Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Ostravská muzejní noc přilákala 27,5 tisíce lidí

OSTRAVA - Osmý ročník festivalu Ostravská muzejní noc přilákal do 33 ostravských institucí 27,5 tisíce návštěvníků. Z toho téměř dva tisíce lidí zavítaly také do areálu Dopravního podniku Ostrava v Martinově.

Pořadatelky si akci pochvalují a již nyní přemýšlejí, jakým směrem se bude festival Ostravská muzejní noc ubírat příští rok...


Autobusová linka A ve výstupní zastávce Výstaviště (11. června 2016, František Živnůstka).

Ostravská muzejní noc se v Ostravě konala již po osmé a zatímco v Praze nebo Brně je stejná akce podporována ministerstvem, tak v Ostravě akce probíhá z iniciativy města. "Třicet tři ostravských kulturně zaměřených organizací během večera přivítalo téměř 27 500 návštěvníků," upřesnila počet kulturychtivých návštěvníků koordinátorka muzejního festivalu Andrea Węglarzyová.

Největší návštěvnost měl Svět miniatur Miniuni a Ostravské muzeum. Hranici tisíce návštěvníků zdolala i Galerie výtvarného umění v Ostravě, Radnice města Ostravy, Dolní oblasti Vítkovic, Český rozhlas Ostrava, Dopravní podnik Ostrava i Střední umělecká škola. Návštěvnost byla nepochybně ovlivněna i fotbalovým mistrovstvím.


V Miniuni najdete i budovu nádraží Ostrava-střed (11. června 2016, František Živnůstka).

I letos spojení mezi třicítkou kulturních institucí, muzeí a galerií zajišťovaly přibližně od 16.00 hodin do půlnoci čtyři zvláštní autobusové linky Dopravního podniku Ostrava, které návštěvníky vozily zcela zdarma. 

Autobusové linky označené písmeny A, B, C a D měly společnou výchozí přestupní zastávku na Výstavišti, která je nejblíže centru města. Odtud autobusy odjížděly každých 20 minut vždy v 05., 25. a 45. minutu. Na lince A, která byla zároveň nejdelší linkou, dopravní podnik nasadil kloubové autobusy. A zájem o svezení se těmito autobusy byl velký, a tak ještě před koncem muzejní noci jezdily autobusy plné.


Linka A byla nejdelší autobusovou linkou (11. června 2016, Filip Vlček).

Nejdelší linka A byla vedena z Výstaviště přes Krajský soud dále na Porubu vozovnu a přes zastávku Dílny DP Ostrava zajížděla až do samotného areálu ostravského dopravního podniku, kde byl pro návštěvníky otevřen depozitář historických vozidel (viz níže).

V zastávce Poruba vozovna autobusy zastavovaly od 17.00 do 22.00 hodin v závislosti na otevírací době muzea Circulum, poslední tři spoje z Výstaviště pak pro lepší návaznost na poslední vlaky zastavovaly v zastávce Svinov mosty horní zastávka.

Stáhněte si...
- Jízdní řád muzejní autobusové linky A si stáhněte zde.
  (zdroj: Ostravská muzejní noc).


Autobusová linka B na Výstavišti (11. června 2016, František Živnůstka).

Naopak nejkratší linka označená písmenem B vedla okružně z Výstaviště do zastávky Vítkovice vysoké pece a přes Nádraží střed se vracela zpět do centra. Na trase této linky bylo možné navštívit především oblast Dolních Vítkovic, která nabízela organizované prohlídky s průvodcem. Navštěvovaná byla také velmi zajímavá a interaktivní výstava Od televise k televizi v areálu Světa techniky.

Dopravní nadšenci si ale jistě nenechali ujít ani návštěvu Železničního muzea moravskoslezského, které i letos připravilo jak venkovní expozici lokomotiv, tak i vnitřní prohlídku muzea včetna modelové železnice nebo žlezničního simulátoru.

Stáhněte si...
- Jízdní řád muzejní autobusové linky B si stáhněte zde.
  (zdroj: Ostravská muzejní noc).


