Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Třinec nasadil do MHD desítku elektrobusů

TŘINEC - Třinec slavnostně pokřtil 10 nových elektrobusů pro městskou hromadnou dopravu. Stal se tak lídrem městské elektromobility v Česku - nikde jinde tak početnou flotilu nemají.

Slavnostní křest proběhl ve čtvrtek jako součást Dne elektromobility, při němž lidé mohli obdivovat také elektromobily...


(9. března 2017, Ondra Kašpárek).

"Čistá doprava je jednou z priorit našeho konceptu chytrého města. Doprava se v našem městě významně podílí na prašnosti a kvalitě ovzduší a každý krok, který učiníme pro zlepšení ovzduší, je důležitý. Vytváříme vhodné podmínky pro železniční dopravu, podporujeme cyklodopravu a v současné době věnujeme velkou pozornost elektromobilitě. V Třinci se o elektromobilitě nejen mluví, ale už máme konkrétní výsledky,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská

Nové elektrobusy, které začaly v běžném provozu třinecké městské dopravy jezdit dnes, jsou jednoduše k rozeznání od jiných vozidel. "Naše třinecké elektrobusy poznáte lehce. Nesmrdí, nejsou slyšet a nemají hrb," podotkla starostka Třince. Nové dvanáctimetrové elektrobusy Škoda Perun provozuje společnost Arriva.


(9. března 2017, Ondra Kašpárek).

Elektrobusy mají kapacitu 75 cestujících, disponují výkonnou klimatizací, jsou nízkopodlažní a jsou vybaveny nástupní plošinou pro vozíčkáře. "Teď v první fázi nasadíme elektrobusy především na linky číslo 701 až 708. Chceme, aby se co nejvíce vyskytovaly v centru města a na třineckých páteřních linkách," řekla ředitelka Arrivy Morava Pavla Struhalová. "Na jedno nabití ujedou v praxi 110 až 130 kilometrů, záleží však na charakteru a profilu trasy, na které se pohybují. Nabíjet je budeme vždy přes noc, v depu máme instalováno 10 nabíječek. Vozy se nabíjí maximálně pět hodin."

Dne elektromobility se zúčastnili také ministr financí Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák, generální ředitel společnosti Arriva Transport Česká Republika Daniel Adamka, ředitelka společnosti Arriva Morava Pavla Struhalová a generální ředitel ČEZ Esco Kamil Čermák.


(9. března 2017, Ondra Kašpárek).

Na severní Moravě se k zátěži z dopravy přidává velkou měrou navíc průmysl a znečištění z domácího vytápění. "Právě města a obce hrají klíčovou roli v regulaci dopravy a při zavádění opatření, které sníží její emise, ať už v hromadné dopravě či využitím alternativních pohonů u vozidel v městských službách. Jejich aktivita v této oblasti je nesmírně důležitá a město Třinec patří určitě mezi ty velmi aktivní,“ uvedl k tématu ministr životního prostředí Richard Brabec.

O tom, že Třinec oslavil Den elektromobility stylově, se zmínil také hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák. "Zaměstnanci krajského úřadu mají v současnosti k dispozici dva elektromobily, před budovou stojí také veřejná dobíjecí stanice elektromobilů. V rámci nedávno vyhlášené výzvy Ministerstva životního prostředí plánujeme rozšíření vozového parku nejen samotného úřadu, ale i jeho příspěvkových organizací o 11 vozidel na CNG a 5 elektromobilů," zmínil.


(9. března 2017, Ondra Kašpárek).

Elektrický pohon autobusů i aut bude v dalších letech dál nabývat na významu. "V celé v Evropě provozujeme v Arrivě 60 elektrobusů a 14 z toho jezdí tady v Česku. Právě Česko je tak příkladem i pro další evropské země, kde podnikáme," uvedl generální ředitel Arrivy Daniel Adamka.

V Kodani je dopravce zapojen do městského carsharingu a provozuje tam 300 elektrických automobilů BMW i3, což je další obrovský příspěvek Arrivy k elektromobilitě. Budoucnost elektrobusů je především v centrech měst a v místech, která trpí špatným ovzduším." Všude tam je potřeba snižovat ekologickou zátěž, kterou dopravní prostředky, ať chceme nebo ne, produkují," dodal Adamka.


(9. března 2017, Ondra Kašpárek).

Elektrobusy, které Škoda Elektric dodala společnosti Arriva pro provoz v Třinci, jsou moderní vozidla maximálně šetrná k životnímu prostředí, navíc s velmi tichým chodem. Vozy mají obchodní označení Škoda Perun HE a využívají karosérii Solaris New Urbino. Design, technologie a užitná hodnota vozidel je na špičce.

"Každý z elektrobusů bude mít zpočátku vlastní malé dobíjecí zařízení. V budoucnosti se projekt rozroste o automatickou dobíjecí infrastrukturu přímo na vybraných zastávkách a dojezd a využití vozidel se tak ještě zvýší. Město Třinec se tak stane bez nadsázky pilotním projektem a ukázkou možností budoucího směru městské hromadné dopravy nejen v České republice, ale v rámci celé Evropy," dodal závěrem Radek Svoboda, obchodní ředitel Škody Electric.


(9. března 2017, Ondra Kašpárek).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!