Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Nové plyňáky v Ostravě naplní vlastní plnička

OSTRAVA - Městská hromadná doprava v moravskoslezské metropoli je zase o krok ekologičtější. Ulicemi Ostravy se totiž začaly prohánět první plynové autobusy, které jsou plněny ve vlastní plničce v Martinově.

Moderní plnící stanice CNG byla slavnostně představena v polovině října a vidět ji mohli také návštěvníci Dne otevřených dveří...


Plnička pro autobusy v Ostravě (10. října 2015, Adam Dzvinčuk).

První nové autobusy s pohonem na CNG vyjely na linky MHD již 6. října 2015. Vybudování plnicí stanice CNG o výkonu 3 000 Nm3/hod v areálu dopravního podniku v Ostravě-Martinově trvalo 6 měsíců. Stavba je součástí projektu 'Autobusy CNG v DPO', který je financován z 85 procent z Evropských fondů. Dalších 5 procent je veřejná podpora přímo ze státního rozpočtu a zbývajících 10 procent je spolufinancování Dopravního podniku Ostravy.

Stavba navazuje na objednávku 105 autobusů s pohonem na CNG a na úpravu servisních hal, která je rovněž dotována z prostředků Státního fondu životního prostředí. Celková hodnota stavby plnicí stanice je 55 milionů korun. Společnost Gascontrol bude pro Dopravní podnik Ostrava zajišťovat také servis a údržbu.


Plnička pro autobusy v Ostravě (10. října 2015, Adam Dzvinčuk).

"Využití CNG v dopravě se věnujeme dlouhodobě a považujeme stále tento směr za perspektivní. Jsme samozřejmě rádi, že jsme tuto zakázku získali a že můžeme touto cestou přispět ke zlepšení kvality ovzduší v Ostravě," uvedl Mieczyslaw Molenda, zakladatel a vlastník společnosti Gascontrol.

Ředitel ostravského dopravního podniku Roman Kadlučka pak dodal, že zavedení CNG autobusů do MHD je největším projektem za posledních 15 let. "Dojde k obměně třetiny našeho vozového parku autobusů moderními vozidly s ekologickým pohonem. Ostrava se tak zařadí mezi vyspělá evropská města, která využívají v dopravě finančně úsporná a k životnímu prostředí ohleduplná paliva," řekl.


Plnička pro autobusy v Ostravě (10. října 2015, Adam Dzvinčuk).

Hlavní část nové plnicí stanice tvoří 3 speciální „oilfree“ kompresory z Kanady, které jsou doplněné moderními technologiemi, bezpečnostními prvky a zařízením na měření, evidenci, kontrolu, regulaci a řízení, včetně řízení spotřeby elektrické energie. Plnicí stanice má dva výdejní stojany pro plnění čtyř autobusů současně, obslouží až 24 autobusů za hodinu. Součástí dodávky byla i stavba nového plynovodu v délce 1075 metrů a instalace zařízení pro odorizaci zemního plynu.

"Stavba plnicí stanice a plynovodu byla i pro naše zkušené pracovníky náročná. Bylo zapotřebí zkoordinovat činnosti desítek pracovníků s rozdílnou specializací a v krátkém čase zajistit všechny komponenty," popsal Milan Slamečka, obchodní ředitel společnosti Gascontrol. Pro zajištění spolehlivého a bezpečného provozu plnicí stanice CNG bylo například položeno takřka 5500 metrů kabelového vedení.


Plnička pro autobusy v Ostravě (10. října 2015, Adam Dzvinčuk).

Moravskoslezský kraj teď

zdroj: https://pocasi.miksa.cz/

zdroj: http://portal.chmi.cz/

Počasí Ostrava - Slunečno.cz

Redakce Ostrava:

214 moravskoslezsky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ostrava na youtube:

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!