Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Jízdenku u řidiče v Ostravě již brzy nekoupíte

OSTRAVA - Od 1. dubna končí doplňkový prodej jízdenek u řidičů ve všech vozidlech ostravského dopravního podniku. Po zavedení nových elektronických forem jízdného přestal být využíván.

Podle statistik ostravského dopravního podniku řidič za jednu desetihodinovou směnu prodal v průměru jen třetinu jízdenky...


Jízdenky u řidiče již nekoupíte, zbývají jen automaty (17. srpna 2016, Filip Vlček).

Doplňkový prodej jízdenek u řidiče byl od zavedení určen jako nouzový způsob pořízení jízdenky v případech, kdy nebyla v dosahu jiná možnost v podobě jízdenkového automatu nebo například novinového stánku. "Největší rozkvět tohoto způsobu prodeje byl v dobách, kdy řidiči prodávali až šest konkrétních druhů jízdenek," uvedla tisková mluvčí Dopravního podniku Ostrava Karolína Rycková. 

Přibyly možnosti nákupu jízdenek

S postupným zaváděním nových modernějších způsobů pořízení jízdenek je však zaznamenáván trvalý pokles zájmu o nákup jízdenek u řidiče. První znatelný útlum nastal po zavedení SMS jízdenek v ostravské MHD v roce 2009. Mnohem výrazněji se však útlum projevil po sérii tarifních změn, jako byly zavedení úhrady jízdného prostřednictvím ODISek v roce 2015, zavedení bezplatné přepravy pro cestujících starších 65 let a především akceptace platebních karet od poloviny roku 2016. Od té doby je zájem o pořízení jízdenky v doplňkovém prodeji u řidiče tak nízký, že náklady na jeho provozování výrazně převyšují jeho přínosy.


Nákup jízdenek má v Ostravě již dost alternativ (17. srpna 2016, Filip Vlček).

V posledních sedmi letech byla v doplňkovém prodeji jízdenek nabízena jen šedesátiminutová jízdenka za 35 korun a její zlevněná verze za 20 korun. Šlo však o ceny o 5 korun vyšší, než ve standardním předprodeji. Prodej jízdenek u řidiče klesl v porovnání s údaji před zaváděním novinek o neuvěřitelných 94 procent.

"V přepočtu dnes jeden řidič prodá průměrně třetinu jízdenky za směnu. To je opravu velmi málo. Je to důkaz toho, že se modernější formy platby jízdného ujaly, což nás velmi těší", přiblížil důvody zrušení doplňkového prodeje jízdenek u řidiče ředitel Dopravního podniku Ostrava Daniel Morys. Výhodou nových forem rychlého nákupu jízdenky prostřednictvím platebních karet je mimo jiné zajištění plynulosti, a tím i kvality provozu MHD. "Přeci jen musíme připustit, že prodej jízdenek u řidiče občas způsobil nepříjemné zdržení spoje," dodal na závěr.

Ptáme se vás: Souhlasíte s ukončením prodeje jízdenek u řidiče? Hlasujte v anketě vpravo. A vaše názory uvítáme na redakčním mailu info@vlcoun.cz.


Jízdenkové automaty se rušit nebudou. Aspoň zatím ne (17. srpna 2016, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!