Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Porubskou vozovnu si prohlédlo pět tisíc lidí

OSTRAVA - Necelých pět tisíc návštěvníků si nenechalo ujít Den otevřených dveří Dopravního podniku Ostrava, který tentokrát zpřístupnil vozovnu tramvají a garáž autobusů v Porubě.

Velký zájem ale návštěvníci projevili také o speciální jízdy historických tramvají do Zátiší a autobusů po ostravské Porubě...


Odstavené tramvaje v hale denní údržby (3. září 2016, Filip Vlček).

Den otevřených dveří se v sobotu 3. září jen tak, na tento den totiž připadalo výročí 115 let elektrické tramvaje a 90 let trati v údolí Porubky. Bohatý program sliboval, že si na své přijdou všichni od dětí po dospělých. Návštěvníci si mohli prohlédnout prostory pro údržbu autobusů a tramvají, svézt se historickými autobusy a tramvajemi nebo pracovními stroji, jako je měřící či brousící tramvaj.

"Velkou atrakcí byl rovněž průjezd tramvajovou nebo autobusovou myčkou. V průběhu dne areál navštívilo necelých pět tisíc návštěvníků," informoval začátkem týdne tiskový mluvčí Dopravního podniku Ostrava Miroslav Albrecht.


Zájemci se mohli svézt brousící i měříci tramvají (3. září 2016, Filip Vlček).

Areál porubského dopravního podniku se veřejnosti otevřel úderem 9.00 hodiny a ještě hodinu před 16.00 hodinou do areálu stále přicházely další a další návštěvníci, nicméně i ti museli areál později opustit. Pro snazší dostupnost do areálu vozovny Dopravní podnik Ostrava avizoval, že tramvajové spoje linek číslo 3 a 4 obvykle končící v zastávce Poruba vozovna a autobusová linka číslo 45 bude jezdit s cestujícími až do areálu.

Stáhněte si...
- Informační leták zobrazující expozice ve vozovně a garáži Poruba si stáhněte zde.
  (zdroj: www.dpo.cz).


Hala denní údržby autobusů (3. září 2016, Filip Vlček).

Kromě již zmíněného byly pro návštěvníky připraveny další zajímavé ukázky. Fádní prohlídky dílen s průchodem montážní jámou, během kterého si mohli návštěvníci tramvaje prohlédnout z netradičního pohledu, byly připraveny také ukázky broušení kolejí, ukázky nakolejování tramvají a ukázky technických vozidel.

Nechyběla ale ani výstava vozidel, a to od těch nejmodernějších Solarisů až po stařičký Ikarus a ještě starší autobusy a tramvaje, které pamatují naše babičky a dědečkové. A některými z nich se mohli zájemci dokonce svézt a zažít tak atmosféru období, kdy tramvaje začaly jezdit údolím Porubky nebo když autobusy jezdily starou pošmournou Porubou.


Nejen Barborka se vydala na cesty do Zátiší (3. září 2016, Filip Vlček).

Historické tramvaje vyjížděly každou hodinu od 9.05 do 16.05 z areálu porubské vozovny po trase linky číslo 5 přes Vřesinskou do Zátiší a zpět a cestujícím v nich prodávali speciální jízdenky průvodčí. V podobném duchu vyjížděly historické autobusy. Ty však vyjížděly od 9.00 do 16.00 hodin každých 20 minut a i v těchto historických spojích prodávali jízdenky průvodčí.

"Velice si vážíme zájmu návštěvníků o Dopravní podnik Ostrava a děkujeme jim za přízeň, kterou nám při cestování městskou hromadnou dopravou každý den projevují," dodal závěrem Miroslav Albrecht.


Po porubě jezdily historické autobusy (3. září 2016, Filip Vlček).

V letošním roce je to již 115 let od doby, kdy začaly v Ostravě jezdit elektrické tramvaje. Ty nahradily o sedm let dříve zprovozněné tramvaje na páru. Tramvajová síť se rozšiřovala a stala se páteřním systémem dnešní MHD. V roce 1926 pak byla zprovozněna trať ze Svinova do Dolní Lhoty a o rok později byla prodloužena do Kyjovic-Budišovic. K 30. září 1969 byla tato trať zkrácena na úsek Vřesinská - Kyjovice, jak ji známe dnes.

Nicméně až do roku 1986 zde jezdily dvounápravové obousměrné tramvaje jako poslední v řádném provozu v bývalém Československu, a byly tak velkou raritou. Jízdy historických tramvají po této trati jsou vždy atraktivní připomínkou rozvoje tramvajové dopravy.


Vystavené tramvaje zlákaly řadu návštěvníků k prohlídce (3. září 2016, Filip Vlček).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!