Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Celodenní nástup předem fungoval jen tři dny

OSTRAVA - Nástup předními dveřmi, který v Ostravě fungoval pouhé tři dny, se příliš s pochopením nesetkal. Ukázal ale jednotnost řidičů, kteří cestující bez platné jízdenky bez milosti vykazovali ven.

Cestující 'na černo' neměli šanci se autobusem svézt, ti s platnou jízdenkou si zase stěžovali na zbytečné brzdění provozu...


Nastupující cestující na zastávce ÚAN (13. prosince 2016, Filip Vlček).

Dopravní podnik Ostrava se rozhodl zkušebně zavést celodenní nástup předními dveřmi na autobusových linkách číslo 21 a 81 z Ústředního autobusového nádraží do Horní Datyně, respektive do Řepiště od neděle 11. prosince. Během zkušebního provozu, který měl trvat po dobu několika následujících měsíců, chtěl dopravní podnik sledovat zkušenosti a názory, které na konci vyhodnotí a rozhodne o dalším postupu.

"Jsme přesvědčeni, že nástup předními dveřmi spojený s kontrolou jízdních dokladů se u cestujících setká s pochopením, které bude vycházet z pozitivních důsledků tohoto opatření v podobě klidnější, pohodlnější a bezpečnější jízdy" uvedl tiskový mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.


Ve Vratimově neměl s nástupem předem nikdo problém (13. prosince 2016, Filip Vlček).

Informační portál Vlčoun.cz se rozhodl v úterý 13. prosince ověřit, jak celodenní nástup předními dveřmi funguje především ve špičce, a tak se od 13.00 do 15.00 hodin svezl linkami číslo 21 a 81. A na názor jsme nemuseli dlouho čekat. "To máme teď novinku. Si myslí asi, že jsme všichni zloději, a pak na to takhle doplácíme všichni," rozčilovala se při nástupu v zastávce Ústřední autobusové nádraží přibližně třicetiletá žena. Za ní stojící žena do autobusu ani nenastoupila, protože neměla platný kupon na ODISce. Autobus linky číslo 81 odjel z výchozí zastávky s tříminutovým zpožděním.

Živá debata o nástupu předními dveřmi neutichala ani ve voze. Když řidič autobusu zastavil v zastávce Frýdecká, nejprve otevřel pouze přední dveře, aby nastupující cestující pochopili, že se nastupuje jen předem. To ovšem nepochopila mladší žena, která na řidiče začala důrazně pokřikovat, aby otevřel také ostatní dveře, že chce vystoupit. Právě kvůli tomu se pak do autobusu mohli dostat jiní cestující bez jízdenky.


Kromě hlášení byla informace nalepena také na dveřích (13. prosince 2016, Filip Vlček).

Zatímco na ostatních zastávkách si na nástup předními dveřmi cestující již zvykli, chvilkového otevření zadních dveří využily tři romské děti v zastávce Důl Alexandr, které vběhly do autobusu linky číslo 21. Duchapřítomný řidič okamžitě děti vyzval k předložení jízdenky. "Nemáme," řekly a čekaly, co se bude dít dál. Řidič dveře znovu otevřel a důrazně vykázal děti z vozu. Ty sice vystoupily, ale následně si u předních dveří začali na řidiče dovolovat se zmínkami o diskriminaci. V okamžiku, když řidič vystoupil z kabiny, děti ihned utekly.

Zkouška ukázala jednotnost řidičů autobusů

Zkušební celodenní nástup předními dveřmi potvrdil jednotnost řidičů autobusů, kteří cestující bez jízdenky vykazovali ven. Na vybraných zastávkách na dodržování tarifní kázně dohlíželi také strážníci Městské policie Ostrava. Co ovšem nástup předem neukázal, tak to je především pochopení cestujících, kteří zavedení usměrněného nástupu předními dveřmi chápali spíše jako zbytečnou komplikaci.


Nástup předními dveřmi brali cestující jako komplikaci (13. prosince 2016, Filip Vlček).

V průběhu úterý pak Dopravní podnik Ostrava oznámil, že celodenní nástup předními dveřmi od středy 14. prosince končí. Během zkušebního provozu údajně Dopravní podnik Ostrava nasbíral dostatek dat a informací, aby mohl zodpovědně tento projekt vyhodnotit. "Všem cestujícím děkujeme za trpělivost, se kterou k nástupu předními dveřmi přistupovali," uvedl dopravní podnik na svých webových stránkách.

Původně měl celodenní nástup předními dveřmi trvat déle. Svědčí o tom jednak to, že informace o celodenním nástupu předními dveřmi byla uvedena také v knižních jízdních řádech a na jízdních řádech, a také tvrzení dopravního podniku. "Původně jsme uvažovali o delším zkušebním provozu, ale zkušenost z těch několika dnů nás přiměla k přehodnocení původní představy, přičemž hlavním motivem byl ohled na komfort cestujících a plynulost přepravy," vysvětlil Informačnímu portálu Vlčoun.cz Albrecht s tím, že je ještě předčasné hovořit o dalších rozhodnutích.

A co vy? Jaký máte názor na celodenní nástup předními dveřmi do autobusů městské hromadné dopravy v Ostravě? Hlasujte v anketě vpravo!


Na některých zastávkách asistovali také strážníci (13. prosince 2016, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!