctimetrovými trolejbusy typu 14Tr a dvěma provozními kloubovými trolejbusy typu 15Tr. Zatímco přes letní prázdniny díky prodlouženým intervalům i díky rekonstrukci Českobratrské ulice tyto trolejbusy nejezdily, od začátku školního roku se do ulic vrátily.

Čtěte také...
- Vozy 14Tr a 15Tr se do ulic ještě vrátí. Na chvíli (vydáno 26. července 2017)
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Historické trolejbusy před budovou vozovny v Sokolské ulici (7. září 2017, Filip Vlček).

Zatímco letos trolejbusy oslavují 65 let, moc nadějné vyhlídky tyto vozy nemají. "Troufám si říct, že stovku trolejbusy v Ostravě neoslaví. Vývoj nových technologií i trhu naznačuje, že v dlouhodobém hledisku přibližně za 15 až 20 let budou trolejbusy plně nahrazeny výkonnými elektrobusy," nastínil budoucnost trolejbusů generální ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. Podle jeho slov nepůjde o proces jednorázový, útlum bude probíhat postupně.

Nákupy trolejbusů nicméně pokračují. Již během příštího roku rozšíří vozový park dalších 10 nových dvanáctimetrových trolejbusů 26Tr a dva velkokapacitní parciální trolejbusy typu 26Tr, které budou schopny jezdit také mimo trolejové vedení a mohou tak být využívány na nových trasách.


Nejen tito krasavci budou k vidění v sobotu (7. září 2017, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!