Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Staveniště v Českobratrské trolejbusy objíždí

OSTRAVA - Českobratrská ulice v Ostravě se proměnila v jedno velké staveniště. Místo trolejbusů a autobusů ulicí projíždí jen bagry a náklaďáky, místo chodců se důležitou dopravní tepnou prochází dělníci.

Další etapa rekonstrukce Českobratrské ulice od začátku července vyhnala pryč trolejbusové linky, které musí místo objíždět...


Náhradní autobus za linku 102 v zastávce Most Miloše Sýkory (14. července 2017, Filip Vlček).

Rekonstrukce Českobratrské ulice, po které bude tato dopravní tepna přehlednější a bezpečnější, potrvá do podzimu. Během prací bude vyměněna část inženýrských sítí, jako například plynovod. Silnice se dočká nového povrchu a výrazných změn dozná také prostor u zastávky Husův sad. Zastávka ve směru na Konzervatoř bude přesunuta blíže k Sokolské ulici na úroveň Evangelického kostela.

Po dobu rekonstrukce je však podstatným způsobem upravena organizace trolejbusových linek, které Českobratrskou ulicí projíždí. Kvůli výluce je také podstatně snížen počet trolejbusů, které jsou do sítě vypravovány, protože přibližně dvě třetiny dopravních výkonů trolejbusových linek jsou zajištěny náhradními autobusy.


Pohled do rozkopané Českobratrské ulice (14. července 2017, Filip Vlček).

Trolejbusové linky číslo 101 a 106 jsou beze změny trasy provozovány trolejbusy. Na ostatních linkách platí výlukové jízdní řády nebo v pracovních dnech od zahájení denního provozu přibližně do 18.00 hodin odklonové trasy. Po dobu výluky je navíc i nadále zrušena zastávka Husův sad a náhradní autobusy jezdí ulicí 28. dubna.

Linka číslo 102 je ve směru od Hlavního nádraží vedena do zastávky Nová radnice, odkud pokračuje do zastávky Most Miloše Sýkory. Odtud pak trolejbusy pokračují jako linka číslo 105 směr Koblov. V zastávce Most Miloše Sýkory je pak zajištěn přestup na autobusy náhradní dopravy za linku číslo 102, které pokračují do zastávky Konzervatoř a dále po své trase přes Hornopolní na terminál Hulváky.


Linku číslo 107 hradí autobusy v celé trase (14. července 2017, Filip Vlček).

Trolejbusy na lince číslo 103 jezdí z Koblova po své trase na Novou radnici a dále také do zastávky Most Miloše Sýkory, odkud pokračují jako linka číslo 108 přes sídliště Muglinov zpět na Hlavní nádraží. Náhradní spojení ve směru Náměstí Republiky není zajištěno, cestující mohou využít linku číslo 104, na kterou jsou do celé trasy nasazeny náhradní autobusy. Případně je možné se na Náměstí Republiky dopravit tramvajovými linkami.

Zkrácena je také linka číslo 105, která z Koblova jezdí po své trase jen na Most Miloše Sýkory. Odtud trolejbusy pokračují po trase linky číslo 102 na Hlavní nádraží. Náhradní doprava směrem na Konzervatoř, Stodolní železniční zastávka a Karolina U Lávky je zajištěna autobusy mimo období přibližně od 8.00 do 13.30 hodin, kdy spojení v uvedeném směru není vůbec zajištěno.


Autobus náhradní dopravy v ulici 28. dubna (14. července 2017, Filip Vlček).

Na trolejbusovou linku číslo 107 v okružní trase z Hranečníku přes centrum na Sídliště Fifejdy a zpět Dopravní podnik Ostrava nasazuje do celé trasy náhradní autobusovou dopravu, cestující tak nemusí nikde přestupovat.

A konečně linka číslo 108 je ve směru od Hlavního nádraží vedena přes Sídliště Muglinov do zastávky Most Miloše Sýkory, odkud pokračuje jako linka číslo 103 přes Sad Boženy Němcové na Koblov. V úseku Most Miloše Sýkory - Konzervatoř - Sídliště Fifejdy - Hulváky je pak zavedena náhradní autobusová doprava.


Linka číslo 102 na objízdné trase, Nová radnice v pozadí (14. července 2017, Filip Vlček).

V pracovních dnech zhruba od 18.00 hodin do ukončení denního provozu, v nočním provozu a o sobotách, nedělích a svátcích jsou pak na linky nasazeny autobusy do celých tras, díky čemu odpadá přestupování v dopravním uzlu Most Miloše Sýkory. Linky tak v uvedené době prakticky pouze vynechávají zastávku Husův sad, ale jinak jsou vedeny ve svých obvyklých pravidelných trasách.

Z uvedených změn je také patrné, že celá západní část Ostravy se ocitla bez trolejbusového provozu. Díky tomu bylo možné snížit výpravu trolejbusů natolik, že z vozovny vyjíždí jen moderní nízkopodlažní trolejbusy. To díky klimatizaci nových vozů zvýšilo komfort jak řidičům, tak i cestujícím.


Náhradní autobus za linku číslo 108 v Nádražní ulici (14. července 2017, Filip Vlček).

Práce na rekonstrukci Českobratrské ulice začaly již v dubnu letošního roku, kdy byl omezen počet jízdních pruhů na dva a zakázán byl vjezd osobním a nákladním autům. Dělníci se vrhli na pravý jízdní pruh ve směru od Nádraží ulice k Sokolské. Upraveno muselo být také trolejové vedení včetně přesměrování několika trolejbusových výhybek, nicméně provoz s dočasným zrušením zastávky Husův sad se podařilo zachovat.

Čtěte také...
- Oprava Českobratrské ulice mění trasy MHD (vydáno 30. června 2017).
- Českobratrská ulice je jedno velké staveniště (vydáno 25. května 2017).
  (zdroj: www.vlcoun.cz).


Českobratrská ulice bude uzavřena do konce srpna (14. července 2017, Filip Vlček).

Dopravu v moravskoslezské metropoli narušuje ještě řada dalších výluk. Například v Plzeňské ulici probíhá dlouhodobá rekonstrukce silničních a tramvajového mostu, kvůli čemu tramvaje nejezdí mezi zastávkami Most Mládeže a Tylova. Zatímco tramvajové linky jsou odkloněny přes Nádraží Vítkovice, tak v úseku mezi zastávkami Hulvácká a Tylova jezdí obousměrná tramvaj na lince X. Další výluky probíhají také v autobusové síti.

Informační portál Vlčoun.cz všechny významné výluky sleduje a čtenářům tak přináší průběžné informace jak ze stavby, tak i z organizace dopravy. Podrobnosti k dalším výlukám připravujeme.


Linky číslo 101 a 106 jezdí jako jediné beze změny trasy (14. července 2017, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!