Autobus linky C přijíždí do zastávky Konzervatoř (11. června 2016, Filip Vlček).

Spojení centrálního přestupního uzlu na Výstavišti s Michálkovicemi zajišťovala po celou akci autobusová linka C. Trasa linky ale nebyla určena jen návštěvníkům Dolu Michal, zastávky Most Miloše Sýkory, Husův sad, Konzervatoř nebo na Mostu Pionýrů umožnily navštívit třeba Ostravské muzeum, Tyfloservis, Klub Atlantic, Janáčkovu konzervatoř, budovu radnice nebo hudební školu Pop Academy.

Linka od zahájení provozu až do 18.45 hodin nezajížděla až do Michálkovic, ale končila v zastávce Most Pionýrů. Provoz této linky byl také ukončen jako první posledním spojem ve 23.05 od Výstaviště.

Stáhněte si...
- Jízdní řád muzejní autobusové linky C si stáhněte zde.
  (zdroj: Ostravská muzejní noc).


Linka D jezdila z Výstaviště do Landek parku (11. června 2016, Filip Vlček).

V neposlední řadě jezdila také linka D, která z Výstaviště vyjela k Dolu Jindřich, kde bylo možné navštívit galerii Magna, a dále pokračovala přes Muglinovskou na Náměstí Svatopluka Čecha, poblíž kterého se nachází hasičské muzeum nebo Lidová konzervatoř a Múzická škola v Ostravě. Od 18.00 hodin pak linka pokračovala až do Petřkovic k Landek parku, který i letos nabídl největší důlní expozici v České republice.

Linka z důvodu rekonstrukce Nádražní ulice musela jet Poděbradovou ulicí, a tak nemohla obsloužit zastávku Elektra. "Tato komplikace by mohla vést k většímu oživení centra města," uvedla na tiskové koferenci ještě před Ostravskou muzejní nocí druhá koordinátorka festivalu Jana Šrubařová.

Stáhněte si...
- Jízdní řád muzejní autobusové linky D si stáhněte zde.
  (zdroj: Ostravská muzejní noc).


Vystavená tramvaj T2 v areálu martinovských dílen (11. června 2016, Filip Vlček).

Jak bylo již zmíněno, Dopravní podnik Ostrava nezajišťoval pouze zvláštní dopravu, ale zpřístupnil svůj depozitář historických vozidel. I když jde o akci tradiční, stále si akci nenechávají ujít stálí i noví návštěvníci, kteří si mnohdy se zatajeným dechem prohlíží historické exponáty. Kromě statické expozice vozidel byly pro návštěvníky připraveny atraktivní okružní jízdy po areálu a komentované prohlídky depozitáře historických vozidel.

Na místě se téměř po celou dobu konání pohybovalo i několik set návštěvníků, kteří se pravidelně obměňovali. "Dohromady navštívilo muzejní noc v Dopravním podniku Ostrava odborným odhadem 1850 návštěvníků," informoval tiskový mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.


Všechny vozy byly vystaveny pod širé nebe (11. června 2016, Filip Vlček).

Protože Ostravská muzejní noc je velmi oblíbenou akcí s velmi širokým polem působnosti, tak na naší facebookové stránce Vlčoun.cz najdete zvláštní fotogalerii (přímý odkaz ZDE) a krátké video o organizaci autobusové dopravy i z depozitáře historických vozidel Dopravního podniku Ostrava (přímý odkaz ZDE).

"Až dosud jsme se snažily o to, aby byl festival každý rok něčím ozvláštněný. Je třeba ale přiznat, že už nám dochází invence. Nechceme však, aby se festival stal stereotypním a tak nám nezbude nic jiného, než se pustit do usilovného přemýšlení o tom, co jsme schopny v příštích letech ještě zdokonalit nebo změnit," uzavřela Šrubařová. Festival zaštítil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák a primátor statutárního města Ostravy Tomáš Macura. Finančně akci podpořilo statutární město Ostrava a Moravskoslezský kraj.


O přepravu muzejními linkami byl zájem celý večer (11. června 2016, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!