Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

MHD v Liberci zdraží, lístek bude stát 24 korun

LIBEREC - Jízdné v městské hromadné dopravě v Liberci se od začátku příštího roku zvedne. Namísto stávajících 20 korun, které platí od roku 2013, si cestující od 1. ledna příštího roku za jízdenku zaplatí nově 24 korun.

Důvodem zdražení je především výrazný pokles počtu přepravených cestujících v současné době koronaviru a s tím související propad tržeb...


Cestující si v MHD od ledna budou muset připlatit (9. srpna 2019, Filip Vlček)

Pandemie se výrazně odrazila ve snížení příjmů z jízdného, protože ubyl značný počt cestujících. "Čínská chřipka sebrala dopravnímu podniku na tržbách jen do října roku 2020 přes 40 milionů korun. Není naděje, že by se to letos zmátořilo. Část výpadku bude sanovat město, část cestující. Město zaplatí o 10 milionů více a cestujícím se zdraží jednorázové jízdné o 4 korun," vysvětlil důvody plánovaného zdražení jízdného náměstek primátora pro technickou správu Jiří Šolc.

Naposledy se na současných 20 korun zvedalo jednorázové jízdné v roce 2013 a od té doby zůstalo beze změn. Nový návrh počítá s tím, že by si cestující za jednorázovou jízdenku připlatili o 4 koruny na celkových 24 korun. "Předplacených kupónu, takzvaných lítaček, se zdražení netýká, ty zůstávají na stejné úrovni. Naopak jsme zavedli ještě jeden zlevněný kupon pro rodiče na rodičovské dovolené, kteří doprovází kočárek s dítětem," doplnil Šolc. Záměr, který radní již schválili, bude schvalovat ještě zastupitelstvo. Nový tarif bude platit od 1. ledna příštího roku. 


Jednorázová jízdenka podraží ze stávajících 20 na 24 korun (9. srpna 2019, Filip Vlček)

Současně s tím radní projednali také plán investic a oprav majetku Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Obsahem Investičního plánu je seznam plánovaných investic a odůvodnění těchto investic a seznam nezbytných oprav majetku. "Celkové předpokládané náklady na investice jsou kalkulovány ve výši bezmála 500 milionů korun. Z toho jde 96 milionů za statutárním městem, a to na odpisech, které jsou zahrnuty jako uznatelné náklady v rámci kompenzace," řekl Šolc s tím, že je nutné rozpracování konkrétní akce, které se v návaznosti na rozpočet na příští rok skutečně zvládnou realizovat.

Směřování finančních prostředků do investic a oprav je podle předsedy představenstva dopravního podniku Petra Židka důležitým krokem pro udržení vysoké kvality cestování. "Všichni chceme cestovat v moderních a čistých autobusech a tramvajích. Chceme, aby tramvajové tratě byly bezpečné. Toho nelze dosáhnout bez průběžných oprav tratí a pravidelné obnovy vozového parku. Pokud chceme standard kvality cestování v Liberci udržet, musíme každoročně počítat i s prostředky na jeho obnovu," uzavřel.


Předplatních kuponů se zvýšení cen zatím netýká (9. srpna 2019, Filip Vlček)

Liberecký kraj teď

zdroj: http://www.anetliberec.org/

zdroj: http://www.anetliberec.cz/

Počasí Liberec - Slunečno.cz

Redakce Liberec:

207 liberecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- liberecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!