Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Liberecký kraj brázdí hybridní Iveco Crossway

LIBERECKÝ KRAJ - ČSAD Liberec zařadilo na tři týdny do testovacího provozu hybridní autobus Iveco Crossway. Jeho nespornou výhodou je, že vůz má na střeše baterie, jenž se při brzdění autobusu automaticky dobíjí.

Při odjezdu ze zastávky pak baterie naopak pomáhají s rozjezdem vozidla, a tím se snižuje spotřeba v závislosti na typu linky, a to o 10 až 15 procent....


Autobus během prezentačních jízd (3. listopadu 2023, Liberecký kraj)

Nový autobus Iveco Crossway LE 12 MH Mild Hybrid nyní na regionálních linkách testuje po dobu tří týdnů společnost ČSAD Liberec. Vozidlo se na první pohled neliší od ostatních, nicméně má na střeše uložené baterie, které se při brzdění dobíjejí, a následně tak během stání na zastávkách zásobují vůz energií. Naftový motor tak může být v klidu. Při odjezdu ze zastávky navíc pomáhají s rozjezdem vozidla, a tím se snižuje spotřeba v závislosti na typu linky, a to o 10 až 15 procent.

"Jsem rád, že si můžeme v praxi vyzkoušet takto úsporné vozidlo. Liberecký kraj se kromě neustálého zlepšování komfortu pro cestující snaží v dopravě nalézat i způsoby, jak co nejvíce snížit náklady na provoz. Hybridní vozidla, jako je i zapůjčený autobus Iveco Crossway LE 12 MH Mild Hybrid, nám mohou v tomto ohledu ukázat správný směr. Navíc podobný typ vozidel pomáhá snižovat emise, což je téma, které bude postupem času čím dál víc rezonovat ve společnosti a o němž budeme intenzivně diskutovat," uvedl Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.


Interiér se nijak neliší od jiných autobusů (3. listopadu 2023, Liberecký kraj)

Dopravce ČSAD Liberec, který zajišťuje dopravu v části Libereckého kraje, má nyní vozidlo zapůjčené na dvacetidenní zkušební provoz. Autobus by měl vyjet například na trasách mezi Českým Dubem a Hodkovicemi nad Mohelkou, Libercem a Jabloncem nad Nisou či na Frýdlantsku. Společnost poté testování vyhodnotí a prodiskutuje získané zkušenosti pro potenciální využití v budoucnu. ČSAD Liberec dlouhodobě postupně pokračuje v obnově vozového parku.

Například před třemi lety v prosinci její vozový park obohatilo celkem 13 nových autobusů Iveco Crossway. Vybavení všech nových autobusů je, co se týče užitné hodnoty a komfortu cestujících v tom nejvyšším možném provedení, jež výrobce nabízí. "Současně se dle našich zkušeností jedná o kvalitní vozy, které by měly v dalších obdobích snížit náklad na provoz a údržbu a být dlouhodobou a stabilní součástí autobusové flotily ČSAD Liberec," doplnil tehdy při slavnostním představení novinářům Martin Bobek z vedení společnosti ČSAD Liberec. Pořizovací cena jednoho autobusu byla 5,2 milionu korun, celkem tak autobusy vyšly na 68,2 milionu korun.

Čtěte také...
ČSAD Liberec pořídil Crosswaye a minibusy (vydáno 1. října 2020)
  (zdroj: www.vlcoun.cz)


Na střeše je ale doplněna baterie (3. listopadu 2023, Liberecký kraj)

Liberecký kraj teď

zdroj: http://www.anetliberec.org/

zdroj: http://www.anetliberec.cz/

Počasí Liberec - Slunečno.cz

Redakce Liberec:

207 liberecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- liberecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!