Get Adobe Flash player

Vlčoun.cz na facebooku

Lajkněte náš facebook...

Inzerce

20191001 csad vsetin 01

Vybíráme napříč z krajů...

 Oprava sesuvu u Žalhostic
vyjde na sto milionů

 Historická vozidla MHD byla
lákadlem do Brna

 Oslavy 125 let MHD v Plzni
navštívily tisíce lidí

 V Praze si premiéru odbyly
hybridní Urbanwaye

Nový terminál v Liberci navrhl Petr Stolín

LIBEREC - Jeden z hlavních projektů města, nový autobusový terminál, bude vznikat na základě návrhu architekta Petra Stolína. Hodnotící komise vybírala z celkem šesti návrhů libereckých architektonických kanceláří.

Nový terminál autobusové dopravy v blízkosti vlakového nádraží vyjde na 123 milionů korun. Teď město vybíše výběrové řízení...


Pohled na nový terminál z Žitavské ulice (vizualiace, MM Liberec).

"Vyhodnocení architektonických návrhů proběhlo poté, co nám jednotliví architekti odprezentovali své práce. Hodnotící komise došla k závěru, že návrh architekta Petra Stolína nejlépe splnil zadání města, přináší dobré dopravní řešení a má předpoklady pro kvalitní dotvoření celé lokality," uvedl náměstek primátora pro ekonomiku, strategický rozvoj a dotace Jan Korytář, který v hodnotící komisi zasedl jako jeden ze dvou zástupců města. 

Terminál s pasáží a komerčními prostory pro veřejnost podle vítězného návrhu lemuje Žitavskou ulici a navazuje na stávající blok domů naproti tramvajové zastávce Nádraží. Přístup do terminálu bude možný jak z ulice Žitavská, tak od ulice Vaňurova. Ve dvoupodlažní odbavovací hale bude čekárna pro cestující, pokladny, informace, úschovna zavazadel, toalety pro cestující a rychlé občerstvení. Z pasáže budou přístupné komerční prostory jako např. kavárna, prodejna tiskovin či pekařství, zatímco v patře bude k dispozici univerzální coworkingový prostor. Návrh počítá s deseti nástupními i výstupními stáními autobusů, přičemž dvě z nich budou přímo v Žitavské ulici.


Návrh terminálu v pohledu z autobusového nádraží (vizualiace, MM Liberec).

Ze Žitavské ulice bude přístupný i čtyřpatrový parkovací dům s navrhovanou kapacitou 478 parkovacích míst. Počítá se také s nabíjecími místy pro elektromobily. "Vzhledem k dobré návaznosti na MHD a blízkost dálnice může nový parkovací dům alespoň částečně odlehčit jiným částem Liberce. Chceme sem proto nasměrovat část návštěvníků města," dodal Korytář s tím, že hrubé investiční náklady projektu v této podobě činí cca 123 milionů korun. Parkovací dům by měl mít tzv. zelenou střechu upravenou pro pobyt návštěvníků města. Ta umožní zajímavé pohledy na Ještěd, Jizerské hory i samotné město a měla by být jedním z důvodů, proč zde zaparkovat a dále pokračovat MHD.

"Naším cílem bylo navrhnout integrovaný dům, kde se jednotlivé provozy vzájemně synergicky doplňují. Očekáváme, že myšlenka 3v1 by mohla zatraktivnit a oživit toto místo a stát se oblíbenou křižovatkou všech cestujících," komentoval svůj návrh architekt Petr Stolín. Dalším postupem v rámci projektu Terminál Liberec bude vypsání zadávacího řízení a zpracování projektové dokumentace. Město také zahájilo jednání o podmínkách případného odkupu okolních pozemků, s nimiž sousedí budova Uranu, která by měla projít celkovou rekonstrukcí v roce 2018.


Moderní interiér nového terminálu (vizualiace, MM Liberec).

Liberecký kraj teď

zdroj: http://www.anetliberec.org/

zdroj: http://www.anetliberec.cz/

Počasí Liberec - Slunečno.cz

Redakce Liberec:

207 liberecky
Krajská redakce Vlčoun.cz:
- Filip Vlček

Kontakt na redakci:
- liberecky@vlcoun.cz 

Chcete posílit náš tým?
Možná hledáme právě vás!
Více informací zde.

Ptáme se vás:

Preferujete klasické linky trolejbusů pod trolejovým vedením a nebo jste spíše pro parciální trolejbusy mimo troleje?
 

Naši mediální partneři:

      
20170702 spoluprace dopravacek

Kvalitní české firmy a zajímavé akce v dopravě:

    20160301 banner down 03 20160301 banner down 04 
Chcete být vidět na tomto místě a oslovit tak tisíce návštěvníků měsíčně? Napište nám a dozvíte se více!