Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Opavu zahalil smog. Jízdné se přesto platí dál

OPAVA - Opavská MHD není a nebude ani během smogu bezplatná a cedulky za čelním sklem trolejbusů a autobusů se smogovou situací jsou tak prakticky pouhým papírem bez jakéhokoli hlubšího významu.

A úvahy o možném vyhlášení bezplatné městské dopravy ředitel dopravního podniku i vedení města probírat nehodlají...


Na smog upozorňují tabulky za skly vozidel MHD (13. února 2017, Filip Vlček).

V uplynulých dnech se v opavské městské dopravy objevily za čelními skly trolejbusů a autobusů červené cedlky s textem 'Smogová situace'. Ty však neznamenají, že cestující mohou městskou hromadnou dopravu v Opavě využívat bezplatně. "Cedulky v MHD mají pouze informativní charakter, aby lidé věděli, jaká je smogová situace," vysvětlila tisková mluvčí opavské radnice Lada Dobrovolná.

Mluvčí uvedla, že dopravní podnik používá dvě barvy pro cedulky, a to podle oficiálního stanoviska Českého hydrometeorologického ústavu. Zatímco nyní využívané červené cedulky znamenají, že kvalita ovzduší je velmi špatná, v případě oranžových cedulek jde o pouhé zhoršené ovzduší. Podle Lady Dobrovolné jde o stejnou symboliku, jako na semaforech pro řidiče s tím rozdílem, že zelená barva znázorňuje bezproblémové ovzduší, a takovou tabulku proto Městský dopravní podnik Opava nevyužívá.


Tabulka za oknem neznamená, že MHD je bezplatná (13. února 2017, Filip Vlček).

"Co se myšlenky MHD zdarma v případě smogu týče, tak Opava od ledna zavedla MHD zdarma pro seniory nad 70 let. Zatím neznáme ani reálnou ztrátu, který přinese tento krok, takže pouštět se do dalších kroků, které by byly opět ztrátové, v této chvíli není reálné," upřesnila Dobrovolná s tím, že město se tak nyní touto myšlenkou nezabývá. "Samozřejmě ale nemohu vyloučit , že se někdy v budoucnu touto otázkou zabývat bude," dodala.

Brno MHD zdarma řešilo. Návrh neprošel

Informační portál Vlčoun.cz v dotazu zmínil také to, že tento týden projednávali možnost bezplatného využívání městské dopravy také v Brně. "U problematiky města Brna jsem byl pro magistrát konzultantem. V případě MHD zdarma v případě smogové situace je potřeba vnímat to, že ztrátu v tržbách je nutno kompenzovat," vysvětlil, proč se Opava do bezplatné MHD příliš nehrne.


Všechny vozy pouze informují o aktuální situaci (13. února 2017, Filip Vlček).

Je-li tato záležitost věcí tarifní úpravy, musí se pak dopravce podle Walaskiho chovat k dané slevě, jako ke každé jiné. Tedy ztrátu v tržbách je nutno kompenzovat objednatelem dopravy. V podmínkách je důležité nastavit systém evidence cestujících. Stavět to obecně například na malém technickém průkazu je pro účely prokazování nepřijatelné. "Nemyslím si, že myšlenka městské hromadné dopravy zdarma v případě smogu bude mít přínos ve formě omezení individuální dopravy," dodal ředitel Jaromír Walaski.

Doplňme, že ani Brno tento týden bezplatnou MHD během smogové situace neprosadilo. Z pohledu meteorologů totiž nemá na nynější smogovou situaci doprava zásadní vliv. Spíše než doprava, na ni mají větší vliv zplodiny z topení a z průmyslu. Situace je vždy horší ráno a večer, kdy jsou nízké teploty.


Cedulky zmizí, až se zlepší ovzduší (13. února 2017, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!