Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Muzejní noc v Ostravě nezhatilo ani počasí

OSTRAVA - Ani nepříjemné sychravé počasí s přeháňkami nepřekazilo plány Ostravanů přijít se podívat na devátý ročník Ostravské muzejní noci. Otevřen byl i depozitář historických vozidel Dopravního podniku Ostrava.

Podle organizátorů akce, která se koná ve větších městech, je letos do všech institucí evidováno 28,5 tisíce přístupů...


Výstupní zastávka muzejních linek u Výstaviště (10. června 2017, František Živnůstka .

V noci ze soboty 10. června na neděli 11. června se v Ostravě uskutečnil již devátý ročník Ostravské muzejní noc. I přes deštivé počasí město ožilo, od šestnácti hodin do půlnoci se Ostravou toulaly skupinky dětí a rodičů i dospělých. Téměř čtyřicet ostravských kulturních stánků, včetně depozitáře historických vozidel Dopravního podniku Ostrava připravilo netradiční program pro veřejnost v době, kdy obvykle zavírají. Organizátoři evidují 28,5 tisíce vstupů.

"Devátá Ostravská muzejní noc byla pro nás organizátory zlomová. Nejvyšší počet kulturních institucí, slavnostní zahájení uprostřed deště, zrušený program a spousta jiných kulturních akcí v Ostravě v jednom dni," vyjmenovala koordinátorka festivalu Andrea Węglarzyová s tím, že se festival i přesto vydařil.


Nově zrenovovaný trolejbus typu 17Tr (10. června 2017, Filip Vlček).

Ostravskou muzejní noc letos odstartovalo v šest hodin za průtrže mračen hromadné frkání, pískání a troubení. Před budovou Nové radnice přišlo festival podpořit kolem pěti set lidí. "Nejvíc bylo samozřejmě dětí, ale troubili také dospělí," uvedla koordinátorka Jana Šrubařová a dodala, že ji potěšil velký zájem i přes nepřízeň počasí. "Každý člověk, který se festivalu zúčastní a je spokojený, se stává naším potenciálním návštěvníkem. Z těchto důvodů je Festival muzejních nocí tak moc důležitý pro všechny kulturní instituce v České republice," dodala.

Před osmou hodinou se mraky protrhaly, vysvitlo slunce a lidé začali intenzivně korzovat. Velmi netradiční performance se zúčastnili například v Galerii výtvarného umění v Ostravě. O mnohé programy byl až nečekaný zájem, organizátory překvapila například návštěvnost workshopu na výrobu bylinných mýdel v Ostravském muzeu. "Na jejich výrobu se spotřebovalo téměř dvacet kilogramů mýdlové hmoty během tří hodin," uzavřela Węglarzyová.


Odpolední déšť nabídl večer zajímavé pohledy (10. června 2017, Filip Vlček).

Každoročním partnerem je Dopravní podnik Ostrava. Ten zajišťoval opět bezplatnou přepravu na čtyřech autobusových linkách, které vyjížděly z centrálního přestupního bodu u Výstaviště do nejrůznějších směrů Ostravu. Dopravní podnik Ostrava ale v rámci akce zpřístupnil od 16.00 do 23.00 hodin místo deponace historických tramvají v areálu dílen v Ostravě-Martinově. Novinkou byla prezentace a jízdy zrenovovaného trolejbusu 17Tr, který tak nyní tvoří jednu z mnoha chloub depozitáře. 

Pro návštěvníky byl připraven doprovodný program a kromě tramvají budou vystaveny i další vozidla ze sbírky dopravce. Komentované prohlídky depozitáře historických vozidel probíhaly od 16.30 hodin každou půlhodinu až do 22.30 hodin. Navíc byly připraveny také okružní jízdy všech historických vozidel po areálu dílen.


Večer v jinak nepřístupném depozitáři byl skvělý (10. června 2017, František Živnůstka).

Autobusová linka A spojovala Výstaviště se zastávkami u Krajského úřadu, Poruby vozovny a Dílny DP Ostrava s tím, že následně většina spojů zajížděla přímo do areálu dílen. Sem bylo možné se dopravit také speciální obousměrnou tramvají, který pendlovala mezi zastávkami Dílny DP Ostrava a Areál dílen DP Ostrava. Obě zmíněné linky tak dopravily především dopravní nadšence do běžně nepřístupného zázemí dopravního podniku v Martinově.

Speciální bezplatná linka B vyjížděla z Výstaviště přes zastávky Senovážná, Vítkovice vysoké pece a Nádraží Střed zpět přímo na Výstaviště. Tuto linku tak mohli využít milovníci železnice, kteří si jistě nenechali ujít výstavku v Železničním muzeu moravskoslezském. 

Stáněte si...
- Kompletní jízdní řád autobusové linky A si stáhněte zde.
- Kompletní jízdní řád autobusové linky B si stáhněte zde.
- Kompletní jízdní řád autobusové linky C si stáhněte zde.
- Kompletní jízdní řád autobusové linky D si stáhněte zde.
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Linka A v zastávce Krajský úřad (10. června 2017, Filip Vlček).

Třetí autobusová linka C pendlovala z Výstaviště přes Most Miloše Sýkory, Konzervatoř a Mostu Pionýrů do Michálkovic. A konečně poslední autobusová linka D jezdila z centrálního přestupního bodu na Výstavišti přes Elektru, Stodolní, Důl Jindřich, Muglinovskou a Náměstí Sv. Čecha do Landek parku. 

Pro úplnost dodejme, že centrální přestupní bod na Výstavišti fungoval od 16.00 hodin do půlnoci s tím, že poslední spoje linky A odtud odjížděly v 0.05 hodin. Dopravní podnik Ostrava na linky vypravil hned několik autobusů s tím, že pouze na lince A byly nasazeny kloubové kapacitní autobusy a na ostatní linky pak byly vypraveny standardní dvanáctimetrové vozy, vždy většinou nízkopodlažní.


Čtvrtá linka D v relativně nově opravené zastávce Elektra (10. června 2017, Filip Vlček).

Ostravskou muzejní noc zaštítil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura. Finančně akci podpořilo statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj.

Čtěte také...
- Ostravská muzejní noc přilákala 27,5 tisíce lidí (vydáno 16. června 2016).
- Pět linek spojilo Ostravskou muzejní noc (vydáno 15. června 2015).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Míjení linek D v zastávce Náměstí Svatopluka Čecha (10. června 2017, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!